De vaste lasten gaan volgend jaar flink stijgen. Een huishouden bestaande uit 3 personen gaat liefst €700 extra betalen aan onder andere energie, zorg, verzekeringen, en internet en TV. Voor alleenstaanden vallen de vaste lasten volgend jaar zo’n €450 euro hoger uit. Dat heeft Pricewise berekend. In dit artikel waardoor dit komt en tips om te besparen die Hans voor me heeft geschreven. 

Waarom stijgen mijn vaste lasten volgend jaar?

Vooral de energierekening valt volgend jaar fors hoger uit. Door verhoogde belastingen en tarieven kan de maandelijkse energierekening volgend jaar wel €30,00 hoger uitvallen. Ook worden de zorg-, auto- en woonverzekeringen duurder. En of het allemaal nog niet genoeg is: internetproviders schroeven de prijzen volgend jaar ook verder op.

Wat kan ik doen om te besparen?

Het is duidelijk: het wordt er volgend jaar allemaal niet goedkoper op. Hoog tijd om eens kritisch naar jouw inkomsten en uitgaven te kijken. Mogelijk valt er links en rechts wel wat te besparen. Hieronder vind je een aantal bruikbare tips.

Bespaar op verzekeringen

Verzekeringen vormen een belangrijke basis van onze vaste lasten. De zorg, reis, woon, auto, en smartphone verzekering: het gaat al gauw richting honderden euro’s per maand. Aan de hand van de volgende tips kan je besparen op deze lasten.

Schrap de overbodige verzekeringen 

We zijn vaak voor van alles en nog wat verzekerd. Kijk eens kritisch naar jouw huidige verzekeringen: heb ik ze echt allemaal nodig? Een doorlopende reisverzekering wanneer je niet vaak met vakantie gaat of een tablet verzekering voor een verouderde iPad zijn vaak overbodig. Of denk aan een dure aanvullende tandartsverzekering terwijl je eigenlijk nooit iets hebt. Schrap de overbodige verzekeringen. Een goede tip is: verzeker alleen datgene wat je zelf niet kunt betalen.

Verzekeringen vergelijken

Een aantal verzekeringen heb je gewoon nodig. Denk aan een zorg-, woon-, auto-, of aansprakelijkheidsverzekering. Gebruik vergelijkingswebsites om de goedkoopste verzekering te vinden. Dit kan je al gauw tientallen euro’s per maand opleveren.

Bespaar op je energierekening

Vooral de energierekening gaat volgend jaar fors omhoog. Voor een gemiddeld gezin wel met €30,00 per maand! Hoe kan ik besparen op mijn energie?

Stap regelmatig over van aanbieder

Vergelijk ieder jaar de energietarieven en stap bij voorkeur elk jaar over van energieleverancier. Energieaanbieder werken met enorme welkomst kortingen tot wel €300. Wanneer je ieder jaar opnieuw overstapt profiteer je elk jaar weer van deze bonus. Dat is mooi meegenomen!

Verbruik minder energie

Een andere – nogal voor de hand liggende – tip is: minder energie verbruiken. Stroom en gas die je niet gebruikt hoef je ook niet te betalen. Zet de verwarming eens wat lager, douche iets korter, zet je apparatuur écht uit i.p.v. in de standby modus, en hang de was eens aan een waslijn i.p.v. de droger. Zo zijn er nog talloze tips die je helpen te besparen op energie. Zie ook deze simpel toepasbare bespaartips in huis van Milieucentraal.

Lees ook: Hoe krijgen we ons huis snel verkocht?

Bespaar op de boodschappen

Een laatste kostenpost die we kort willen bespreken zijn de boodschappen. Een stel zonder kinderen geeft gemiddeld al €350,00 per maand uit aan boodschappen. Hieronder “geef ik  een aantal tips die je helpen te besparen op de boodschappen:

  • Maak een boodschappenlijstje. Zo koop je alleen wat je echt nodig hebt.
  • Maak gebruik van aanbiedingen, en sla waar mogelijk een voorraad in.
  • Kies voor een huismerk of C-merk.
  • Ga eens naar de markt. Fruit en groente is hier vaak heel goedkoop.
  • Eet eens vegetarisch, dit kan erg lekker zijn en is veel goedkoper dan vlees.

Bedankt voor deze blog, Hans. Een aantal nuttige tips heb je zeker gegeven. Ik heb er wel wat aan!

1 reactie

  1. Elyse op november 12, 2018 om 10:27 am

    Het is ook bizar he. Toch vind ik bezuinigen altijd weer een leuke uitdaging. Dit overleven we wel weer met elkaar! Leuk geschreven artikel overigens! Dankjewel.

Laat een reactie achter