Een vriendin van mij is diëtiste en schrijft op haar website regelmatig artikelen over gezonde voeding en leuke recepten. Een paar weken geleden schreef zij het artikel How to get you kids to eat everything. Omdat ik dit een erg goed en informatief artikel vond heb ik het in overleg met haar vertaald. Ik ben het niet 100% met haar eens maar toch vind ik het de moeite waard. Een beetje jammer dat ik een kind heb wat ondanks alles niet bepaald een goede eter is. Wie weet helpen haar tips me, de achtergrond is in ieder geval interessant. Maar hoe zorg je dat je kinderen alles eten volgens Allison?

Escargot

Eerder deze maand zat ik met mijn gezin aan het diner in Zuid Frankrijk en ik keek lichtelijk verrast naar mijn drie jaar oude zoon die een grote portie escagot verslond.  Daarna pakte hij nog zes slakken badend in boter en knoflook van mijn mans bord terwijl mijn man bij de grill was. Gelukkig was mijn bord buiten zijn bereik. Baby Fynn was niet bij ons, maar ik weet zeker dat, zij ook van de, weliswaar kleingesneden, slakken had genoten.

Mijn vrienden zeggen dat ik geluk heb met kinderen die zo goed eten, en inderdaad, ze zijn ook erg goede eters. Niet dat ze alles lekker vinden wat ik kook, maar het grootste deel van de tijd klagen ze niet en ze eten eigenlijk altijd hun groente. Ik heb geluk, maar ik ben het er niet mee eens dat dat de belangrijkste reden is dat mijn kinderen gezond eten en nieuwe dingen willen proberen. Een wijs man zei ooit dat we ons eigen geluk maken en ik denk dat dat vaker wel als niet waar is. Ik durf te wedden als diezelfde vrienden als eerste hapje beenmergcustard en leverpate hadden aangeboden aan hun kind zoals ik heb gedaan, hun kinderen ook avontuurlijke eters die houden van complex en interessant eten zouden zijn.

Mijn baby eet dat niet!

Je denkt misschien, mijn baby eet dat niet! Maar misschien word je wel verrast. Baby’s hebben geen vooroordelen of verwachtingen over wat ze te eten krijgen. Wat in hun mond gaat smaakt lekker of niet. Van al het eten dat ik Fynn aanbood in het begin was beenmergcustard veruit haar favoriet. Natuurlijk is dat ontzettend vet, maar baby’s hebben ook een hoop vet en vitamines die in vet zitten nodig. Als je het vergelijkt met moedermelk is dit heel duidelijk, gezien het hoge percentage (verzadigd) vet hier in (1). Het is het perfecte baby voedsel.

Als je nog meer overtuigd wilt worden of het recept wilt van de beenmergcustard raad ik het boek “The nourishing traditions book of baby and child care” van Sanny Fallon aan. Dit boek is gebaseerd op research van een beroemd tandarts en onderzoeker, Weston A. Price in het begin van de twintigste eeuw. Hij keek naar mensen en groepen mensen over de hele wereld en had een aantal heel interessante observaties wat betreft de invloed van dieet en lifestyle op gezondheid. Er is een hoop contraverse rond Price, maar zijn bevindingen zijn de moeite waard. Heel veel informatie over wat gezond is en hoe je gezond blijft is af te leiden aan het menu van groepen mensen die zijn blijven leven gedurende lange tijd en gezonde mensen en baby’s voortbrachten.

Als beenmergcustard een stap te ver is

Wees niet bang, wanneer orgaanvlees of beenmerg te ver buiten je comfortzone liggen. Je kunt nog steeds een avontuurlijke en enthousiaste eter krijgen. Het belangrijkste is om veel verschillende smaken en gevarieerd en vers bereid voedsel aan te bieden. Als je alleen maar gepureerdezoete aardappel, bananen en appelmoes aanbiedt zal bij vrijwel zeker een kritische eter krijgen.

Ik zal je een aantal ideeen geven. Hoe denk je over kerrie spinazie met gewelde pruimen? Of romige zalm met dille? Of Marokkaans gekruide aubergine met gehakt? Natuurlijk, de eerste hapjes moeten goed gepureerd worden en minimum aan toegevoegd zout bevatten, maar je kan zo veel meer aanbieden als zacht, gestoomde fruit en groente. Hoe zou jij het vinden als jouw avondmaaltijd alleen bestaat uit gestoomde courgette? Ik denk niet dat je daar erg enthousiast over zou zijn. Maar als je een beetje olijfolie en misschien een klein beetje zeezout toevoegt is het heerlijk.

