Verwachting

Toen ik zwanger was van C was ik overtuigd dat ik borstvoeding ging geven. Dat deed ik ook vol overtuiging. Het begin was heel makkelijk en liep goed, maar na 4 maanden bleek dat hij zelfs was afgevallen. Na een poging om het op te krikken ben ik na 5 maanden toch kunstvoeding bij gaan geven. Ik kreeg mijn productie niet hoog genoeg. Een paar weken later was ik volledig over. De goede beslissing, maar wel heel jammer.

Toen ik weer zwanger werd wilde ik weer graag borstvoeding geven. Ik hoopte deze keer ook te stoppen als baby of ik er klaar mee was en niet als noodzaak.

Vliegende start

En toen werd R geboren. Weer liep borstvoeding goed. Hij groeide goed, was tevreden en ik ook. Natuurlijk wel veel voedingen, maar dat hoort er wel een beetje bij. Zo ging ik het wel een tijd volhouden en met meer kennis en ervaring zouden de problemen bij C vast voorkomen kunnen worden. Ik had er echt vertrouwen in dat het deze keer wel zou lukken zo lang als ik wilde.

En toch…

R deed het prima, hij groeide ook bij de spannende 4 maanden controle goed. Alleen, vlak erna bleef hij regelen, echt wekenlang iedere 1 tot 2 uur komen voor een voeding. Op een gegeven moment hulp ingeschakeld, consultatiebureau al snel genegeerd, want met het advies rekken tot minimaal 4 uur na de voeding er voor kon ik niks. Daarnaast wist ik heel zeker dat als ik dat deed ik binnen no time over zou zijn op kunstvoeding. R kwam niet voor niets zo vaak!

 

Door naar de lactatiekundige, allerlei dingen geprobeerd, fulltime kolven, nog even toegeven en kruiden ter ondersteuning. Niks hielp langdurig. Uiteindelijk toch domperidon gaan slikken in overleg met haar en de huisarts in de hoop dat dat mijn productie zou verhogen. Dat deed het gelukkig. Ik kon weer verder.

Afbouwen

Na een paar weken slikken wilde ik gaan afbouwen. Heel rustig en voorzichtig. Maar na een week was het weer regelen en liep mijn productie weer terug. Direct terug naar de hoge dosering en het kwam weer enigszins in orde dacht ik. Tot een week later, R kwam een nacht en ochtend ieder uur tot ik hem een flesje gaf en hij eindelijk blij was en in slaap viel. Dat haalde mijn laatste twijfel weg om te stoppen. Zo redden we het niet.

Afscheid

Ik ben heel bewust afscheid gaan nemen van borstvoeding. Nog een aantal voedingen gegeven en gestopt met domperidon. Ik was er echt heel verdrietig over, maar ik merkte echt dat ik zo niet verder kon en wilde. Nu een ruime week later kolf ik ongeveer 1 voeding per dag. Of ik geef hem live, net hoe het uitkomt. Het is goed zo, R slaapt beter, ik krijg meer energie en hij heeft 6,5 maand volledig borstvoeding gehad ondanks alle tegenslagen. Daar ben ik wel heel trots op!

10 reacties

 1. Marieke op juni 5, 2017 om 1:07 pm

  Inderdaad een hele lastige keuze om te stoppen met borstvoeding. Ik heb het helaas maar een maand kunnen volhouden en de teleurstelling en het ‘verdriet’ is wel herkenbaar. Wel fijn dat hij nu weer beter gaan slapen. Voor jou als mama ook fijn om weer wat energie te krijgen 🙂

  • Maaike1982 op juni 5, 2017 om 1:22 pm

   Ja dat scheelt zeker! Het is ook echt de goede beslissing hoor.

 2. Judith op juni 5, 2017 om 1:59 pm

  Ik moest al veel vroeger stoppen, maar was er niet heel verdrietig over. De meiden gingen zo goed dat ik alleen maar blij kon zijn

 3. Jill op juni 5, 2017 om 8:47 pm

  Ik kan me voorstellen dat het een lastige keuze is, maar gelukkig dat het de laatste keer beter is gegaan. Zou zelf ook het liefst borstvoeding willen geven als ik straks kids heb.

 4. Marijke op juni 5, 2017 om 9:52 pm

  Lastige keuze. Bij de eerste wilde ik niet kolven op het werk, dus al snel gestopt en toen wilde zij de avond en ochtend voeding ook niet meer. Bij de tweede duurde het langer, tot hij op eens niet meer wilde, toen was jet klaar ook. Dus heel fijn wel zijn eigen keuze.

 5. Sandra op juni 6, 2017 om 2:47 pm

  Ik snap dat dat een lastige keuze is, maar soms zijn dingen nu eenmaal zoals ze zijn. En gelukkig is er een manier om dat gezond op te lossen. 🙂

 6. Ben ik een eco hippie? | Maaike schrijft op op december 6, 2018 om 11:20 am

  […] dit geval scoren we veel punten, maar ook niet alle. Ik heb 6,5 en 5,5 maand borstvoeding gegeven. Het liefst had ik dat langer gedaan, maar dat lukte me niet ondanks alles wat ik probeerde. […]

 7. Tag: mommy wars  | Maaike schrijft op op maart 23, 2019 om 2:41 pm

  […] inmiddels. Ik had heel graag langer als 6,5 maand borstvoeding gegeven. Ik blijf er van overtuigd dat dit in de basis de beste […]

 8. Tag: De laatste keer | Maaike schrijft op op maart 23, 2019 om 3:33 pm

  […] week maandag toen ik toch echt besloot te stoppen met borstvoeding. Als ik moe ben huil ik snel. Het was echt wel een emotionele beslissing die beter zo is, maar […]

 9. […] waarom zou je dat dan niet geven? Natuurlijk wil dat niet zeggen dat als het niet gaat je soms niet beter kunt stoppen, maar zonder medische (oid) reden meteen starten met flesvoeding snap ik niet zo goed. Ik had het […]

Laat een reactie achter