Wie mijn blog al een tijdje leest weet vast wel dat we een aantal dingen doen die veel mensen als alternatief of hippie benoemen. Van de week had ik een gesprek met iemand die dat benoemde als iets wat haar regelmatig gebeurde. Het maakt me niks uit in de basis, want in opvoeding en manier van leven volg ik mijn eigen weg en wat ik belangrijk vind, maar toch stel ik mezelf in deze blog de vraag ben ik een eco hippie?

Wat is een eco hippie eigenlijk?

Laat ik dat eens even googlen. Een heerlijk genuanceerd bericht (kuch) van geen stijl leert me het volgende:

Een eco hippie

 • koopt geen spullen.
 • doucht nooit.
 • is vegetariër.
 • werkt maar 2 dagen per week.
 • gunt z’n kinderen geen leuk leven.
 • gebruikt bio-katoen.
 • produceert zo min mogelijk afval.
 • gebruikt de verwarming zo min mogelijk.
 • slaapt samen met zijn kinderen.

Goed, misschien toch eens verder kijken, wat is nog meer eco hippie en dan wat minder extreem gesteld. Werk tel ik niet mee, ik werk niet, maar als ik niet ziek was geworden had ik dat wel gedaan. Ik ga tegelijkertijd vooral naar opvoeding en dagelijks leven kijken:

 • Groen leven, weinig afval en zuinig met energie.
 • Doet aan consuminderen.
 • Natuurlijk opvoeden, antiautoritair of vrij opvoeden.
 • Gebruikt draagdoek en wasbare luiers, geeft borstvoeding, doet aan co-sleeping en rapley.

Als ik het zo lees is dat ongeveer wat er in verschillende artikelen verstaan wordt onder eco hippie. Ik heb een aantal zoektermen gebruikt in google, maar dit is het belangrijkste naar mijn idee. Laat ik deze punten eens langs lopen.

Groen leven

Ik denk niet dat ik echt groen leef. Ja, we scheiden afval en ik zet de thermostaat graag een standje lager, maar ik vond vorige week ook dat we niet zonder droger konden. Ik denk bij groen leven heel erg aan veel meer stappen als wij zetten, we zijn veel gemiddelder. In een toekomstig huis zou ik overigens graag zonnepanelen willen of een energieneutraal huis, maar of dat kan weet ik niet. Wel hebben we onze energie via vrij op naam en dit betekent 100% zonne-energie deels van eigen panelen op een groot zonnepark. Maar de andere kant is dat we bovengemiddeld verbruiken door een thermostaat die in een losstaande garage hangt (we verwarmen de grond dus) en heel veel thuis.

Nee, wij leven niet groen genoeg. Geen eco hippie punt dus.

Consuminderen

Ik kan heel kort zijn, nee dat doen we niet. Het kost ons niet voor niets zo veel tijd om ons huis verkoopklaar te krijgen. We hebben veel te veel spullen. Ik kan er niets anders van maken.

Ik zou bijna zeggen dat we een eco hippie minpunt krijgen. 

Natuurlijk opvoeden, bewust opvoeden

Ik denk dat we hier deels wel aan voldoen. Ik reageer op de signalen van mijn kind en geef veel aandacht aan veilige hechting. Ook ben ik heel erg bezig met inspelen op de behoeften van mijn kinderen in spelen. Aan de andere kant ben ik ook iemand die duidelijke grenzen stelt. Cas zit echt wel eens op de trap en ben ik soms heel simpel, zo gebeurd het gewoon. Maar ik vind het ook heel fijn, ondanks de rotte reden, dat ik mijn kinderen niet naar opvang hoef te brengen en zo lang ze zo klein zijn, zeker Ruub nu nog, ze lekker thuis bij mama (of papa natuurlijk) kunnen zijn. Ik ga graag een keer zonder mijn kinderen op pad, maar niet te vaak.

Ik geef mezelf hier een eco hippie punt op ook al ben ik het niet in alles eens met het natuurlijk opvoeden.

