Jullie hebben het al kunnen lezen in mijn weekoverzicht, vorige week ben ik met Cas naar de oogarts geweest en hij bleek een bril te moeten. Wat hier aan vooraf ging en hoe dat in zijn werk ging lees je in deze blog. Want het is nogal wat een peuter met een bril.

Ogentest op consultatiebureau

Begin april moest Cas naar het consultatiebureau voor de 3 jaar controle. Hierbij hoort ook een ogentest. Vooraf hadden we in het boekje al samen met hem naar de plaatjes gekeken en geoefend met wat er gaat gebeuren. Tijdens de test was hij onrustig, maar of het lag aan de onrust, een volle luier en een broertje wat erbij was of dat hij het echt niet kon zien was me niet zo duidelijk.
Als de eerste keer dit niet lukt, peuters werken tenslotte vaker niet mee, volgt een tweede keer. Deze was begin juni. Ook deze keer lukte het niet ondanks dat zowel M als ik het idee had dat Cas wel mee wilde werken. Het was frustrerend, omdat het niet lukte.
Aangezien zijn vader ook hele slechte ogen heeft en wij het gevoel hadden dat Cas het niet kon gingen we niet voor een derde keer testen, maar kwam er een doorverwijzing naar de oogarts.

Oogarts

Vorige week donderdagmiddag moesten we naar de oogarts. Ik had oppas voor Ruub geregeld, want ik wilde mijn aandacht bij Cas kunnen hebben. Zeker omdat ik was gewaarschuwd dat dit onderzoek alles bij elkaar anderhalf uur kon duren.
De optometrist ging als eerste in zijn ogen kijken. Wel heel handig met een leuk figuurtje op het lampje zodat kleine kinderen goed bleven kijken. Daarna weer zo’n plaat op afstand benoemd moest worden wat hij zag.
Het derde wat moest gebeuren waren oogdruppels. Deze moesten even inwerken dus een minuut of 20 in de wachtkamer zitten. Ik had chocomel en een koekje bij me zodat het wachten niet zo lang hoefde te duren. De oogdruppels verwijden de pupillen zodat er beter naar gekeken kan worden.
Inmiddels was Cas het al flink zat en had besloten dat hij naar huis wilde. Helaas, was dat nog geen optie. We werden weer binnen geroepen en de optometrist keek met een apparaat naar Cas ogen. Hier werkte hij prima aan mee. Naar de boerderij kijken kan hij wel. Daarna de oogarts zelf nog even een controle en toen kwam de uitslag.
Cas heeft een lichte plusafwijking die nog bij zijn leeftijd kan horen, maar ook een behoorlijke cilinder en die moet gecorrigeerd worden. Hij moet een bril dus.

Naar de opticien

Dezelfde middag besluiten we naar de opticien te gaan. De eerste waar we komen heeft alleen een rood met roze model wat nog aan de grote kant is. Niet ideaal dus. Hij kan wat bestellen, maar we besluiten ook even bij de buren te gaan kijken. Deze hebben niet heel veel keus, maar wel 3 leuke modellen die ook nog net iets kleiner zijn als degene bij de eerste opticien. Een van de modellen besluiten we te bestellen.
Ondanks dat gezegd werd dat het 10 dagen kon duren tot Cas bril klaar was werd ik dinsdag al gebeld, na 5 dagen dus. We konden zijn bril ophalen. Dit hebben we die middag meteen gedaan. Even afstellen en hij kon mee. Nu een dag later vind ik wel dat we even terug moeten, want de bril zakt nog wat van zijn neus maar goed.

Dus nu heb ik een peuter met een bril. Ik ben heel benieuwd of hij hem netjes op houdt, hoe vaak er iets mee gebeurd en dat soort dingen.

Hoe vinden jullie zijn bril staan? En hebben jullie ervaringen met een peuter met een bril?

16 reacties

 1. Maaike op juli 20, 2017 om 5:38 am

  Ja, dat is wat he. Dat je kind een bril moet. Bij ons hetzelfde verhaal. Onze zoon was vier toen hij zijn bril kreeg. Ik moet zeggen dat het bijzonder goed gaat, en hij draagt hem ook graag. Toch een teken dat het nodig was. Wij zijn wel vrij makkelijk met dat wanneer hij lekker aan het spelen Is met bijvoorbeeld water of in zo’n speelparadijs, dat de bril af mag. Ook omdat hij hem wel eens gewoon op de grond legt…

  • Maaike op juli 20, 2017 om 7:12 am

   Het valt me tot nu toe mee (de eerste 2 dagen). Hij laat zijn bril trots zien en nu we hem hebben laten bijstellen en hij minder afzakt lijkt het hem ook stukken minder te irriteren gelukkig.

