Veel kinderen vinden het leuk om zich te verkleden. Cas wilde het overigens als peuter nooit, zelfs een schort bij zijn speelgoedkeuken werd niet gewaardeerd. Pas toen hij bijna 4 werd liet hij zich een keer schminken op de peuterspeelzaal en later wilde hij ook daadwerkelijk verkleden. Sinds een tijdje hoor ik hem ook op school dat hij zich verkleed heeft. Het werd dus tijd voor wat verkleedkleding thuis.

Waarom is verkleden goed?

 1. Het prikkelt de fantasie.
  Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken en daarmee wordt hun creativiteit gestimuleerd.
 2. Spel wordt echter.
  Doordat kinderen er uit zien als hetgeen wat ze spelen wordt het spel realistischer en leuker.
 3. Het is goed voor een taalontwikkeling.
  Rollenspel is een vorm van spel waarbij kinderen hun taal stimuleren en met verkleedkleding wordt dat meer gestimuleerd.
 4. Naspelen van gebeurtenissen zorgt voor verwerking van dingen.
  Dit werkt heel erg bij een doktersbezoek of een andere grote gebeurtenis. Het maakt het tastbaar voor kinderen en dat kan goed zijn. Het kan overigens ook iets kleins zijn wat ze graag na willen spelen. 

Welke verkleedkleding dan?

Ik zou persoonlijk kiezen voor een gevarieerd aanbod van kleding. Dus bijvoorbeeld een doktersjas, kokskleding, dieren of piraten. Wij hadden zoals gezegd eigenlijk bijna niks in huis behalve een brandweerpak en kokskleding toen ik een mailtje kreeg van vegaoo of ik wat kleding wilde uitzoeken. Dat kan dus als geroepen! Alvast leuk voor carnaval, maar vooral voor thuis hebben we mooie en stoere dingen uitgezocht passend bij mijn zoons. We hebben bijvoorbeeld ook gekeken naar uniform verkleedkleding voor kinderen, dus gekozen voor een aanvulling op het brandweerpak of een t-shirt wat met een print van een politie-uniform. Natuurlijk vonden we een monster in Cas lievelingskleur en een piratenpak niet kunnen ontbreken. Kijk vooral mee naar de foto’s hieronder.

 

piratenpak
brandblusser
monsterpak
politie-uniform t-shirt

De kleding in dit artikel heb ik gekregen.

4 reacties

 1. Nicole Orriëns op november 9, 2018 om 11:50 am

  Ik geloof ook dat verkleden goed is voor kinderen. Toen ze nog klein waren had ik een grote mand met allemaal verkleedkleren. Ook gewoon oude kleren van mij waren daarbij.

 2. […] tips voor ouders. Recent schreef ik bijvoorbeeld over niet de moeder kunnen zijn die ik wil zijn, het nut van verkleden of tips bij het kiezen van een […]

 3. […] Lees ook: waarom verkleden goed is voor kinderen. […]

 4. […] die ik wil zijn. Ook schrijf ik regelmatig over leuke dingen voor kinderen, over het nut van verkleden bijvoorbeeld of tips voor het kiezen van een basisschool. Een onderwerp waar ik ook regelmatig […]

Laat een reactie achter