Op instagram en facebook deel ik de laatste maanden regelmatig foto’s van mijn eten en dan vooral mijn lunch. Veel salades. Ik kreeg laatst de vraag hoe ik de eieren die op mijn salade had gelegd zo perfect had gepocheerd. Leuk om daar te delen, maar laat ik het vooral hier ook delen.

Oefenen met perfecte gepocheerde eieren maken

Ik vind op salades gepocheerde eieren altijd erg lekker. Op de één of andere manier ook meestal lekkerder als gekookt. Nou kon ik dit totaal niet en maakte mijn man dit altijd, maar dat werd toch wat irritant,dus na instructie van hem ben ik zelf gaan oefenen. De eerste gepocheerde eieren zagen er ook niet uit, waren te gaar of iets dergelijks. Maar oefening baart kunst, ik heb nu al een aantal keer een heel mooi ei gehad!

Wat heb je nodig voor perfecte gepocheerde eieren?

 • 1 of 2 eieren per persoon
 • Water
 • Zout
 • Azijn
 • Per persoon een pan
 • Bakje of beker
 • Garde
 • Schuimspaan
 • Kookwekker

Wat moet je doen?

 • Vul een pan water met ruim water. Ik denk dat ik meestal zo een liter water in een pan heb, een steelpan waar je eieren in kookt werkt niet. Als je voor meer dan 1 persoon eieren wil pocheren zal je meerdere pannen water moeten gebruiken. Als je de eieren bij elkaar in de pan doet dan zitten ze meestal aan elkaar vast.
 • Breng het water aan de kook.
 • Breek je eieren in het bakje of de beker. Zorg dat de dooiers heel blijven.
 • Als het water kookt doe je er een scheutje azijn in en een mespunt zout.
 • Draai het vuur laag zodat het water net kookt.
 • Maak met de garde een draaikolk in het water door te roeren.
 • Giet de eieren in het midden van de draaikolk.
 • Zet de kookwekker op 3 minuten en zorg dat het water in die tijd zachtjes blijft koken.
 • Als de tijd om is haal je voorzichtig met de schuimspaan je ei uit de pan. Laat het even uitlekken hier op zodat je zo min mogelijk water op je salade of boterham legt.
 • Strooi naar smaak een beetje zout en peper op je ei. Als het goed is is je ei half gaar. Het eiwit is gestold, het eigeel is deels nog vloeibaar.

Eet smakelijk!

2 reacties

 1. […] ook: het perfecte gepocheerde ei of een gezonde brownie met zoete […]

 2. […] lekkere recepten: gepocheerde eieren en […]

Laat een reactie achter