Eten moet lekker en een complete maaltijd zijn

Ik heb altijd dezelfde aanpak gehad bij het eten voor mijn kinderen. Eten moet lekker zijn. Het is ook belangrijk om er aan te denken dat een complete en voedzame maaltijd proteïn, vet en gezonde koolhydraten bevat. Dus in plaats van een geprakte banaan alleen aanbieden, prak het, doe er volvette yoghurt en avocado bij. Je geeft niet alleen een meer interessante smaak aan je baby, maar het is ook veel gezonder, het bevat meer voedingssztoffen en heeft een beter effect op de bloedsuiker.

De beste manier om proteïne toe te voegen aan je babyvoeding is een beetje vlees, gevogelte, vis of zuivel toe te voegen aan een fruit of groentepuree. Eieren zijn ook een goede keuze als je kind het accepteert. Het is natuurlijk ook mogelijk vegetarische proteïne als groente en noten toe te voegen, maar voor het grootste deel zijn deze onvolledig en bevatten vrijwel geen ijzer.

Verschillen tussen Europa en Verenigde Staten

Hier in Europa heb je ontzettend veel voorgeproduceerde babyvoeding die granen, groenten en een dierlijke proteïne bevatten. Het lijkt er op dat Europeanen vrij goed aanvoelen wat kleine kinderen nodig hebben.

Dit is niet het geval in de Verenigde Staten. Tijdens mijn laatste bezoek was ik heel erg verbaasd over hoe weinig babyvoeding een dierlijke proteïne bevat. In de lokale Kroger dichtbij onze verblijfsplaats vond ik rond de 50 verschillende soorten babyvoeding en maar een hand vol bevatte vlees, gevogelte of vis. Ik reed een stukje verder naar de Publix en daar was het precies hetzelfde. Toen wist ik eigenlijk wel dat dat niet in maar één supermarkt zo was. Het spijt me, maar gepureerde zoete aardappel met water is geen volledige maaltijd.

IJzer

Los van de feit dat een soort gepureerd voedsel geen goede balans geeft wat betreft vet, proteïne en koolhydraten, baby’s hebben ook genoeg ijzer nodig voor een goede hersenontwikkeling en energie. Dit is met name het geval vanaf de leeftijd vanaf 6 maanden, wanneer baby’s vaste voeding van eten. Vanaf die leeftijd is een ijzertekort mogelijk, omdat de voorraad die in de baarmoeder opgebouwd is dan ook op is. Baby’s die exclusief borstvoeding krijgen lopen zelfs een groter risico hierop, omdat moedermelk erg weinig ijzer bevat (2).

Aan de andere kant is teveel ijzer net zo’n groot probleem als te weinig. Omdat het lichaam de ijzeropname reguleert uit voeding, is ijzervergiftiging uit voeding zeldzaam. Daarentegen kunnen ijzer supplementen wel vergiftiging bij kinderen veroorzaken. Dit is de reden waarom ik er geen fan van ben (3). De oplossing? Wacht niet tot 9 maanden met vlees en vis. Je kan ook hiermee met 6 maanden starten. Wees er gewoon zeker van dat je het goed kookt en bewaart volgens de voedselveiligheidsregels. Aangezien baby’s en jonge kinderen een hoger risico op voedselvergiftiging hebben voorkom je hiermee een hoop ellende. Het is ook het beste om het heel fijn te pureren en te mengen met fruit of groente zodat het goed te verteren is.

Hoe zorg je dat je kinderen alles eten?

Nu je weet wat je je baby moet geven voor een leven lang gezond eten zijn hier nog een aantal tips om je door de peuterjaren te helpen.

Top 8 tips voor het opvoeden van goede eters.