Borstvoeding, rapley, draagdoek, wasbare luiers en cosleeping

In dit geval scoren we veel punten, maar ook niet alle. Ik heb 6,5 en 5,5 maand borstvoeding gegeven. Het liefst had ik dat langer gedaan, maar dat lukte me niet ondanks alles wat ik probeerde. Bijvoeding geven we gemengd, deels in stukken a la rapley, maar ook een flink deel met een lepeltje en geprakt of gepureerd. Net hoe het uitkomt en wat hem het best bevalt.
Ik draag Ruub veel en dat heb ik bij Cas ook gedaan totdat hij dat niet meer wilde. Wel vind ik de buggy soms ook erg handig. Wasbare luiers gebruik ik natuurlijk ook, in ieder geval een behoorlijk deel van de tijd.
Wat betreft cosleeping ben ik zeker niet diehard. Het eerste half jaar vind ik het handig en fijn om samen te slapen, maar daarna is een eigen kamer ook erg prettig. Ik vind het ook goed dat kinderen dit leren, zeker als ze onrustiger gaan slapen en hun ouders minder nodig hebben. Bij kleine baby’s voelt het echter wel haast noodzakelijk om samen te slapen, veel makkelijker en rustiger.

Ja, ik vind wel dat ik hier eco hippie punten op scoor. Geen 100%, maar wel een flink deel. 

Dus ben ik een eco hippie?

Deels ben ik wel een eco hippie. Eigenlijk alleen maar op het punt van opvoeding. In huis zijn we niet groen genoeg en we hebben veel te veel spullen. Maar ik kan me wel vinden in de punten over hechting en nabijheid. Ook vind ik draagdoeken een geweldige uitvinden net als wasbare luiers. Ik zou mezelf geen eco hippie noemen, maar ik denk wel een beetje alternatief qua opvoeding.

En jij, zou jij jezelf een eco hippie noemen? Of juist helemaal niet?

Bronnen: de wereld van morgen, volkskrant, kroost, laralisa, kiind,  nog een keer kiind en natuurlijk eerder genoemde artikel van geen stijl wat ik niet nog een verwijzing ga geven.

De afbeelding van de zonnepanelen komt van www.pixabay.com

 

18 reacties

 1. cindy op juli 19, 2017 om 5:58 am

  Goh volgens mijn vrienden ben ik een hippie omdat ik aan borstvoeding, samenslapen, dragen ,rapley en wasbaar luieren deed. Maar ik heb hun gerust gesteld: ik douch me, eerlijk waar :p heerlijk als ze je in een hokje steken. Als ze mensen me serieus uitschelden als hippie dan geef ik een gevat antwoord terug zoals: beter een hippie dan een volwassenen zonder zin in het leven. Nah! Durven ze meestal niet op terug te reageren

  • Maaike op juli 19, 2017 om 11:59 am

   Je bent gewoon een beetje een eco hippie. Prima toch, ik vind het eigenlijk niet negatief. (zolang je tenminste wel doucht of jezelf goed wast ;))

 2. Nicole Orriëns op juli 19, 2017 om 6:01 am

  Ik draag wel Birkenstocks in Jezusmodel. Volgens mij wordt dat wel geassocieerd met eco hippie ; ) Ook gaf ik jaren borstvoeding, draag graag lange rokken en heb lang haar. Consuminderen doe ik warempel ook.

  Toch ben ik volgens mij geen ecohippie. Al was het maar omdat ik nog steeds kook met Knorr mixen enzo.

  • Maaike op juli 19, 2017 om 11:58 am

   Oh die vergeet ik, ik draag ze overigens wel in 2 andere modellen maar toch. 😉

 3. Fleur op juli 19, 2017 om 7:36 am

  Leuke blog om het zo te onderzoeken. Nee ik ben geen eco-hippie. Wel borstvoeding gegeven en aan co-sleeping gedaan, maar op de andere punten faal ik

  • Maaike op juli 19, 2017 om 11:57 am

   Dank je! Be wel benieuwd hoe anderen scoren inderdaad.

 4. Bianca op juli 19, 2017 om 6:01 pm

  Ik ben juist geen eco-hippie, leef niet groen, gaf flesvoeding en zo kan ik nog wel even door gaan 🙂

 5. Lonneke op juli 19, 2017 om 6:04 pm

  Nog nooit van eco hippie gehoord. Dat ben ik helemaal niet want ik kan de winter echt niet overleven zonder de kachel. Slapen deed ik wel lang samen met onze dochter in bed tot 4 jaar maar nu slaapt ze wel echt op haar eigen kamertje.

