Het was mijn derde werkweek de afgelopen week. Op dinsdag was ik een paar uur op school vanwege 10 minutengesprekken en woensdag moest ik er extra zijn vanwege een studiedag. Die heb ik die middag afgebroken. Na een dag misselijk en met hoofdpijn de studiedag door moest ik toch echt toegeven dat ik ziek was. Te ziek om te werken. Daarom dit toepasselijke lijstje 25 keer wat een juf denkt als ze ziek is. Natuurlijk ben ik pas een paar weken weer juf, maar toch denk ik dat ik dezelfde gedachten heb als veel van mijn collega’s.

[easy-image-collage id=3707]

25 keer wat een juf denkt als ze ziek is

 1. Ik ga toch echt niet nu ziek worden.
 2. Ik heb geen zijn om ziek te zijn
 3. Ach, met een paracetamol lukt het vast wel.
 4. Als ik echt ziek word dan heeft mijn klas geen leerkracht.
 5. Ik zadel mijn collega’s op met een probleem, want die krijgen mijn kinderen erbij.
 6. Of ze moeten een dag thuis blijven.
 7. Ik moet gewoon nog even volhouden.
 8. Vanavond vroeg naar bed helpt vast.
 9. Zal ik dan maar wel die vergadering skippen na schooltijd?
 10. Maar ik moet nog zo veel doen!
 11. Zou ibuprofen misschien beter helpen?
 12. Bah koffie, daar ben ik te misselijk voor.
 13. Kunnen jullie niet wat rustiger zijn, want ik krijg hoofdpijn.
 14. Ook nog pleinwacht dus geen rustige pauze om even bij te komen.
 15. Zou ik het wel redden als ik vanmiddag een film aan zet in de klas?
 16. Maar dan komt mijn programma niet af, ook niet handig.
 17. Ik red het toch nog wel tot het weekend of de vakantie, gewoon doorzetten.
 18. Maar ik wil gewoon niet ziek zijn, het komt niet uit.
 19. Misschien steek ik iedereen wel aan.
 20. Zal ik me dan toch maar ziek melden?
 21. Nee, gewoon even doorzetten.
 22. Ok, dit gaat echt niet goed.
 23. Ik meld me toch maar ziek.
 24. Ik voel me nu zo schuldig, maar ik kan echt niet meer.
 25. Na een dag in bed en op de bank: Ik geloof niet dat ik een andere keus had, zo kan ik niet werken.

Werkdruk

Ik voelde me zo schuldig, me nu al ziek melden terwijl ik pas net werk. En ik heb zo veel te doen en ik moet dit en dat. En wat moet er dan met mijn klas? Eigenlijk vind ik het bizar dat je als leerkracht dit zo ervaart. Natuurlijk meldt niemand zich graag ziek, maar doordat er in het onderwijs nauwelijks vervangers te krijgen zijn weet je gewoon dat er een probleem is. De huidige wetten en alle regelingen in het onderwijs zijn wat dat betreft gewoon niet goed. Niet goed voor leerkrachten en niet goed voor kinderen. PO in actie legt het duidelijk uit in hun manifest. Zoals de huidige situatie is komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Natuurlijk heeft dit niet direct te maken met een simpele griep, maar het schuldig voelen en ziek doorlopen heeft hier wel direct mee te maken. Ik kan in maart wanneer de scholen in midden Nederland staken niet mee staken, want ik werk al niet op woensdag, maar ik sta er wel achter. Er moet nu iets veranderen!

Hoe denk jij over de werkdruk in het basisonderwijs? En over de stakingen? Hoe reageer jij als je ziek bent?

De afbeelding komt van www.pixabay.com

1 reactie

 1. Charlotte op maart 28, 2018 om 12:01 pm

  Heel herkenbaar! Al heb ik het geluk nooit ziek te zijn. Maar ik herken het wel dat je zo’n beetje overal aan denkt behalve aan jezelf…

Laat een reactie achter