Als je op vakantie gaat moet je regelmatig een eind rijden. Voor de kinderen is het soms heel onduidelijk hoe lang het nog duurt als je een dag in de auto zit.

Tijd en afstand zijn ongrijpbaar

Voor peuters en kleuters is het begrip tijd of afstand onbegrijpelijk. Van de week meldde Cas dat hij wel 100 kilometer lang is. Hij is een beetje met klokkijken en tijden bezig, en hem zegt het begrip de hele dag wel wat. Zijn broertje zegt dat natuurlijk nog weinig. Hij is pas 2. Toen ik gisteren aan Cas vroeg hoe laat het was (wil hij zelf graag) antwoordde Ruub snel bedtijd! Oftewel totaal onduidelijk. Dit is natuurlijk ook heel erg normaal voor kinderen van 2 en 5.

kilometerlinten

Visueel maken

Om de kinderen te helpen het visueel te maken zijn er natuurlijk trucjes te bedenken. Ik las laatst ergens iets over je beginpunt bij je voeten en als je bij je haren bent dan ben je bij de bestemming. Dat zal vast goed werken. Maar toen kreeg ik een ander idee, namelijk de meetlinten van de bouwmarkt (ikea heeft ze niet meer) afknippen waarbij iedere mm 10 kilometer. Wij gaan 823 km rijden volgens google maps, dus dan zou ik hem op 82,3 cm moeten afknippen. Bij iedere stop gaan we het stuk kleuren waar we zijn geweest. Ik denk dat dit voor in ieder geval mijn kleuter erg leuk en begrijpelijk is.

Ik maak er natuurlijk ook een voor Ruub, maar dat is meer voor de vorm, een peuter heeft dit begrip natuurlijk nog niet. Voor hem zal het beter werken om te werken met zijn lichaam.

ingekleurd kilometerlint

Hoe help jij je kind om tijd en afstand in te schatten?

Lees ook: tips voor een lange autorit met kinderen

Hoe help je je kind in te schatten hoe lang je nog moet rijden? #vakantie #kinderen #opvoeding #autoreis #kilometerlinten

Laat een reactie achter