Al sinds ik fanatieker blog schrijf ik regelmatig over wasbare luiers. Ik schreef over welke luiers ik zelf gebruik, zowel wasbaar als wegwerp, maar natuurlijk ook een aantal reviews over verschillende wasbare luiers. De laatste tijd kreeg ik al een aantal keer de vraag gehad over hoe gebruik je wasbare luiers eigenlijk en dat wil ik in dit artikel toelichten.

best bottom luier

Wat heb je nodig om wasbare luiers te gebruiken?

Om op een fijne manier wasbare luiers te kunnen gebruiken heb je een aantal dingen nodig. Deels is dit ook persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar ik denk wel dat wat ik gebruik het meest voorkomt. Hieronder een lijstje met deze producten.

 • Om met de meest overduidelijke te beginnen: je hebt luiers nodig, ongeveer 24 wordt geadviseerd als je fulltime wasbare luiers wilt gebruiken. Tweedelig zoals bijvoorbeeld little lamb waarbij je een losse luier en een overbroekje hebt of een luier waar alles bij elkaar zit, een all in one (totsbots easyfit bijvoorbeeld, die review volgt nog) of een snap in one waarbij je het absorberende materiaal in het overbroekje klikt, de bestbottom en totsbots peenut zijn hier voorbeelden van. Een vierde optie zijn pocketluiers zoals de applecheeks. Er zijn echt nog ontzettend veel meer merken, maar vrijwel alles kan je vallen onder deze soorten luiers.
 • Inlegdoekjes van papier of fleece.
 • Een luieremmer op de plek waar je verschoond.
 • Twee wasnetten voor in de luieremmer.
 • Een waterdichte en luchtdichte zak waarin je gebruikte luiers mee kunt nemen als je niet thuis bent.
 • Poederwasmiddel wat geschikt is voor luiers. Ik gebruik formil color poeder van de lidl.
 • Eventueel romperverlengers, maar een maatje grotere rompers werken ook.

Er zijn nog wel meer producten die je kunt gebruiken. Er bestaan bijvoorbeeld ook wasbare billendoekjes, maar die gebruik ik zelf niet. Wel bestaan ook wasbare zwemluiers, een laagdrempelige manier om toch duurzamer bezig te zijn. Lees er hier meer over.

Hoe gebruik je wasbare luiers nou in de praktijk?

En dan heb je een berg spullen in huis, hoe gebruik je wasbare luiers dan? Ik heb in de kast een mandje met luiers liggen die al voorgevouwen zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je net zoals bij wegwerpluiers je gewoon een schone luier kunt pakken als je moet verschonen. Wat ik wel handig vind is om te zorgen dat je 2 overbroekjes in gebruik hebt op een dag. In principe hoef je alleen de delen te verwisselen die vocht opnemen, maar als je overbroekjes afwisselt hoef je niet aan de vieze dingen te zitten.

Goed, ik verschoon een luier. Hierbij let ik op dat alle absorberende stof in het overbroekje zit en verder werkt het vergelijkbaar met wegwerpluiers.

De vuile luier gaat in de luieremmer met wasnet, het eventuele overbroekje hang ik uit zodat het fris blijft ruiken. Als ik een poepbroek verschoon gaat de papieren inlegger met de ontlasting de vuilnisbak in, als het alleen urine is was ik de papieren inlegger gewoon mee. Mocht ik het idee hebben dat het overbroekje niet schoon genoeg meer is gaat deze natuurlijk ook in de was. Aan het einde van de dag doe ik dat sowieso.

Als je all in one of pocketluiers gebruikt dan zit het absorberende gedeelte aan het overbroekje vast en gaat alles bij elkaar dus in de was. Voordeel hiervan is dat verschonen minder handelingen vraagt. Nadeel is dat het vaak iets lekgevoeliger is. 

In principe verschoon ik wasbare luiers om de 4 uur, behalve als er gepoept is. Sommige luiers houden een stuk langer, maar ik vind het ook wel zo fris. Er zijn prima constructies die je ook in de nacht kan gebruiken zonder te verschonen. 

