Als je lid bent van mijn facebook groep heb je het misschien wel mee gekregen. Per 1 januari werk ik niet meer bij de bibliotheek. Wat ik wel ga doen weet ik ook nog niet. Ik heb wel wat ideeën om als zzp-er aan het werk te gaan, maar ik sluit ook weer in loondienst absoluut niet uit. Feit is dat we het de komende periode met wat minder geld moeten doen. Daarom zijn we gaan nadenken over hoe we minder geld konden uitgeven. Maar deze tips zijn natuurlijk niet voor ons alleen nuttig, maar ook voor jullie, daarom mijn tips om geld te besparen.

Ooit al eerder flink moeten besparen

Toen ik ziek werd en uiteindelijk ook mijn baan kwijt raakte hebben we al eerder moeten besparen. Dit was prima te doen, maar nu is de situatie toch weer anders. Ik heb destijds bijvoorbeeld al een sim only abonnement genomen voor mijn telefoon, maar eerlijk gezegd heb ik dat de afgelopen 2 jaar nauwelijks meer gecheckt. Ook de kosten voor onze kinderen aan kleding, zwemles of kinderopvang zijn nu prima geregeld, maar gekeken of het goedkoper kan heb ik nauwelijks gedaan.

geld besparen

10 tips om geld te besparen

 1. Kijk kritisch naar je uitgaven. Heb je die nieuwe broek echt nodig? Kan je kind niet zonder dat extra speelgoed? Als je elke keer voordat je iets uitgeeft even goed nadenkt of het echt nodig is kan je al flink besparen. Een tip die ik zelf de laatste tijd toe pas is, zeker bij online aankopen, een dag wachten tot ik iets echt aanschaf. Dan natuurlijk niet de website open laten staan, want dan zie je die leuke aanbieding direct.
 2. Waar doe je je boodschappen? Let op aanbiedingen en kies bewust voor een goedkopere supermarkt. Maar waarmee ik echt ben gaan besparen is online boodschappen bestellen. Ik merk dat ik daarmee minder impulsaankopen doe en bewuster kies wat ik nodig heb. Ook omdat ik dan de boodschappen naast de voorraadkast doe en dus direct zie wat we nog in huis hebben.
 3. Ik noemde het hierboven al even, maar kijk kritisch naar je telefoonabonnement. Ik heb al een Sim Only abonnement, maar ik vond net met even zoeken dat ik bij Ben veel goedkoper uit ben met een Sim Only abonnement daar. Het scheelt serieus de helft met mijn huidige (ook Sim Only) abonnement met vergelijkbare hoeveelheid mb’s en bellen, dus dit is wel heel makkelijk verdiend.
 4. Kijk kritisch naar je zorgverzekering. Ik schreef er al eerder een artikel over, maar ik zie wel dat bewust kiezen voor de goede zorgverzekering die niet meer dekt als je nodig hebt scheelt veel geld.
 5. Over zorgkosten gesproken. Als je chronisch ziek bent maak je vaak meer zorgkosten als je sowieso vergoed krijgt. Deze mag je bij je belastingaangifte aftrekken waardoor je weer geld bespaart wat je helaas gewoon moet uitgeven. Even goed naar kijken dus.
 6. Ook de rest van je verzekeringen kan je kritisch naar kijken om te besparen. Een van de dingen die wij moeten overwegen is om onze auto van 5 jaar uit de all risk verzekering te halen. De waarde wordt te laag om dit er uit te halen.
 7. Als jij of je partner een lease auto van het werk heeft kan je ook kritisch kijken of je hier wel privé mee wilt rijden. In ons geval besparen we door dit niet te doen zo 200 euro, dus zeker de moeite waard.
 8. Zorg voor zo min mogelijk schulden. Een krediet of rood staan kost veel geld. Geld wat ik liever zou uitgeven aan leukere dingen. Als je het kan voorkomen dus vooral zo min mogelijk geld lenen.
 9. Koop en verkoop dingen tweedehands. Dit kan natuurlijk via marktplaats. Maar eigenlijk vind ik lokale of juist specifieke facebook groepen vaak nog veel beter en makkelijker werken.
 10. Niet direct een tip om te besparen, maar ik heb mijn spaargeld tegenwoordig niet meer bij de standaard bankrekening staan, maar een losse spaarrekening. Dit heeft voor mij 2 voordelen. Het eerste is dat ik er meer rente op ontvang als de 0,01% waar mijn bank naar toe gaat. Ten tweede zie ik mijn spaargeld niet elke keer in de app, maar moet ik er bewust naar toe gaan. Dat betekent dat ik veel minder snel geld af haal en dus meer spaar.

Mirjam van een goed verhaal heeft ook nog tips om energie te besparen in huis.

Geld besparen

Geld besparen kan dus op heel erg veel manieren waarvan sommigen meer inzet vragen. Maar dingen als je telefoonabonnement omzetten naar een goedkope Sim Only is een keer werk en daarna hoef je er niet meer naar om te kijken. Het is echt de moeite waard om uit te zoeken volgens mij!

Wat zijn jouw beste tips om geld te besparen? Reageer vooral, wie weet hebben anderen er ook nog wat aan!

De 10 beste tips om geld te besparen. #geld #huishouden #besparen

Dit artikel is een samenwerking.

1 reactie

 1. Rebecca op december 21, 2019 om 8:34 pm

  ‘Boodschappen doen’ met de toogoodtogo-app. Goed voor de portemonnee èn het milieu.

Laat een reactie achter