In het afgelopen jaar moesten we er allemaal aan wennen. Thuisblijven! Bijna iedereen moest in verband met de coronacrisis thuiswerken, veel uitjes waren of zijn dicht en bij elkaar op bezoek gaan kon en mocht ook maar zeer beperkt. Als je chronisch ziek bent is dit in je normale leven sowieso vaak al het geval. Je hebt minder energie of moet meer rusten en dus ben je veel thuis. Ik heb gemerkt, in het afgelopen jaar, maar ook de jaren er voor hoe belangrijk het is om gezellig en behaaglijk huis te hebben.

Wat is een comfortabel huis precies?

Op dit moment woon ik in een vrij jonge woning die vrij goed geïsoleerd en recent verbouwd is, maar ik heb ook ruim 10 jaar in een oud tochtig huis gewoond. Daardoor kruip ik nu nog steeds vaak met een dekentje op de bank. In dat huis was dit gewoon nodig met een koude vloer en vaak wat tocht. Dit was achteraf gezien gewoon niet fijn. Ik merk nu is in een ander huis woon, hoeveel lekkerder dit voelt en dat dit zo veel effect op me heeft. Een comfortabel huis is een huis waarin je het lekker warm hebt, je thuis voelt en waar de inrichting goed past bij jou en je gezin.

Comfortabel huis met bank, dekentje en kat

Hoe maak je je huis fijn als je veel thuis bent?

  1. Kies spullen om je heen die jij prettig vindt. Ik voel me totaal niet thuis in het huis van mijn schoonmoeder of een bepaalde vriendin. Hun meubels en inrichting is zo anders dan de mijne. Daarentegen denk ik dat zij zich niet lekker voelen in mijn moderne inrichting met gietvloer en een muur met grafisch behang.
  2. Zorg voor stoffen en structuren die passen bij je gevoel en de sfeer die je nodig hebt. Kiezen voor een minder standaard kleur gordijn is soms echt een toevoeging.
  3. Zorg voor warmte en weinig warmteverlies. Sinds ik een huis heb met goede vloerisolatie en vloerverwarming is het hier zo veel comfortabeler en prettiger. Ik heb veel minder koude voeten en dat maakt zo veel uit. Prijzen vloerisolatie dit is vaak wel een investering die je moet doen, maar het levert ook veel op. Naast vloerisolatie kan je natuurlijk ook je wanden, dak of ramen isoleren. Alle isolatie prijzen vind je hier. Hou er rekening mee dat op isolatie vaak subsidies zitten waardoor je minder kwijt bent dan je denkt. Je helpt overigens ook het milieu ermee, zeker een belangrijk voordeel.
  4. De indeling van je huis of kamer kan ook heel veel uitmaken. Je kan hierbij denken aan feng shui waarbij bepaalde hoeken voor je gevoel staan, maar ik denk meer aan logische plekken voor de bank of de eettafel
  5. Een opgeruimd huis maakt het prettiger om in te leven. Rommel geeft onrust en dan is zorgen voor minder troep een reden om je lekkerder te voelen in huis. Daarom zijn ook dichte kasten fijn, je ziet minder troep.
  6. Als je thuiswerkt is een aparte werkruimte waar je niet leeft of slaapt heel erg fijn. Nou heeft niet iedereen die ruimte, laat staan voor 2 personen, maar dan nog kan hier over nadenken fijn zijn. Wij hebben een werkplek op zolder, maar daarnaast dit jaar een tweede werkplek nodig. Dit is aan de eettafel en die wordt na iedere keer gebruik opgeruimd en weer weggezet, juist zodat je niet het gevoel hebt in je woonkamer, waar je wil ontspannen, te werken.
  7. Geef kinderen taken en verantwoordelijkheden bij het fijn houden van je huis. Ze kunnen prima zelf hun spullen opruimen of even helpen met de vloer schoonmaken. Ook is het fijn om van hun kamers een fijne en aantrekkelijke plek te maken om te spelen zodat zij ook keuze hebben.
  8. Maak je slaapkamer fris en rustig. Het liefst is je slaapkamer zonder schermen (valkuil!). Dit geeft rust en meer slaap, maar daarnaast is het ook daar fijn om een rustige sfeer te geven, maar ook voldoende frisse lucht. Een ontluchtingsrooster of het raam op een kiertje kan heel erg veel uitmaken in hoe lekker je slaapt. Als je (chronisch) ziek bent is dit extra belangrijk, effectief slapen, maar ook goed tot rust komen kan zo veel helpen.
  9. Zorg voor geluid en geur die past bij de sfeer die je wilt hebben. Olie diffusen, een zacht muziekje, open haard aan dat soort dingen kunnen zo veel bijdragen aan comfort in een huis.
  10. Een laatste tip, minder direct zichtbaar, wel heel erg belangrijk. Zorg voor rook- en koolmonoximelders in je huis. Je voelt je vaak veiliger en weet veel sneller als er iets mis gaat. Ook dat is comfort.

Welke dingen ga jij aanpassen om je huis comfortabeler te maken?

De beste 10 tips voor een comfortabel huis als je veel thuis bent.

Laat een reactie achter