Wil je nog een ervaring lezen over wasbare luiers, kijk dan eens bij het artikel over wasbare luiers bij meer met mama.

wasbare luiers

Het wassen van wasbare luiers

Als mijn luieremmer vol is gooi ik de luiers in de wasmachine met wasnet en al. Ik gebruik een lang wasprogramma met voorwas en extra water. Er zit niet heel veel ontlasting in de luiers, want het meeste wordt opgevangen door het inlegdoekje, maar je voorkomt soms een beetje poep niet dus veel en goed spoelen is belangrijk.

Na het wassen hang ik de luiers op. Het liefst buiten in de zon, eventuele vlekken bleken er dan heel mooi uit. Mocht het weer heel slecht zijn doe ik alles behalve de overbroekjes ook wel eens in de droger, want het duurt erg lang in een vochtige omgeving voordat de dikke lappen droog zijn.

Als alles droog is zet ik in een paar minuten de luiers weer in elkaar en leg alles weer klaar voor gebruik en begint het rondje weer van voor aan.

Rob van Papablogger schreef trouwens een handig artikel over wat je kan doen aan luieruitslag bij je baby.

Waar koop je wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn er in vele soorten en maten. Wat voor luiers je prettig vind is persoonlijk en ook afhankelijk van hoe goed de pasvorm van de luier aansluit bij je kindje. Ik schrijf natuurlijk reviews en daarin is heel wat informatie te lezen, maar het is helaas geen garantie dat ze jou ook bevallen.

Wil je budgetluiers zou ik je persoonlijk aanraden om tweedehands luiers te kopen. Er zijn op facebook in ieder geval 2 groepen waar je goed kunt kopen en verkopen: Wasbaar Nederland en luiermarkt. Een andere goedkope optie zijn luiers uit China laten komen via bijvoorbeeld aliexpress. Mijn ervaring is dat dit vaak toch minder fijne luiers zijn en je weet al helemaal niet over hoe de luiers geproduceerd zijn en in welke omstandigheden. Of je dat uitmaakt zal je zelf moeten bepalen, maar het is voor mij een reden om daar niet zomaar te kopen. De enige luiers die ik op aliexpress echt prettig vond waren de alvababy luiers. Deze koop je trouwens met meer keuze op hun eigen website. Een andere fijne en simpele optie kan kopen via bol.com zijn.

Verder zijn er een aantal fijne webshops waar je wasbare luiers en toebehoren kunt kopen. Hieronder staan er een aantal. Dit is absoluut geen complete lijst, maar wel een begin. Deze webshops heb ik zelf goede ervaring mee of ken ik mensen die er goede ervaring mee hebben.

In Nederland

In Belgie

Een ander leuk artikel over wasbare luiers en vooral de kosten hiervan is deze op online opvoeden. Ook zij geeft een aantal voordelen van wasbare luiers, een leuke aanvulling op dit artikel denk ik. Malou schrijft ook over haar eerste ervaring met wasbare luiers. Ook dat is een leuk artikel om te lezen als aanvulling.

Wil je meer weten over specifieke soorten luiers? Kijk dan even naar het onderstaande lijstje:

Dit was een beknopt antwoord op de vraag hoe gebruik je wasbare luiers. Ik heb er nog veel meer over te schrijven of zeggen dus dat zal ik in volgende blogs doen naast de reviews die natuurlijk ook blijven verschijnen. Heb je nog vragen of specifieke dingen die je wilt weten hoor ik dat ontzettend graag! Dan zal ik deze in een van de blogs behandelen!

22 reacties

 1. Chantal op augustus 3, 2017 om 5:51 am

  Poe wat een informatie. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in mijn omgeving nog niemand heb gehoord over wasbare luiers. Het is wel een hele duurzame oplossing.

 2. Marijke op augustus 3, 2017 om 7:23 am

  Het enige nadeel is volgens mij dat het zo lang duurt om ze te laten drogen. Gelukkig ben ik al een tijdje uit de luiers

 3. Jill op augustus 3, 2017 om 11:29 am

  Nog nooit gehoord van wasbare luiers. Het klinkt wek enorm duurzaam. Ik weet niet of ik er zelf voor zou kiezen, maar fijn dat een nu meer mogelijkheden zijn. Want luiers zijn niet de goedkoopste.

