Ik probeer de wereld altijd met simpele dingen een stukje mooier en groener te maken. Om het hier fijn te houden zal je goed moeten zorgen voor de wereld om ons heen en dat kan soms met kleine dingen. In de blogserie met duurzame tips probeer ik kleine dingen die nauwelijks extra moeite kosten te benoemen. Vandaag is mijn duurzame tip je haar wassen met een shampoobar!

Wat zijn shampoobars?

De meeste mensen gebruiken vloeibare shampoo en conditioner. Dat wordt ook veruit het meest verkocht, net zoals vloeibare zeep. Maar je ziet naast de vloeibare varianten steeds vaker vaste stukken zeep, shampoo en conditioner langs komen. Mijn ervaring is dat je deze producten nog steeds heel makkelijk en prettig kan gebruiken, maar dat je wel even moet wennen soms. Je haar wassen met een shampoobar is net anders als met vloeibare shampoo,

Je gebruikt de shampoobar door je haar goed nat te maken. Daarna kan je kiezen of je de shampoobar over je haren wrijft tot het gaat schuimen of je natte handen vol met schuim wrijft en dan in je haar doet. Met de conditionerbar die ik mocht testen moest ik trouwens even extra wennen, want die schuimt heel weinig. Ik vond het daardoor fijner om over mijn haar ermee te wrijven

je haar wassen met een shampoobar

4 redenen waarom shampoobars duurzaam zijn.

 • Er zijn verschillende redenen waarom shampoobars duurzaam zijn. Het grootste voordeel is dat je geen plastic verpakking nodig hebt. Zerowaste is duidelijk hier aan de orde. Je krijgt je shampoobar verpakt in karton en papier thuisgestuurd en je hebt geen enkel verder afval.
 • Ook gaat een shampoobar veel langer mee dan een fles shampoo, namelijk 3 keer zo lang of ongeveer 80 wasbeurten. Ik vind het moeilijk om in te schatten of het echt zo vaak is, maar ik zie wel dat je hier een tijd mee kan doen. Na een maand gebruiken is de conditionerbar nog maar een klein stukje kleiner geworden.
 • Een derde reden waarom shampoobars duurzaam zijn is doordat ze zo veel kleiner zijn je veel ruimte nodig hebt voor vervoer. Ik denk dat er makkelijk 3 shampoorbars in een fles shampoo kunnen dus dat scheelt flink.
 • De laatste reden dat shampoobars duurzaam zijn is dat deze ook nog eens vegan, dierproefvrij en palmolievrij zijn. Goed voor de wereld en voor je haar!

Zijn shampoobars curly girl vriendelijk?

Zoals ik een tijdje geleden al schreef verzorg ik mijn haar tegenwoordig volgens de curly girl methode. Dit houdt heel kort in dat je siliconen, sulfaten en andere schadelijke stoffen vermijd en je haar heel goed voed met conditioners. Ik gebruik dus ook zelden shampoo. De conditionerbar lavendel die ik heb gekregen is eigenlijk een twijfelgeval. Het eerste ingredient Sodium Olefin Sulfonate is er eentje waar discussie over is. Sommigen zeggen dat het niet cg-proof is, anderen zeggen dat het wel kan. Het is in ieder geval soms wat uitdrogend, maar kan niet echt kwaad. Ik durfde het daarom aan om de condionerbar uit te proberen. Mijn ervaring is dat mijn haar er goed op reageert dus ik zou hem zeker blijven gebruiken. Iets wat je dus voor jezelf moet afwegen, maar ik zou het niet direct afraden.

Ben je nou nieuwsgierig geworden en wil je zelf ook je haar wassen met een shampoobar. Of natuurlijk de condionerbars of bodybars (voor je lichaam) zelf uitproberen kan dat natuurlijk! Ze ruiken heerlijk, dus ik zou het zeker aanraden. Ze zijn te koop via shampoobars en kosten tussen de 6,95 en 9,95.

Je haar wassen met een shampoobar. #shampoobar #zerowaste #duurzamheid #plasticvrij

Dit product heb ik gekregen, dit beïnvloed echter mijn mening niet.

3 reacties

 1. Priscilla op juli 8, 2019 om 10:04 am

  Ik gebruik al geruime tijd de shampoobars van Lush en die vind ik erg fijn. Maar zo prijzig! Dus ik sta wel open voor een goedkoper alternatief 🙂 Ben benieuwd of deze net zo fijn zijn.

  • Maaike op juli 8, 2019 om 10:07 am

   Ik vind het wel. Die heb ik ook ooit gehad en deze werken eigenlijk hetzelfde.

 2. Yvonne KT op juli 8, 2019 om 3:54 pm

  C’est peut être ce type de shampooing qu’il me faut. J’ai l’impression que le mien actuel ne convient plus.
  Merci pour l’article.
  Yvonne

Laat een reactie achter