 1. Start vroeg met een grote variatie aan interessante voeding en kruiden. Dit is inclusief de tijd gedurende zwangerschap en borstvoeding. Je beïnvloedt de smaak van je baby tijdens elke stap van de ontwikkeling.
 2. Zou je het zelf eten? Als jij het niet lekker vind is de kans dat zij dat ook niet vinden.
 3. Plant zelf dingen die je kunt eten. Je kind pakt misschien alle basilicum in een keer of oogst groene tomaten (ik spreek uit ervaring), wat uitmond in een mislukt experiment om ze te rijpen achter het raam. Maar hey, ze vonden het heel interessant.
 4. Bezoek een boerderij. Doe dit regelmatig zodat je kind snapt dat voeding meer is als iets wat op hun bord verschijnt op etenstijd.
 5. Kook samen en geef je kind inspraak in wat jullie eten. Geef hen verantwoordelijkheid en de kans dat ze eten wat op hun bloed verschijnt is een stuk groter.
 6. Verwijder junkfood uit je keuken. Als je kinderen weten dat je dit hebt van ze er ook om vragen. Zorg gewoon dat het er niet is en er staat geen druk achter als ze dit eenmaal weten.
 7. Wees een goed rolmodel. Het klinkt als een inkopper, maar het is zo belangrijk. En ze zien toch echt alles.
 8. Als ze geen groente willen eten dan om niks anders. Kinderen moeten weten dat er niks anders is en ook geen dessert.

Voor mij zitten hier een aantal heel bekende dingen in, maar ook wel nieuwe informatie. Hoe vinden jullie dit artikel? En zal ik vragen of ik meer dingen mag vertalen, ook recepten bijvoorbeeld? Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden. 

Bronnen
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586783/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2528681/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841496/

22 reacties

 1. Nicole Orriëns op augustus 26, 2017 om 1:56 pm

  Het klinken mij stuk voor stuk als goede tips in de oren. Mijn belangrijkste punt was altijd dat ze in ieder geval overal van moesten proeven. Om zo op z’n minst allerlei smaken te leren kennen.

  • Maaike op augustus 26, 2017 om 2:54 pm

   Ja proeven is inderdaad wel fijn. Hoewel mijn oudste daar regelmatig niet toe te motiveren is.

 2. MamaPlaneet op augustus 26, 2017 om 2:34 pm

  Alle trucjes uit het boek helpen hier niet hoor. Je laatste tip zou ik persoonlijk nooit toepassen. Als kinderen hier niet eten, dan krijgen ze wel fruit. Ik weiger peuters met een lege maag naar bed te laten gaan.

  • Maaike op augustus 26, 2017 om 2:54 pm

   Ik ben het ook niet met die laatste tip eens inderdaad. Ik heb zelf ook zo’n peuter die bijna niks eet, maar ik vond het artikel wel interessant ondanks dat ik zelf ook wat kritisch ben.

 3. Babs op augustus 26, 2017 om 3:52 pm

  Die laatste tip is de moeilijkste. Als ze honger hebben dan worden ze lastig. Van mij mogen ze dan ook een stuk fruit of een boterham. Ze krijgen wel een verbale beloning als ze goed eten. Kinderen blijven kinderen. Ik lever weinig strijd aan tafel, steek liever mijn energie in andere dingen. Ze leren het wel eten als je genoeg aanbied.

  • Maaike op augustus 26, 2017 om 4:49 pm

   Helemaal eens. Ik heb dit artikel natuurlijk vertaald en ook al hebben wij vrij veel van dit rijtje wel gedaan toch heb ik een slecht etende peuter. Hij krijgt wel yoghurt na het eten of hij nu wel of niet heeft gegeten, maar ook niet meer als anders. Maar ik vind het wel heel interessant wat Allison geschreven heeft en inderdaad haar kinderen eten veel.

 4. Renata op augustus 26, 2017 om 9:05 pm

  Ik vraag me soms af of het wel zin heeft alles leren eten – ik heb het vroeger als kind moeten doen, maar sommige dingen lust je gewoon nooit 😮

  • Maaike op augustus 27, 2017 om 5:57 am

   Dat ben ik met je eens hoor. Ik ben nog nooit dan geweest van vis, eet sommige dingen inmiddels wel, maar je doet er me geen plezier mee. Maar mijn peuter eet echt geen groente of vlees en dat vind ik dan weer het andere uiterste. 😉

 5. Fleur op augustus 27, 2017 om 7:36 am

  Mijn kinderen waren als baby makkelijk, maar werden daarna een stuk moeilijker met eten. Iets anders krijgen ze zeker niet en van alles moeten ze ook een hapje proeven. Toetje krijgen ze altijd, maar als hun bord leeg is mogen ze ook een ijsje

 6. Judith op augustus 27, 2017 om 9:14 am

  1 regel die ze allebei weten is dat je alles een keer moet proeven, en van alles wat ze voorgeschoteld krijgen minimaal 2 happen. Ook al zeggen ze 1000x niet lekker. We hebben ieder 5 dingen op een lijst wat niet hoeft. Mag 1x per 2 maanden aangepast worden.

