Gisteren hadden wij weer eens een experiment in de keuken. We waren een recept tegen gekomen op oh my pie waar we beiden erg nieuwsgierig van werden. Zou een gezonde brownie op basis van zoete aardappel inderdaad lekker zijn? En hoe fijn zou het zijn als we een recept hebben met zoiets waar we zonder problemen door teveel suikers en koolhydraten een stukje van kunnen nemen? Natuurlijk, het blijft extra, maar dit recept is prima om een stukje van te eten en het is nog lekker ook!

M besloot samen met Cas te gaan bakken. Nou is hij niet zo van de recepten letterlijk volgen dus natuurlijk gaf hij zijn eigen draai aan het originele recept. Voor onszelf om te onthouden, maar ook om succesrecepten te delen heb ik het uitgeschreven. Hieronder dus onze versie van de gezonde brownie het recept van oh my pie.

Zonder onze topping is dit recept overigens zonder toegevoegde suikers, eivrij, lactosevrij, tarwevrij en vegan. Wil je een vegan of lactosevrije versie zou ik de originele topping van oh my pie gebruiken.

brownie

Benodigdheden

  • Oven
  • Keukenmachine/foodprocessor
  • Bakpapier
  • Spatel
  • Springvorm. Wij hadden 25 cm. In het originele recept staat 20 cm en dat lijkt me ook beter.

Ingrediënten

  • 400 g zoete aardappelen
  • 8 medjouldadels
  • 100 g pecannoten (andere noten kan ook)
  • handje hazelnoten
  • 30 g kokosmeel
  • 100 ml amandelmelk
  • 4 el cacao
  • Eventueel 40 g ahornsiroop
  • 2 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 50 g pure chocolade
Cas bakt brownie

Wat moet je doen?

  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en kook deze in 15 tot 20 minuten superzacht.
  • Ontpit de dadels.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bakvorm met bakpapier
  • Doe de pecannoten in de keukenmachine en meng ze tot meel. Voeg hierna de zoete aardappel de cacoa, dadels, kokosmeel en amandelmelk toe. Meng dit tot er een glad beslag ontstaat.
  • Hak d pure chocola grof en meng dit met een spatel door het beslag.
  • Proef het beslag en voeg naar smaak ahornsiroop toe. Wij hadden dat uiteindelijk niet gedaan, maar we houden ook wel van een wat bittere smaak.
  • Doe het beslag in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad en bestrooi met hazelnoten en een beetje zout.
  • Zet de brownie ongeveer 30 minuten in de oven.
brownietaart met hazelnoten

Onze topping

Als topping kozen we iets totaal anders als het originele recept. We hebben een sinaasappel uitgeperst en een beetje schil geraspt en dit door wat creme fraiche gemengd. Een beetje friszure room dus er over heen en dat gaf een erg lekkere smaak!

Wij vonden dit echt erg lekker! Zou jij deze gezonde brownie ook willen eten?

Een andere gezonde cake is een sinaasappelkokoscake! Lees hier het recept.

gezonde brownie met zoete aardappel

5 reacties

  1. […] lekkere en gezondere recepten voor brownie of […]

  2. […] lekkere recepten: drakenpannenkoeken, een gezonde milkshake of gezonde […]

  3. […] Lees ook: het perfecte gepocheerde ei of een gezonde brownie met zoete aardappel […]

  4. […] ook echt geweldig, maar ook dat is niet gezond. Wat wel gezond is, is de brownie die ik vond van Maaike schrijft op, gemaakt met zoete aardappel! In het originele recept zie je dat er veel noten gebruikt worden, dus […]

  5. […] Maar dat is nu verleden tijd met deze gezonde brownie zonder noten! Gebaseerd op het originele recept van Maaike schrijft op. Gemaakt met zoete aardappel en havermeel en -melk. Kijk snel verder wat je straks in de supermarkt […]

Laat een reactie achter