Sinds Cas 4 jaar is gaat hij naar school. Sinds we verhuisd waren zat hij op het kinderdagverblijf en in tegenstelling tot de peuterspeelzaal had hij het daar niet geweldig naar zijn zin. Hij was niet blij, ging er niet graag heen en trok zich ook daar regelmatig terug. We hebben ons daar regelmatig zorgen om gemaakt, maar we konden op dat moment er ook niet heel veel aan doen. Maar hoe gaat het wennen op school?

4 jaar

Een paar weken voordat Cas 4 werd leek het wat beter te gaan en juist daardoor twijfelden we of hij wel meteen door moest naar school nu hij zich eindelijk lekkerder begon te voelen op school. Toch hebben we dit doorgezet, mede doordat wennen op school en de bso erg goed ging. Ik vond het wel ongelooflijk spannend of mijn kleine jongetje hier echt al aan toe was. Feit was wel dat hij cognitief absoluut wel toe was aan school. De werkjes van het peuterprogramma op het kinderdagverblijf waren geen uitdaging voor hem en vond hij dus ook niet leuk. We gingen het dus maar gewoon proberen.

Moe!

De eerste weken was Cas moe. Hij moest wennen aan het nieuwe ritme, aan het opschieten’s morgens en alle veranderingen. Hij vond het wel leuk en kwam blij thuis. In de middag speelde hij veel aan tafel met klei of kinetisch zand of hij keek wat meer televisie. Maar daarmee redde hij het prima. Ik heb hem een ochtend thuis gehouden, maar verder deed hij het goed.

Ook ging het opvallend goed op de bso aan het eind van de week. Ik werk op donderdag en vrijdag dus dat zijn bso-dagen. Dit betekent ‘s ochtends voor school daar ontbijten en ‘s middags na school tussen half 5 en 5 ongeveer opgehaald worden. Lange dagen dus, vrijdagmiddag is Cas ook al vanaf de lunch op de bso, omdat school vrij is voor de onderbouw. Maar het valt ons op dat hij dat eigenlijk prima vindt en ook gewoon lekker speelt. Nou is vrijdag ook een hele rustige dag op de bso. In de ochtend is hij regelmatig het enige kind en in de middag zijn er een stuk of 5. Veel individuele aandacht dus en veel rust ook. Sowieso merk ik dat dat heel fijn is voor hem. De groepen op de bso zijn klein en de keuzes heel vrij. Cas vindt dat duidelijk fijn.

Het is wel wennen

Het is wel wennen, voor mama tenminste. Ik moet overdag veel meer op de klok kijken om te zorgen dat ik op tijd ben. Niet ‘s ochtends lekker in pyjama spelen en lekker rustig aan doen, maar zorgen dat je tegen half 9 op school staat. En dan heb ik nog geluk, we wonen letterlijk naast school, dus ik hoef niet te fietsen en ik heb geen reistijd. Overigens is dat in de middag wel heel fijn, Ruub slaapt eigenlijk altijd rond 14.45 nog en ik kan hem laten liggen, mijn babyfoon haalt het schoolplein makkelijk en zelfs de klas haalt hij heb ik inmiddels ontdekt.

Maar wat ik ook ontzettend wennen vond was het niet meer zo veel met Cas kunnen ondernemen. Het is heel raar om met Ruub naar de kinderboerderij te gaan terwijl ik weet dat Cas dat ook leuk vindt. Maar ja, hij is er niet, moet ik het daarom maar niet doen? Complete onzin natuurlijk, maar het was wel raar.

Lees ook: 7 redenen om je kind te laten logeren als het niet nodig is. 

Na 2 maanden

Inmiddels merk ik dat Cas zijn draai heeft gevonden. Hij speelt graag met kindjes uit zijn klas. Ook maakt hij enorme sprongen zowel sociaal als cognitief. Op vakantie mistte hij zijn juf en ik hoor eigenlijk nooit meer dat hij niet naar school of de bso wil. Echt zo fijn na de maanden op het kinderdagverblijf.

Ook Ruub en ik hebben ons ritme en draai zonder Cas wel weer gevonden. Het gaat lekker, is gezellig en we vermaken ons samen. Ik ben benieuwd hoe de zomervakantie over een paar weken is als Cas ineens weer veel thuis is.

Vandaag gaat Cas op schoolreis naar een grote speeltuin in de buurt. Ik ben nu al benieuwd naar zijn verhalen vanavond.

Moest jij ook wennen toen je kind voor het eerst naar school ging?

Malou schrijft over wel of niet door gaan naar groep 2 na een aantal maanden school. Altijd een lastige afweging.

Help, mijn kind moet wennen aan de basisschool

Laat een reactie achter