 7. Mariska op augustus 27, 2017 om 4:23 pm

  Gevarieerd eten kan sowieso geen kwaad lijkt me! Ik denk niet dat het een garantie is om makkelijke eters te krijgen, maar het zou wel goed kunnen helpen. Als je iets nog nooit geproefd hebt sta je er toch anders tegenover, denk ik.

 8. Bianca op augustus 28, 2017 om 7:33 am

  Mijn dochter is in een fase waarom ze in eens bijna niks meer lekker vind, maar ze moet het gewoon eten (in eens zijn bonen, tomaten, aardappels enz vies) x

 9. Merel op augustus 28, 2017 om 7:42 am

  Deels denk ik dat het kan helpen om ze heel gevarieerd te laten eten en ook aparter voedsel als beenmergcustard, maar in ons geval weet ik gewoon dat veel lusten ook een genetisch dingetje is. Rose (3) eet namelijk werkelijk alles dat je haar voorschotelt. Ze proeft en vindt het vaak lekker, is ook echt een Bourgondiër. Maar May (2) kreeg hetzelfde aangeboden en is véél kieskeuriger. En wij eten niet extreem gevarieerd omdat ik niks lust (terwijl mijn moeder vroeger wel van alles kookte). Haha dus wat dat betreft, ligt het volgens mij grotendeels aan het kind zelf.

  De tips zijn wel handig. Ze eten hier nooit snoep en vragen er ook nooit om, omdat we fruit, komkommer of iets van rijstwafel aanbieden. Niet in huis, is niet om vragen inderdaad.

  • Maaike op augustus 28, 2017 om 7:48 am

   Ik denk inderdaad dat dit soort tips helpen, maar in grote lijnen hebben wij ook dit soort dingen gedaan (nou ja geen beenmergcustard) en toch heb ik een zeer kritische eter. Tja, bij krijgt aangeboden wat we eten, ik stimuleer om te eten en proberen, maar als hij dingen echt niet wilt ga ik er ook geen strijd van maken. Bij krijgt alleen niks anders, maar dat boeit hem totaal niet.

 10. Anne-Wil Kraan op augustus 28, 2017 om 8:13 am

  zelf heb ik geen kinderen of kleine kinderen in de omgeving maar dit zou best kunnen werken

 11. Elles op augustus 28, 2017 om 8:33 am

  Heel duidelijk artikel! Vroeger at ik ook heel erg moeilijk.
  Liefs,
  Elles

 12. Mariëlle | Me-licious op augustus 28, 2017 om 10:28 am

  Goeie tips zeg! Ja bij ons was het gewoon zo dat we van alles of we het nou wel of niet lusste 2 happen moesten eten verplicht anders gingen we niet van tafel. Daardoor wende we aan de smaak en eten ik en mijn broer nu bijna alles…

 13. Marieke op augustus 29, 2017 om 7:19 am

  Veel goede tips in dit artikel! De meeste dingen pakken wij al wel zo aan. Wel vind ik veel babyhapjes vrij smakeloos omdat ze nog geen zout en kruiden mogen eten. Ik probeer zo weinig mogelijk zoete dingen aan te bieden en zo veel mogelijk gezonde hapjes te maken.

  • Maaike op augustus 29, 2017 om 7:23 am

   Herkenbaar! Hier ook bijna alles vers en zo veel mogelijk smaak toevoegen. Ik kwam er trouwens gisteren achter dat Ruub salami heerlijk vindt.

 14. Claudia op augustus 29, 2017 om 8:21 am

  Dankjewel voor het delen van dit artikel. Ik stuur je link ook even door naar wat vriendinnen van mij met jonge kids. Lara is altijd een goede eter geweest. Eigenlijk is ze nu met haar 22 jaar een veel lastiger eter.

  • Maaike op augustus 30, 2017 om 1:22 pm

   Grappig dat dat ook kan dan weer. Leuk als je het artikel doorstuurt!

 15. […] tijdje geleden vertaalde ik een artikel met allerlei tips om je kinderen alles te laten eten. Hier gaat het desondanks niet echt fantastisch met eten. Met name Cas is zeer kritisch en eet heel […]

Laat een reactie achter