Ik lees mijn kinderen al vanaf dat ze heel jong zijn voor. Echt vanaf een maand of 3 al. Natuurlijk is dit heel jong en zijn kinderen niet in staat om een heel verhaal te volgen, maar toch is het goed voor kinderen. Ook nu lees ik zeker dagelijks voor. Voor mij is voorlezen belangrijk, maar waarom dan? Kinderboeken vind je overal in ons huis, tja wat wil je met een moeder die in een bibliotheek werkt?

voorlezen van deze boeken is belangrijk

Elk jaar zijn er eind januari/ begin februari de nationale voorleesdagen. Over de voorleesdagen van 2020 schreef MamaScrapelle een leuk artikel!

Maar waarom is voorlezen dan belangrijk?

Hieronder een aantal redenen waarom voorlezen belangrijk is. Ik vind de een niet belangrijker als de ander, dus in behoorlijk willekeurige volgorde.

 1. Het bevordert taal en taalbegrip.
  Voor baby’s kan je hierbij aan klanken denken, maar ook hoe zinnen gevormd worden. Ook voor oudere kinderen werkt dit zo, meer in de vorm verhalen, maar ook zinsopbouw. Dit maakt het kinderen ook weer makkelijker om zelf taal te gaan gebruiken. Baby´s die worden voorgelezen lopen gemiddeld tot 15 maanden voor op taalontwikkeling als zij 2 zijn.
 2. Voorlezen geeft een grotere woordenschat.
  Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vaak worden voorgelezen Iets oudere kinderen krijgen een aanzienlijk grotere woordenschat door voorlezen. Zij horen meer woorden, ook buiten normale spreektaal en dat geeft een boost. Ik heb een onderzoek gezien waarbij kinderen die veel lezen en voorgelezen worden bijna het dubbele aantal woorden kent aan het einde van de basisschool.
 3. Voorlezen is een fijn moment samen
  Als ik voorlees is dat eigenlijk altijd een rustmoment in de dag. Sowieso lees ik voor het slapen gaan voor, maar ook wel eens op andere momenten en dit geeft rust en maakt de kinderen ook rustiger.
 4. Interactief voorlezen nodigt uit tot nadenken en verbanden leggen.
  Als je interactief voorleest en dus allerlei vragen stelt en kinderen laat reageren op een verhaal of een afbeelding in een boekje laat je ze nadenken over hoe een verhaal logisch verloopt. Dit helpt ook weer in andere situaties waardoor kinderen ook in het dagelijks leven of op school die verbanden makkelijker en beter leggen.
 5. Zien lezen doet lezen.
  Als kinderen gewend zijn aan voorgelezen worden zijn ze dus ook gewend aan boeken. Dit motiveert ook om zelf eens een boek te pakken. Ik zie dit nu al bij mijn peuter die mama gaat voorlezen. Maar zeker als kinderen gaan leren lezen op school is dit echt belangrijk. Kinderen kennen boeken, kennen verhaalstructuren en dat helpt hen bij het zelf leren lezen. Overigens helpt het ook om zelf vaak te lezen en dat kinderen zien dat het normaal is om soms lekker met een boek op de bank te kruipen (wat een straf)
 6. Door voor te lezen leren kinderen over de wereld om zich heen.
  Kinderen leren door voor te lezen de wereld meer te begrijpen. Ze lezen over interactie of horen over iets wat ze nog niet kennen. Dat vergroot hun wereldbeeld.
 7. Door middel van boeken kunnen kinderen dingen verwerken.
  Een mooi voorbeeld hiervan vind ik rouwverwerking. Toen mijn broer overleed hebben we met Cas boekjes gelezen om uit te leggen wat er gebeurd was, maar ook voor een stukje verwerking voor hem. Natuurlijk kan dit ook met veel kleinere dingen prima werken.

Hoe kom je aan leuke boeken?

waarom is voorlezen belangrijk

Mijn eerste tip zou eigenlijk gewoon zijn, ga naar de lokale bibliotheek! Kinderen tot en met 18 jaar zijn gratis lid. Wat extra leuk is, is als je je kind nog onder de 2 is, is dat je een boekstart koffertje cadeau krijgt met 2 boekjes voor je kind.

Natuurlijk kan je boeken ook kopen in de boekhandel of bol.com Hieronder recensies van boeken die bij mij of mijn kinderen favoriet zijn!

7 redenen waarom voorlezen belangrijk is! #boeken #kinderboeken #lezen #voorlezen #kinderen #opvoeding

1 reactie

 1. Waarom liedjes zingen met kinderen op december 27, 2019 om 12:35 pm

  […] 1. TaalontwikkelingZingen stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Kinderen leren door het zingen namelijk nieuwe woorden dus de woordenschat wordt vergroot. Daarnaast leren zij op een leuke manier woorden goed uitspreken, goed voor de taalvaardigheid dus. Door voor lezen werk je ook aan de taalontwikkeling, lees hierover op: 7 redenen om voor te lezen. […]

Laat een reactie achter