 4. Mickey op augustus 3, 2017 om 9:39 am

  Ik heb zelf nog geen kindertjes maar mensen in mijn omgeving wel en ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel eens over heb nagedacht. Mocht ik ooit zelf kinderen krijgen wil ik dan inderdaad met wasbare luiers aan de gang gaan? Mocht het ooit zover zijn dan ga ik er nog eens goed naar kijken, maar jouw site bevat in ieder geval al super veel informatie.

 5. Sanne op augustus 3, 2017 om 11:56 am

  ik heb er wel al van gehoord. Maar niemand gebruikt ze in mijn omgeving. Wel een heel handig artikel. Ik heb zelf nog geen kinderen. Wie weet gebruik ik ze dan wel.

 6. Elke op augustus 3, 2017 om 10:26 am

  Ik heb nog nooit iets gehoord over wasbare luiers… Maar het is wel een zeer fijne en duurzame oplossing!

 7. Linde op augustus 3, 2017 om 10:29 am

  Ik hoorde al heel veel over wasbare luiers. Het enige wat zorgt dat ik ze niet gebruik? Ik heb nog geen kinderen :p. Hopelijk kan mijn mister perfect ook leven met wasbare luiers 😉

 8. Fleur op augustus 4, 2017 om 5:03 pm

  Goede uitleg! Ik ben alweer even uit de luiers en heb nooit wasbare luiers gebruikt. Nu ik dit zo lees, had ik dat best willen doen

 9. Mindel op augustus 4, 2017 om 8:08 pm

  Milieubewuste tips met schattige aantrekkelijke foto’s! 😉 Zelf grootgebracht toen er nog geen wegwerp was.

 10. Marieke op augustus 4, 2017 om 8:27 pm

  Wat een fijne blog om te lezen! Dit vroeg ik me dus serieus al een tijdje af! Vraag me wel af of het nou echt goedkoper is… 24 luiers, inleggers etc kost toch ook best wat geld. En extra wassen…

 11. Judith Jasper op augustus 7, 2017 om 7:18 pm

  mijn beide meiden konden slecht tegen gewone luiers, dus heb altijd wasbare luiers gebruikt, super fijn. Alleen zou ik echt nooit tweedehands gebruiken

 12. roelina op augustus 8, 2017 om 2:13 pm

  Ik heb ze ook getest. Ik ben gematigd positief omdat het best wat werk vergt. Maar van wasbare zwemluiers ben ik een groot fan!

  • Maaike op augustus 9, 2017 om 11:48 am

   Ik snap echt niet die wegwerp zwemluiers inderdaad, zo kansloos eigenlijk. Ik snap dat mensen geen zin hebben in het werk van wasbaar, maar zwemluiers snap ik wel heel goed.

 13. […] een tijdje een setje wasbare wattenschijfjes gekregen en uitgeprobeerd. Ze zaten in een pakket met wasbare luiers en natuurlijk wil ik deze dan […]

 14. […] je wilt weten hoe je wasbare luiers gebruikt zou ik in deze blog kijken. Zou jij kiezen voor wasbare luiers kopen, huren of […]

 15. […] je meer wilt lezen over werking van wasbare luiers kan je dit artikel […]

 16. […] hoe gebruik je wasbare luiers nu eigenlijk? In het luierbroekje kun je een inlegvel leggen. Is het tijd om te verschonen, dan kun […]

 17. […] bij past en makkelijk te gebruiken is! Een hele tijd geleden schreef ik veel regelmatiger over wasbare luiers. Nog steeds ben ik er fan van, maar ik schrijf er veel minder over. Maar vandaag heb ik een tip die […]

 18. […] ook: hoe gebruik je wasbare luiers? of meer over […]

 19. […] duurzame missie. Ze zijn bijna niet anders gewend. Voor onze jongste gebruiken we bijvoorbeeld nog wasbare luiers. De kinderen hebben bijna alleen maar tweedehands kleding in de kast hangen. En op verjaardagen […]

 20. Windriedaagse dag 3: zwemluier en wetbag | Moe-dig! op september 14, 2019 om 4:02 pm

  […] wetbag wordt veel gebruikt bij wasbare luiers, maar vind ik nu ik bijna geen luiers meer gebruik nog steeds handig. Het is een zak waar natte en […]

Laat een reactie achter