Afgelopen weekend las ik ergens in een blog die ik liever niet noem (want extra podium) dat body positivity goed is, maar niet met morbide obesitas, want dat is niet gezond meer. Body positivity zou gebruikt worden als excuus hiervoor. Dit artikel werd geschreven door een meisje van 20 met een slank postuur. Ik ben het daar absoluut niet mee eens, body positivity is voor iedereen.

hart zelfliefde, body positivity is voor iedereen

Maar dat kan toch niet gezond zijn!

Ik vind het eigenlijk heel naar dat er zo over mensen die dik zijn gedacht wordt. Je mag niet positief over je lichaam zijn, want je bent te dik. Ik merk steeds meer dat ik wel positief ben over mijn lichaam, dik of niet dik.

Maar dat kan toch niet gezond zijn! Dat is wat je van hoort als mensen het over dikke mensen hebben. Tja, een bmi tussen de 20 en 25 is misschien gezonder, maar daar is een hele belangrijke kanttekening bij. Namelijk dat gezond leven en daarbij dus gezond eten en voldoende beweging van veel meer invloed zijn als hoe dik of dun je bent. Je kan letterlijk beter dik zijn en gezond leven als dun en ongezond leven. Natuurlijk als je net zo gezond leeft is iemand die dun is wel in het voordeel. Het feit dat ik nog steeds veel te zwaar ben, maar ook van de diabetes medicatie af ben bevestigt dat wel (n=1 is natuurlijk geen wetenschappelijke onderbouwing maar goed)

Gewicht interesseert me steeds minder

In het afgelopen jaar heb ik me ontzettend hard ingezet om gezonder te worden. Daarbij ben ik ook afgevallen en in de eerste maanden heb ik regelmatig hier over geschreven inclusief kilo’s noemen. Ik ga daar niet meer doen. Ik vind namelijk het feit dat ik gezonder ben veel belangrijker als een getal op de weegschaal. Ik ben al maanden weinig afgevallen, maar ondertussen voel ik me beter, is medicatie gestopt en word ik dus gezonder. Terwijl ik nog steeds dik ben. Dik, maar steeds gezonder, prima resultaat lijkt me.

Maar eigenlijk gaat het zelfs daar niet om. Ik ben het waard om van mijn lichaam te houden. Ik ben het waard om goed voor mezelf te zorgen. Maar dat geldt niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Wat ik al zei, body positivity is voor iedereen.

Het echte probleem is de maatschappij

Maar ik kan mezelf wel meer dan genoeg waard vinden en positief zijn over mijn lichaam, de maatschappij ziet vooral een dikke vrouw. Als die dikke vrouw het waagt om een ijsje te eten op straat krijgt ze zelfs een opmerking naar haar hoofd of ze daar wel moet doen. Ja natuurlijk moet ik dat doen, want ik heb zin in ijs en het is nu wat goed voor mij is. Ik word er namelijk blij van.

Iemand die dik is mag ook bestaan. Iedereen heeft net zo veel recht om zijn of haar lichaam te tonen en vooral om te doen wat ze willen. Het ene lichaam is gewoon net zo veel waard als het andere. Ook als je maar één ben hebt, ook als je overal acne hebt en ook als je dik bent. De waarde van een lichaam wordt daar simpelweg niet minder door. De maatschappij zal dat steeds meer moeten gaan accepteren. Je hebt mensen in alle vormen en maten en dat is prima. En of mensen willen afvallen of aankomen dat is aan hen, daar heeft een ander niets mee te maken.

Echt, body positivity is voor iedereen!

Ik gun het mezelf, maar eigenlijk ook iedereen, om positief over zichzelf denken. Ik denk dat het heel goed is dat je in de media vaker vrouwen ziet die een ander postuur als de standaard modellen hebben. Maar vooral ook op social media, met name instagram, zie je veel fitgirls die met een wasbordje gezond leven promoten. Ik ben er maanden geleden wel naar gekeken, maar het stond zo ver van me af. Zo ver van mijn werkelijkheid af. Ik haal veel meer energie uit foto’s van mensen met een postuur waarmee ik me kan vergelijken. Dat voelt veel realistischer. Daarmee zeg ik niet dat slank met wasbordje er niet mag zijn, maar juist dat het goed is om meer diversiteit in lichamen te laten zien. Daarmee maak je ieder lichaam normaal en daarmee bereik je wat ik zeg, body positivity is voor iedereen.

Om dit te bereiken hebben we vermoedelijk nog een lange weg te gaan. Dat is ook waarom ik open ben over mijn proces. Maar ook waarom ik zo’n artikel als ik hierboven aan haal niet goed vind. Je maakt body positief zijn exclusief, want als je te dik bent (of iets anders hebt) mag je niet positief zijn.

Lees ook: dikke vrouwen sporten ook!

Zelfhaat

Een paar maanden geleden was ik op een dag voor mensen die anders willen omgaan met eten en verstoord eetgedrag hebben. Het viel me daar op hoe positief ik eigenlijk over mezelf dacht in dat gezelschap. Maar eigenlijk schrok ik heel erg hoeveel zelfhaat en negativiteit een groep vrouwen hadden die een probleem hadden met eten. Echt niet alleen maar vrouwen die heel dik waren, ik zag vrouwen met allerlei soorten lichamen. Een deel van die zelfhaat en negatief zijn over hun lichaam komt juist door de maatschappij en daarmee kom ik echt weer terug bij mijn titel: body positivity is voor iedereen!

Dit artikel van Marloes Leezer over hetzelfde onderwerp vond ik ook ontzettend goed!

Body positivity is voor iedereen, welk postuur je ook hebt, van heel dik tot dun. #zelfliefde #bodypostive #bodypositivity #gezondheid

Laat een reactie achter