Ik schreef een maand geleden de blog over waarom ik niet de moeder ben die ik wil zijn. Het bleek dat ik een chronische ziekte, namelijk diabetes heb.  Inmiddels zijn er behoorlijke stappen gemaakt en vind ik het ook hier tijd voor een update. 

Medicatie en voeding

Diabetes is typisch een ziekte waarbij medicatie kan helpen, maar voeding juist een hele grote invloed heeft op het verloop en hoe je je voelt.

Sinds een week of 4 slik ik medicatie en ik merkte direct dat mijn energie beter werd en ik me gelukkig minder lamlendig begon te voelen. Wel bleef ik moe, had veel hoofdpijn en de diabetes was en is duidelijk nog niet optimaal ingesteld. Daarnaast had ik wat last van bijwerkingen in de vorm van buikklachten dus ideaal was anders. Maar er was gelukkig vooruitgang. Verder heb ik zelf al geprobeerd veel gezonder te eten, met name omdat ik me ook beroerder ging voelen als ik teveel koolhydraten at. Ik probeerde dingen uit, schreef dingen uit mijn menu en dat scheelde al een hoop, maar het bleef wel ingewikkeld. 

Coaching

Maar het zinnetje wat ik van artsen de afgelopen 2 maanden het meest heb gehoord is, je moet afvallen. Nou is dat natuurlijk geen nieuws en ook een strijd die ik al jaren voer, met weinig resultaat. Dus zocht ik naar een andere manier om hulp hierbij te krijgen. Afgelopen vrijdag ben ik gestart met een traject waarbij ik hulp krijg van een coach en voedingskundige. Maar niet op de traditionele manier. Er staat geen weegschaal in de praktijkruimte. Er wordt juist vooral gekeken naar hoe je met voeding om gaat. Wat gebeurt er met je waardoor je de verkeerde keuzes maakt? En vind je jezelf de moeite waard om te zorgen voor een gezonder gewicht. Voor mij hopelijk een insteek waarmee ik meer ga bereiken qua gewichtsverlies en me lekkerder voelen als alleen de voedingsadviezen.

Wat ik overigens hele belangrijke winst vind ten opzichte van vorige week is dat ik door mijn ontbijt en lunch aan te passen ik ineens geen hoofdpijn meer heb. Ik ontbeet bijna altijd met kwark met een stuk fruit en wat muesli. Nu is dat kwark met noten en wat kaneel geworden, minder suikers dus. Ook bij mijn lunch eet ik veel minder brood en meer salades. Ik doe dit pas 2 1/2 dag, maar ik merk echt dat ik sinds zaterdag geen hoofdpijn meer heb gehad. Oh ja, het is nog lekker ook, echt heel fijn.

De rest van mijn leven…

Maar dat ik nu heel positief schrijf over de stappen die ik maak betekent niet dat het niet lastig is. Diabetes heb ik voor de rest van mijn leven. Het is echt een chronische ziekte. Overgewicht zal een strijd blijven om tegen te gaan. Dat is lastig en confronterend. Het is ook een eyeopener. Ik wist al jaren dat meer hulp inschakelen voor mijn overgewicht nodig was en door deze diagnose doe ik dat nu ook daadwerkelijk. Dat is voor mij wel goed. Alleen…het betekent ook de rest van mijn leven op alles letten qua eten, evenwicht houden en nog een ziekte erbij. Eigenlijk vond ik het wel genoeg. Ik ben genoeg ziek geweest, ik heb een schildklier die niet werkt daardoor, moet dit er echt ook bij? Maar je hebt het niet voor het kiezen, dit is nu simpelweg een onderdeel van mijn leven. Laat ik het dan maar ten positieve inzetten en dingen veranderen.

16 reacties

 1. […] een mooie ochtendjas. Ook kreeg ik een kookboek met koolhydraatarme recepten, dus heel geschikt met het afvallen en diabetes. Waar ik ook erg blij mee ben zijn bluetooth oortjes waarmee in in de auto kan bellen en makkelijker […]

 2. […] Degenen die me op instagram volgen zullen het waarschijnlijk wel meegekregen hebben. Ik ben druk met afvallen, maar vooral ook zorgen dat ik minder last heb van diabetes. […]

 3. […] heeft ze gevraagd naar beweging en sporten. Voldoende beweging is gewoon ontzettend belangrijk bij diabetes. Maar… Ik had te weinig energie, te druk en teveel tegelijk. Ik had me aan het begin van dit […]

 4. […] wil ik mijn gezondheid verbeteren. Hier ben ik al een aantal maanden hard mee bezig door gezonder te eten, sinds kort ook […]

 5. […] wil ik mijn gezondheid verbeteren. Hier ben ik al een aantal maanden hard mee bezig door gezonder te eten, sinds kort ook […]

 6. 25 food vragen tag | Maaike schrijft op op maart 11, 2019 om 4:19 pm

  […] Ik vind zoet echt heel lekker (chocola!), maar ik eet veel meer hartig, ook qua snacks. Nu met diabetes erbij is dat ook vele mate beter voor me en dus alleen maar makkelijker […]

 7. Recept: Bietjessalade | Maaike schrijft op op maart 23, 2019 om 2:28 pm

  […] voor een lekkere en gezonde lunch. Overigens ook lunches waar ik prima mee af val, waar mijn diabetes goed op reageert en voldoende […]

 8. […] Lees ook: mijn verhaal over omgaan met een chronische ziekte. […]

 9. […] mij is één van de moeilijkste dingen van kinderen hebben met een chronische ziekte omgaan met vermoeidheid. Hoe hou ik de balans? En hoe zorg ik voor mijn kinderen als ik moe ben? […]

 10. […] eet nog steeds gezond, snoep weinig en ook mijn suikerwaardes zijn goed. Een tijdje geleden waren ze zelfs zo laag dat mijn medicatie gehalveerd is. Dat komt […]

 11. […] jaar oktober kreeg ik de diagnose diabetes type 2. Toen ben ik naar de internist geweest en die heeft me direct op medicatie, metformine, gezet. Ik […]

 12. […] ik iets lastig vind aan chronisch vermoeid zijn is het wel mijn huishouden regelen. Schoonmaken, opruimen en boodschappen doen kost nou […]

 13. […] lamp in de keuken of mijn slaapkamer hebben. Dat dit nog niet is gelukt heeft echt wel te maken met mijn gezondheid en gebrek aan energie, maar toch, ons huis af hebben zou wel erg […]

 14. […] na dit verhaal een aantal tips waar je op kan letten als je een zorgverzekering kiest. Juist als je chronisch ziek bent is de keuze erg […]

 15. Waarom ik zo blij ben met onze oppas | Moe-dig! op september 19, 2019 om 6:01 am

  […] het afgelopen jaar ben ik behoorlijk bezig geweest met mijn gezondheid. Ik heb hier keihard aan gewerkt, maar dit kost veel tijd en energie die er niet altijd is. Daarbij […]

 16. Chronisch ziek en je zorgverzekering | Moe-dig! op november 11, 2019 om 3:54 pm

  […] na dit verhaal een aantal tips waar je op kan letten als je een zorgverzekering kiest. Juist als je chronisch ziek bent is de keuze erg […]

Laat een reactie achter