 6. Priscilla op juli 19, 2017 om 8:42 pm

  Ik ben absoluut geen eco-hippie als ik jouw artikel zo lees. Wij proberen wel zo groen mogelijk te leven door afval te scheiden, ledlampen te gebruiken, de kraan niet te laten lopen tijdens het tandenpoetsen, voor korte stukjes de fiets te pakken en de was zo veel mogelijk aan de waslijn te drogen. Consuminderen zijn wij helaas heel erg slecht in maar ik probeer wel kritisch naar mijn spullen te kijken en als ik ‘t langer dan een jaar niet heb gebruikt te verkopen via Marktplaats of weg te geven aan een kringloop. Maar daartegenover staat ook weer dat ik van online shoppen via AliExpress houd (en dan koop ik soms ook dingen die ik helemaal niet nodig heb) Op het gebied van opvoeding kan ik helaas geen oordeel geven want ik heb nog geen kids.

 7. Daphne op juli 19, 2017 om 7:30 pm

  Wat een interessant artikel, ook al ben ik totaal geen eco hippie, wel leuk om te lezen!

 8. Bouchra op juli 20, 2017 om 8:17 am

  Ik ben deels eco hippie, denk ik. Probeer mijn kinderen zoveel mogelijk vrij op te voeden en doe niet aan time out op de gang maar zet ze in de kamer (dus haal ze niet uit de groep) op een kruk of stoel om na te denken over hun gedrag. 10 van de 10 keer weten ze wat ze fout hebben gedaan en zeggen direct sorry. Verder verkoop ik idd liever mijn spullen via MP of doneer ze aan het goede doel. We hebben ook bewust geen droger maar al het afval scheiden doen we ook niet altijd even goed. Maar voel me op andere fronten wel vaak een hippie 😉

  • Maaike op juli 20, 2017 om 8:43 am

   Je een hippie voelen kan natuurlijk ook. Ook een leuke insteek inderdaad. 🙂

 9. Maryke op juli 20, 2017 om 8:04 pm

  Ik denk dat je lekker bij jezelf moet blijven en moet doen wat goed voelt. Loslaten wat anderen denken en in welk hokje ze je stoppen! Je bent gewoon goed bezig!!

 10. Els op augustus 1, 2017 om 8:44 am

  Hey, kijk naar mijn blognaaam… Ik kreeg die naam van vrienden….

  Afval sorteren tot in het absurde toe: check
  Zo weinig mogelijk afval:check
  Geen droger: check
  Wasbaar maandvervand: check
  Zelf wasproduct maken: check
  Wasbare luiers voor pleegje: check
  2denhands kledij, speelgoed en gerief:check, dubbel check
  Eigen moestuinen nu: check
  Geen vlees (eco-voetafdruk): check
  Weinig elektrische toestellen: check
  Overal spaar en ledlampen,, maar gewoon al weinig licht aandoen: check

  Bezig met fertiliteit, dus als dat kind er komt: samenslapen, draagdoek (als mijn rug het kan), borstvoeding, raply: check (of dat veel met economische te maken heeft, ik ben vooral psych verpleegkundige. Onveilige hechting komt nooit meer goed,, hele leven last van)

  Ik heb wel nog een auto, openbaar vervoer is te beperkt in België.
  En me douchen doe ik gelukkig ook wel, alleen vaak enkel met water beter voor de huid en de haren.

  • Els op augustus 1, 2017 om 8:46 am

   Die economische moet natuurlijk ecologische zijn…. Autocorrect, grrrrr

  • Maaike op augustus 1, 2017 om 12:56 pm

   Wow jij bent echt goed bezig! Precies waarom ik mezelf geen eco hippie wil noemen. 😉 Draagdoeken zijn overigens veel lichter als op je arm dragen, ik zou (hopelijk) tzt wat gaan proberen en dan kijken wat werkt voor je.

 11. […] Lees ook: ben ik een ecohippie? […]

Laat een reactie achter