De afgelopen weken zijn ontzettend hectisch geweest. Druk met werk, school, kinderen, blog, gezondheid en alles. Ik merk aan hoe ik me voel dat de balans zoek is. Heel erg naar, want balans en vermoeidheid hebben bij mij heel erg veel met elkaar te maken.

Ritme en regelmaat

Ze zeggen wel dat het voor kinderen is, rust, ritme en regelmaat, maar voor mij is het ook noodzakelijk om goed te functioneren. Mijn leven is ontzettend regelmatig. Ik ga bijna iedere avond vroeg naar bed, sta altijd rond dezelfde tijd op en dat heb ik ook echt nodig om lekker te functioneren. Ook met de kinderen werkt dit lekker. Onze dagen zijn vrij voorspelbaar en daar doen ze het goed op. Omdat de kinderen weten wat ze kunnen verwachten hebben we meestal geen gedoe met naar bed gaan en kost dat dus ook minder energie. Dat levert dus nog een extra voordeel op.

Plannen

Toen ik ooit een revalidatieprogramma volgde na kanker volgde heb ik ook een soort cursus omgaan met vermoeidheid gevolgd. Daar heb ik geleerd om te zorgen voor balans in inspanning en ontspanning, maar ook me bewust worden van wat me energie kost en geeft. In het begin moest ik echt ieder kwartier plannen en hele kleurenschema’s bijhouden. Dat hielp wel om inzicht te krijgen. Ik had echt een goede planner nodig om dit te kunnen. Nu ik het drukker heb word ik trouwens ook blij van goed plannen. Ik vind het heel fijn om to do lijstjes te maken en af te strepen. En ook, hoe ziet mijn week er uit en waar bouw ik rust in. Ik moet hier echt heel erg goed op letten en zorgen voor de balans. Opschrijven helpt me dan.

Maar natuurlijk gaat het soms mis

Hoe goed ik ook mijn best doe met deze dingen, soms gaat het mis. Als we een dagje naar een pretpark gaan is dat soms een bewuste keus en moet ik daarna bijkomen. Maar ook een simpele verkoudheid of een ziek kind kan er voor zorgen dat de balans zoek raakt. Dat is natuurlijk geen ramp, maar soms heb ik dan wel snelle dingen nodig om goed voor de kinderen te zorgen of moet ik echt hulp inschakelen om bij te komen. Gelukkig heb ik daar inmiddels genoeg tools voor, maar lastig blijft het.

Meer over balans en vermoeidheid luisteren

Naast al deze dingen heb ik ook mijn tweede podcast opgenomen over balans en vermoeidheid als je moe bent als moeder. Ik praat hier verder over deze onderwerpen en ga op sommige dingen dieper in. Ik vind het zelf heel ontspannend om naar een podcast te luisteren en wie weet haal je er nog nieuwe tips uit. Luister je mee naar mijn tweede podcast? (hieronder de directe links, in het menu rechts vind je ook de link naar itunes).

Balans en vermoeidheid als je chronisch ziek bent! Met #podcast! #chronischziek #chronischvermoeid #ziek #opvoeding #ziek #balans #vermoeidheid

12 reacties

 1. Joanne op oktober 7, 2019 om 10:26 am

  Wat goed om hier wat meer aandacht aan te geven en om meteen tips te delen! Tof met zo’n podcast erbij.

 2. Shenur op oktober 7, 2019 om 9:56 pm

  Wat een leuke podcast. Ik weet uit ervaring dat het leven met een chronische ziekte echt ernstig is. Ik vind wel dat je erg positief bent. Heel moedig.

 3. Nicole Orriëns op oktober 8, 2019 om 10:54 am

  De balans zoeken is ook een kwestie van balanceren. Je blijft er eigenlijk altijd mee bezig is mijn ervaring.

 4. ingrid op oktober 8, 2019 om 1:26 pm

  wat leuk. balans zoeken is soms zo moeilijk maar naar je lichaam luisteren zo belangrijk

 5. Lauressa op oktober 8, 2019 om 3:07 pm

  Ik ben het helemaal met je eens. Een regelmatige ritme geeft rust en balans. Maar het kan inderdaad soms misgaan en dat gebeurt denk ik bij iedereen!

 6. Marushi op oktober 8, 2019 om 8:12 pm

  Ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik ben zelf chronisch moe, dus ik ben het altijd al. Maar door onverwachte dingen kan het soms nog moeilijker zijn voor die rust.

 7. Cat op oktober 9, 2019 om 3:20 pm

  Wauw wat knap dat je hierover schrijft. Heb zelf CF en nieuwe longen dus veel medicatie en oa daardoor na 2e zwangerschap ook diabetes erbij gekregen 🙁
  Ga nu snel naar de fysio omte sporten, thanks voor jouw motiverende woorden!

  • Maaike op oktober 9, 2019 om 3:27 pm

   Succes met sporten! En vooral dank je voor je lieve woorden. Daar doe ik het voor.

 8. Elles op oktober 10, 2019 om 8:38 pm

  Duidelijk geschreven. Het belangrijkste is naar je lichaam luisteren en stoppen wanneer het zegt dat je moet stoppen.
  Liefs,
  Elles

 9. Renata Feyen (@seadbeady) op oktober 11, 2019 om 11:33 pm

  Ik heb zelf een chronische ziekte en heb ook eens zo een cursus gehad met de balans bij vermoeidheid – heb er ook veel van geleerd 🙂

 10. […] Ik schrijf bijvoorbeeld artikelen over dingen die je met kinderen kan doen als je moe bent of over balans houden. Over dit soort onderwerpen heb ik ook een podcast (te vinden op onder andere spotify en i […]

Laat een reactie achter