Heb jij ook krullend haar of haar met slag? Lees dan verder! Mijn haar was altijd heel snel één bos pluis, maar sinds ik the curly girl methode gebruik is dat veel minder.

Wat is de curly girl methode?

Een tijdje geleden las ik de blog van Elke waarop zij liet zien hoe haar haar veranderd was en hoe ze dat deed. Ik werd nieuwsgierig en klikte op een aantal links die ze had geplaatst. Ingewikkeld is de curly girl methode wel, zeker om uit te zoeken wat je nodig hebt, maar voor mijn gevoel wel de moeite waard vanwege mijn aanhoudende pluizend haar wat ik vaak maar vast deed daarom. Inmiddels is Elke wat minder blij met de curly girl methode, maar ik wel dus ik ga er lekker mee door.

Het is een methode ontwikkeld door Loraine Massey. Zij schreef er zelfs een boek over. De methode gaat er van uit dat krullend haar kwetsbaarder is als steil haar en dat je het voorzichtig moet verzorgen en ook meer voeding nodig heeft.

Daarom gebruik je geen gewone shampoo, maar was je je haar met conditioner, de zogenaamde cowash. Daarnaast ontwijk je siliconen en sulfaten, omdat deze je haar beschadigen. Verder ben je heel voorzichtig met borstelen (alleen als het drijfnat is en vol conditioner zit met een afrokam of tangle teezer) en bij het slapen doe je je haar vast op je hoofd en/of gebruik je een satijnen hoofdkussen.

Lees ook: wasbare wattenschijfjes gebruiken.

Welke stappen moet je nemen om je haar te verzorgen volgens de curly girl methode?

Er is een hoop uitzoekwerk te doen als je je haar wilt gaan verzorgen volgens de curly girl methode. Om je op weg te helpen hieronder de stappen die handig zijn om te zetten.

 1. Lees je in en bepaal welk haartype je hebt. De cg methode gaat er vanuit dat je allerlei verschillende krultypes hebt en dat deze eigen behoeftes hebben. Type 1 is steil haar en dat kan vast goede verzorging gebruiken, maar daar adviseert de curly girl methode niet over. Type 2, 3 en 4 zijn krullend haar variërend van slag tot kroeshaar. Daarnaast kijk je naar de elasticiteit, porositeit, dikte en dichtheid. Klik hier voor een uitleg hoe je dit allemaal doet.
 2. Was je haar voor een laatste keer met shampoo zonder siliconen of sulfaten.
 3. Deze gebruik je om alle troep uit je haar te wassen en schoon te beginnen. Een geschikte shampoo hier voor is de meest goedkope van het kruidvat. Erg fijn, want hierna heb je hem niet meer nodig. Misschien als je ooit je haar hebt geverfd of iets dergelijks, maar verder echt niet.
 4. Aan de hand van je haartype weet je welke producten mogelijk zijn. In de curly girl Facebook groep staan hele lijsten met geschikte producten, maar ik noem in deze blog er ook een aantal. Je wast je haar met conditioner, geschikte hiervoor zijn bijvoorbeeld andrelon zen of de kokosboost, garnier milde haver of as I am cowash. Er zijn er meer, maar dit zijn fijne opties en zeker de eerste 3 erg goed betaalbaar.
 5. Eens per week gebruik je een masker dat je er lekker lang er in laat zitten, rustig een half uur tot een uur. Ook hiervoor kan je andrelon kokosmasker gebruiken.
 6. Klitten haal je uit je haar met je vingers. Eventueel borstelen met een tangle teezer doe je als je haar vol met conditioner zit onder de douche. Knijp ook vooral de krullen er weer goed in..
 7. Droog je haar met een microvezel handdoek of hydrofiel luier, dat is zachter voor je haar. Wrijf niet, maar knijp er krullen in met de doek.
 8. Doe er een beetje leave in conditioner in en weer goed je krullen er in knijpen. De leave in van as I am vind ik fijn, maar ook je gewone conditioner kan je hiervoor gebruiken (die van andrelon of Garnier bijvoorbeeld)
 9. Daarna pak je gel of mousse afhankelijk van je prettig vind een goed voor je haar is. Ook daarmee knijp je krullen in je haar. Geschikte gel is bijvoorbeeld wella ultra strond power hold en fijne mousse is die van syoss.
 10. Blijf van je haar af tot het helemaal droog is. Waarschijnlijk worden je krullen hard door de mousse of gel, maar dat is niet erg, want als je haar helemaal droog is knijp je de harde gel er helemaal uit zodat je haar weer zacht is.

Ik was mijn haar niet iedere dag, dat hoeft ook niet. Ik denk dat ik gemiddeld 2 keer per week was met conditioner, soms een keer vaker na het sporten. ’s Ochtends was ik mijn haar niet, maar maak ik het een beetje vochtig en met een beetje gel breng ik het weer in model. Soms doe ik er een heel klein beetje leave in conditioner in als het wat droog lijkt, maar meestal niet.

Het klinkt zo als heel veel werk, maar na het eerste uitzoekwerk is het niet meer werk als normaal. Het is alleen anders en even zoeken. Kijk maar naar de voor en na foto’s van mijn haar! En dit is pas een paar weken, ik verwacht dat het na een tijdje alleen maar beter werkt.

curly girl methode voor en na 1 week

Nuttige Nederlandstalige links

3 reacties

 1. labellabora op april 27, 2019 om 3:24 pm

  Bedankt voor de tips! Mijn haar krult af en toe en soms is het weer stijl.

  • Maaike op april 27, 2019 om 3:44 pm

   Ik zou dit serieus proberen! Het werkt voor mij echt

 2. […] ik een tijdje geleden al schreef verzorg ik mijn haar tegenwoordig volgens de curly girl methode. Dit houdt heel kort in dat je siliconen, sulfaten en andere schadelijke stoffen vermijd en je haar […]

Laat een reactie achter