Eigenlijk kijk ik nooit rtl boulevard, maar ik zag op social media in die mate heftige reacties langs komen dat ik toch maar ben gaan kijken. Perfecte Olcay uit haar verbazing over een paspop en de plussize collectie van Nike. Iets waar ik juist heel gelukkig mee ben, want dikke vrouwen sporten ook!

Bron item RTL Boulevard

Rtl boulevard

Gisteravond zond rtl boulevard een item uit over plussize sportkleding van nike. Hier kwam op twitter een hoop kritiek over. Om te beginnen kijk zelf maar op de website van rtl boulevard. Ze starten met de kop ophef over sportkleding met een maatje meer.

Om eerlijk te zijn snap ik de kritiek niet zo goed, maar uit het item hadden ze bijvoorbeeld de volgende kritieken online gezien.

Bron: item rtl boulevard

Ik snap om eerlijk te zijn niks van deze reacties, waarom is het zo erg dat dikke vrouwen willen sporten in goede sportkleding en een kledingmerk hier op in speelt.

Minderwaardig

Als ik naar het item van RTL boulevard en de reacties van Olcay Gulsen en aan het einde van Caroline Tensen ook hoort dan voel ik me als dikke vrouw haast minderwaardig. Gelukkig nee, ik negeer die bullshit, maar het feit dat ik dit artikel schrijf zegt wel iets over hoe me dit bezig houdt en hoe kwalijk ik dit vind.

Ik denk niet dat een vrouw met deze maat kan sporten

Olcay Gulsen in RTL Boulevard

Geloof me, met elke maat en in elke conditie kan je bewegen en sporten. Toen ik net chemokuren had gehad was mijn conditie meer dan beroerd, dus ging ik sporten en bewegen om dit op te bouwen. Dan heb je sportkleding nodig.

Op dit moment val ik perfect in de doelgroep van nike voor deze kleding en sport ik een tot twee keer per week in de sportschool. Moet ik dan maar in mijn pyjamabroek sporten zoals gesuggereerd wordt? Oh nee, Caroline Tensen heeft de oplossing:

Doe maar wijde kleding aan.

Caroline Tensen in RTL Boulevard

Heb je wel eens geprobeerd te sporten in wijde kleding? Dat zit echt veel minder lekker als aansluitende kleding. Maar ach, ik ben dik, dus wat maakt mijn comfort uit. Zoals een van de gasten (sorry ik weet zijn naam niet) al suggereert aan Olcay en Caroline:

Moet je dan als dikke vrouw in het donker op zolder sporten?

Uit item RTL Boulevard

Gelukkig zijn zowel hij als Peter R de Vries kritisch op beide dames. Peter sport regelmatig met dikke mensen. Ik ook overigens, net zoals slanke en dat is prima. Dat hoort zo in een sportschool.

Ik vind het ontzettend kwalijk en slecht dat afgezien van een beetje tegengas van de heren niemand Olcay en later Caroline heeft afgekapt. Dit is zo stigmatiserend en negatief. Ik vind het echt heel slecht dat het zo wordt uitgezonden.

Bodypositivity

 Ik vind mezelf eigenlijk wel goed zoals ik ben. Tenminste, ik voel me niet minderwaardig en ik vind absoluut dat ik er mag zijn. Maar er zijn meer dan genoeg vrouwen die dat niet vinden. Een paar maanden geleden was ik op een coachingsdag over gewicht en verstoord eetgedrag. Daar ging het ook over zelfbeeld en ondanks dat ik best wel eens onzeker kan zijn schrok ik eigenlijk van hoe minderwaardig deze vrouwen zichzelf vonden. Ik denk dat reacties als deze in RTL boulevard dat alleen maar versterken.

De laatste maanden lees ik steeds meer over body positivity en ik merk dat ik dit belangrijk vind. Ieder lichaam is even veel waard en kan een heleboel in welke maat dan ook!

Wat Olcay in RTL Boulevard doet is body shaming en dat vind ik heel kwalijk. Ik en met mij alle dikke vrouwen zijn net zo veel waard als slanke vrouwen.

Sporten kan in elke maat

Uit item RTL Boulevard

Ik ben heel blij dat nike dit doet met het idee dat iedere vrouw kan sporten. Zij zijn juist positief bezig en zorgen er voor dat sportkleding vinden een stuk makkelijker wordt. Ik vind het heel fijn dat ik eindelijk een plek heb gevonden, dankzij deze afschuwelijke reacties, waar ik een goede sportbroek kan kopen. Want ik wil sporten, ik vind het fijn en ik wil fitter worden. En dat ga ik niet in een tent doen of op een donkere zolder, maar gewoon in de sportschool . Want, echt dikke vrouwen sporten ook en ik ben niet de enige!

Dikke vrouwen sporten ook #sporten #fit #gezondheid #bodypositivity #bodyshaming #dik

12 reacties

 1. Inge op juni 11, 2019 om 10:10 am

  Ik lees je blog met tranen in mijn ogen. Heb het item niet gezien en wil het ook echt niet terug gaan kijken. Ik deel je mening totaal. Na mijn zwangerschap heb ik ook een maatje meer. En serieus daar zo onzeker over, mede door de opmerkingen die ik er over krijg. Maar deze blog doet me goed Maaike! Dank je wel voor jouw positiviteit!

  • Maaike op juni 11, 2019 om 10:36 am

   Graag gedaan. Fijn om je reactie te lezen. En echt je mag er zijn in welke maat dan ook!

 2. labellabora op juni 11, 2019 om 10:28 am

  Wat een grote schande zeg al die opmerkingen. Het is juíst goed dat Nike dit doet en iedereen moet lekker kunnen sporten. Dat ze zelf niet in zien dat dit dikke discriminatie is.. Goed dat je er een artikel over schrijft!

 3. […] van aan als ik echt achter een onderwerp sta. Overigens vind ik een ontplofte social media na mijn blog van afgelopen dinsdag helemaal fijn. Dat is een onderwerp wat me raakt en dan is het gewoon fijn als […]

 4. Jitske op juni 17, 2019 om 11:58 am

  Dit is echt een gevoelig onderwerp. Gelukkig dat Nike zo’n statement maakt. Ik durf er bijna niks over te zeggen nu, straks zeg ik ook wat verkeerds 🙂
  Wat voor maat je ook hebt, sporten in leuke kleding moet voor iedereen kunnen.

  • Maaike op juni 17, 2019 om 12:19 pm

   Ja eens! Waarom zou dit niet gewoon kunnen!

 5. Petite Teacher op juni 21, 2019 om 8:24 pm

  Goed stuk zeg! Liefs, Lieske

 6. […] ik laatst mijn artikel schreef over dikke vrouwen die ook sporten merkte ik heel erg dat ik weliswaar wil afvallen, maar niet omdat ik mezelf niet mooi vind of omdat […]

 7. […] Lees ook: dikke vrouwen sporten ook! […]

 8. […] Lees ook: dikke vrouwen sporten ook! […]

 9. […] ook: dikke vrouwen sporten ook of body positivity als je niet gezond […]

Laat een reactie achter