Degenen die me op instagram volgen zullen het waarschijnlijk wel meegekregen hebben. Ik ben druk met afvallen, maar vooral ook zorgen dat ik minder last heb van diabetes.

Maaike

Veel te moe…

De laatste maanden was ik nog veel meer als anders moe. Moe, hoofdpijn, lusteloos en eigenlijk gewoon ziek. In die context was de diagnose diabetes een opluchting. Ik wist wat er aan de hand was en ik kon gaan werken aan een oplossing. De oplossing zit op dit moment voor een deel in medicatie, maar juist bij diabetes is natuurlijk je eetpatroon en daarin met name het aantal koolhydraten en suikers dat je eet van belang. Daarbij is diabetes type 2 simpelweg een ziekte die je veel sneller krijgt als je veel overgewicht hebt. Het verminderd vaak ook als je minder overgewicht hebt, dus dit is echt van belang in deze situatie.

Maar wat at ik dan?

Voordat ik wist dat ik diabetes heb at ik ongemerkt toch best veel koolhydraten. Ik snoepte ook meer als goed voor me was, maar dat was denk ik niet het grootste probleem. Mijn schema zag er ongeveer zo uit:

 • Ontbijt: yoghurt met fruit en muesli of havermoutpap.
 • Tussendoor: meestal fruit, soms een stukje ontbijtkoek
 • Lunch: 3 bruine boterhammen met verschillend hartig beleg.
 • Diner: varieert, maar pasta/rijst/aardappel met allerlei groente en vlees
 • Tussendoor: eigenlijk altijd klein koekje.
 • Drinken: veel water, thee, soms kop koffie, soms cola zero.

Als je hier naar kijkt zie je dat in ieder eetmoment een behoorlijke hoeveelheid koolhydraten zit. Dit is niet fijn voor diabetes, maar ook niet voor gewicht verliezen. Dat moest dus anders. Zo ga ik niet afvallen en me beter voelen.

Hoe eet ik nu?

Ik schreef al eerder over dat ik ging starten met coaching door een voedingsdeskundige en dat ik hoopte dat ik me beter zou gaan voelen en weer de moeder kan zijn die ik wil zijn. Inmiddels ben ik 2 keer bij haar geweest en hebben we een aantal aanpassingen in mijn eetpatroon gedaan. Ik moet eerlijk zeggen dat in mijn kerstvakantie er wel een aantal keer een uitzondering bij zat en ik ook echt weer even de teugels aan moet trekken. Afvallen stond deze kerstweek niet centraal, maar ik ben ook niet aangekomen (of ja, wel iets, maar er ook weer af al) dus ik ben niet ontevreden, maar toch. Ik wil de lijn omlaag hebben. Mijn huidige eetpatroon ziet er ongeveer zo uit:

 • Ontbijt: yoghurt met noten en meestal een beetje kaneel. Soms overigens ook wat zaden of gepofte quinoa en dergelijke.
 • Tussendoor: rauwkost. Daar moet ik trouwens heel erg aan wennen, fruit blijf ik lekkerder vinden, maar qua suikers is dit beter.
 • Lunch: Gevulde salade. Dit kan echt van alles zijn, maar net waar ik zin in heb en in huis heb liggen. Ik zal in de komende tijd een paar succesrecepten posten. Er zit wel altijd ook kaas, vlees, noten en/of ei in om het vullend genoeg te maken.
 • Tussendoor: handje noten
 • Diner: Hetzelfde ongeveer als vroeger. Ik eet wel wat minder rijst, pasta of aardappels en vooral meer groente. Oftewel de verhouding is iets verschoven.
 • Tussendoor: thee met vaak iets erbij, meestal een zelfgemaakt snackje, maar soms ook een koekje. We hebben bijvoorbeeld een erg lekkere kokos/sinaasappel’cake’ gemaakt zonder extra suikers (wel klein beetje honing) of bloem. Ook een recept om binnenkort te posten.