 2. mieke | mieksmind op juli 20, 2017 om 8:01 am

  Ik ben dan altijd wel benieuwd wat er in zo’n kind omgaat. Het scheelt denk ik ook veel hoe je er als ouders mee omgaat, daardoor kan een kind bijv ook enthousiast raken over een bril. fijn dat die trots is!

  • Maaike op juli 20, 2017 om 8:05 am

   Ja hij laat zijn bril ook heel trots zien en wij laten inderdaad merken dat we hem mooi vinden. Hij liet hem vanochtend ook heel trots op de peuterspeelzaal zien.

 3. Marijke op juli 20, 2017 om 8:07 am

  Vind het hem goed staan! Belangrijker is dat hij fijn zit en hem ook ophoudt. Dat scheelt hopelijk ook veel ongelukjes

 4. Manon op juli 20, 2017 om 10:28 am

  Ik vind het een leuke bril. Het staat hem goed. Ben benieuwd hoe die er mee om zal gaan maar met tijd gaat dat denk ik wel goedkomen

 5. Karin op juli 20, 2017 om 11:56 am

  Ha Maaike,
  onze Nien heeft haar bril gekregen toen ze 3 was. En nooit problemen mee gehad of over gezeurd. Ze hield hem ook meteen altijd op!
  Nou hebben mams en paps ook beide een bril dus ze was ook hier niet de enige 😉
  Ze was er duidelijk bij gebaad, ze heeft ook een cylindrische afwijking. Waar ze daarvoor regelmatig tegen dingen opliep zoals de rand van de tafel, wat wij afdeden als onhandigheid, bleek dat te komen door haar zicht. Nu is ze 12 en nog steeds brildragend. Voor het eerst een volwassen model! ‘Vroeger’ was ze één van de weinige en nu heeft de halve klas een bril. Dát is het enige dat ze er jammer aan vindt 🙂
  Hoop dat Cas net zo veel plezier heeft aan zijn bril als Nienke!
  PS Misschien nog en tip om ook een zonnebril op sterkte erbij te nemen. Nienke draagt en droeg die graag.

  • Maaike op juli 20, 2017 om 12:19 pm

   Dank je wel voor je uitgebreide ervaring! Hier ook beide ouders (en grootouders) een bril, dus het is inderdaad vrij normaal voor Cas. Hij lijkt hem nu ook vrij makkelijk op te houden, ook op de peuterspeelzaal vanmorgen.
   Cas valt trouwens nu ineens meer sinds hij een bril heeft. Hij lijkt nog even te moeten wennen aan alles opnieuw inschatten. Zonnebril op sterkte is inderdaad een goede om binnenkort te kopen.

 6. Jamey op juli 20, 2017 om 1:42 pm

  Het lijkt me nooit leuk in het begin. Maar gelukkig gaat hij er wel heel veel aan hebben!

 7. Tessa op juli 20, 2017 om 5:45 pm

  Ik hoop dat hij er veel plezier mee gaat beleven doordat alles weer wat helderder wordt qua zicht. Het staat ‘m in ieder geval hartstikke leuk!

 8. Miryam op juli 21, 2017 om 9:01 am

  Ah de bril staat super cute! Kan me wel voorstellen dat t misschien niet handig is. Met spelen etc. Dus ik ben heel benieuwd hoe het jullie vergaat.

 9. Merel op juli 21, 2017 om 8:04 am

  Dat afzakken herken ik wel van mijn dochter. Dan moeten ze die dingetjes iets bijstellen en dan komt het waarschijnlijk wel goed. Geen peuter met een bril, wel een negenjarige. Op zich is het redelijk goed gegaan, ondanks dat ze heel veel sport. Vanaf haar tiende draagt ze daglenzen. Mocht je dus regelmatig met een gebroken bril zitten straks bijvoorbeeld, dan kan dat dus ook op vrij jonge leeftijd al (hoewel het leren inzetten een paar weken lang lastig is).

 10. Jody op juli 22, 2017 om 8:20 am

  Die bril staat hem superschattig! Volgens mij heeft bijna iedereen een bril nu, dus dan valt het ook minder op.

 11. Natalie op juli 23, 2017 om 10:02 am

  Wat schattig, ik droeg als peuter ook al een brilletje en was er heel fier op (ook omdat niet veel kinderen er eentje hadden).

 12. Nicole Orriëns op juli 31, 2017 om 6:39 am

  Het staat hem absoluut leuk! Ik kreeg zelf geloof ik een bril op mijn tiende, dus dat is wel een stukje ouder.

  • Maaike op juli 31, 2017 om 7:39 am

   Dank je! Ik was zelf 19 dus dat is helemaal anders. Maar het gaat prima en het staat inderdaad leuk!

Laat een reactie achter