Het voornemen om meer blogs te schrijven faalt tot nu toe redelijk, ik ben inmiddels pas toe aan dag 3 van de 30 dagen blog challenge, mijn vroegste herinnering. Ik ben overigens ook achter de schermen van mijn blog ontzettend druk bezig, dus ik vind het prima. Voor nu de mijn vroegste herinnering.

Moeilijk om concreet te maken

Ik merk dat ik het moeilijk vind om herinneringen echt concreet te maken. Soms twijfel ik ook of ik iets echt herinner of dat ik me een foto herinner. Eén van mijn vroegste herinneringen is mijn kamer in het huis waar ik tot mijn derde heb gewoond, of tenminste het blauwe noppenzeil wat er in die kamer lag. Ik kan het voor me halen, maar kan ik het me echt herinneren? Ik betwijfel het.

Wat kan je je herinneren van je kindertijd?

Meestal kan je je niet heel veel herinneren van je kindertijd, in ieder geval tot een jaar of 4. Grappig is dat kinderen tussen de 4 en de 13 jaar zich vaak wel dingen herinneren tot hun tweede levensjaar, maar dat zijn je dus weer te vergeten. Als volwassene is het heel normaal dat je flarden herinnert van tot een jaar of 4. Daarna worden herinneringen minder flarden en meer concreet.

Mijn opa

Als ik kijk naar mijn eigen herinneringen zijn deze dus ook niet zo concreet, zoals het blauwe zeil wat ik hierboven noem. Iets concreter is het bejaardentehuis waar mijn opa woonde. In mijn herinnering moesten we door een hele grote grijze hal met pilaren. Volgens mijn moeder sas het overigens niet absurd groot, maar als vierjarige zal dit wel vertekenen. Ook herinner ik me de pepermuntjes die ik van hem kreeg. Nog steeds geen hele concrete herinneringen, maar dit was ook iets van toen ik een jaar of 4 was, aangezien mijn opa rond die tijd overleed.

Wat is jouw vroegste herinnering?

3 reacties

 1. Megala op juli 29, 2018 om 11:31 am

  I remember wearing a green gown, and when I described the design of that gown to my mother she was astonished with my memory as it was bought for my 2nd birthday. 🙂

  • Maaike op juli 29, 2018 om 11:32 am

   Nice memory, so special what you remember of your childhood.

 2. lievelyne op juli 30, 2018 om 8:01 am

  Succes met de challenge, lijkt me moeilijk volhouden maar je kan het!

Laat een reactie achter