Oftewel de grootste verandering is veel minder koolhydraten eten. Minder snoepen natuurlijk ook, maar dat spreekt nog veel meer voor zich.

Wat is tot nu toe het resultaat?

Ik schreef het al, ik ben 9 kilo afgevallen. Oftewel in mijn geval een heel erg goed begin, ook al moet er nog een hoop af. Maar dit werkt dus absoluut wel voor mij om af te vallen.

De grootste winst vind ik echter dat ik me veel beter voel. Ik heb niet continu meer hoofdpijn en ben minder moe. Als ik mijn suikers na meet zijn die ook beter en dat is eigenlijk de allerbelangrijkste winst. Mijn ziekte is meer onder controle. Ik ben overigens heel benieuwd wat meer afvallen hiermee gaat doen en of me dit nog meer winst op kan leveren. Als ik uiteindelijk weer van medicatie af kan zou ik dat erg fijn vinden.

De laatste winst die ik heb voor mezelf is dat ik veel gevarieerder en gezonder eet. Dat is sowieso erg lekker, maar ook goed voor me. Oftewel ook de moeite waard.

hoe ik 9 kilo ben afgevallen

14 reacties

 1. Helma op december 31, 2018 om 8:12 am

  Je bent een topper maaike

  • Maaike op december 31, 2018 om 8:15 am

   Dank je! Je hulp is echt heel fijn!

 2. Henrike Laning op december 31, 2018 om 3:58 pm

  Echt heel knap. Niet snoepen is mijn grootste probleem! Goed zeg hoe jij bezig bent!!!

 3. Janske.nl op januari 2, 2019 om 10:23 pm

  Goed bezig Maaike, fijn dat je nu al verbetering merkt in hoe je je voelt. Je bent een kanjer! Trots op jou!

 4. […] Lees ook: mijn dagmenu om af te vallen. […]

 5. […] ons thuis. Dat gaat dus vaak over kinderen en ouder zijn, maar ook duurzaamheid, de weg naar een gezondere Maaike en leuke uitjes en producten bespreek ik. Oftewel van alles over een druk leven met 2 […]

 6. Recept: Bietjessalade | Maaike schrijft op op januari 21, 2019 om 6:06 am

  […] weet inspireer ik anderen voor een lekkere en gezonde lunch. Overigens ook lunches waar ik prima mee af val, waar mijn diabetes goed op reageert en voldoende […]

 7. […] te staan. Sterker nog…. De  kinderopvang is al een week gereserveerd. We moeten dus wel. Een #roadtosizehealthy gaat niet altijd over […]

 8. Review: Jouwbox | Maaike schrijft op op maart 12, 2019 om 9:55 am

  […] kan doen. Zeker bij de eetbare producten zaten er echt leuke dingen bij die ook heel erg goed in mijn dieet passen. Die ontdekking is natuurlijk fijn als je een tijdje geleden je eetpatroon hebt omgegooid. […]

 9. […] Lees ook: hoe ik 9 kilo ben afgevallen. […]

 10. […] Veel minder koolhydraten en suikers eten. Al vanaf het moment dat ik wist dat ik diabetes heb ben ik veel gezonder gaan eten. Laag in koolhydraten en weinig snoepen. Als ik iets extra’s neem is dat meestal eerder vet als vol met suikers (wel noten geen koekje dus). […]

 11. […] welkom, daar hoort dit nou eenmaal bij. Voor nu heb ik weer een stap gezet in gezonder worden. De #roadtosizehealthy is in volle gang zowel qua eten als nu ook sporten. Sporten met overgewicht en diabetes vind ik […]

 12. Body positivity is voor iedereen! | Moe-dig! op februari 14, 2020 om 11:52 am

  […] het afgelopen jaar heb ik me ontzettend hard ingezet om gezonder te worden. Daarbij ben ik ook afgevallen en in de eerste maanden heb ik regelmatig hier over geschreven inclusief kilo’s noemen. Ik ga […]

Laat een reactie achter