Jaren geleden las ik ergens een verhaal over de lepel theorie. Na mijn blog laatst over balans en omgaan met een dagje uit dat eigenlijk teveel kost vind ik dit wel een fijne manier om uit te leggen hoe je energie werkt en hoe je hiermee om moet gaan als je chronisch ziek bent.

lepel theorie

Wat is de lepel theorie dan?

De lepel theorie is bedacht door Christine Miserandino. Zij heeft lupus en ooit vroeg een vriendin aan haar hoe het voelt om ziek te zijn. Als eerste denk je dan aan dingen als, on hebben, naar het ziekenhuis moeten, veel op bed moeten liggen en dergelijke. Maar dat was niet wat haar vriendin wilde weten. Hoe voelt het nu echt om ziek te zijn in het dagelijks leven?

Om dat uit te leggen pakte Christine een hoop lepels uit het restaurant en gaf deze aan haar vriendin. Ze vroeg haar te vertellen wat ze deed op een dag. En dan dus gedetailleerd. Dus je staat op uit je bed en gaat douchen. Daar was je je haar een daarna droog je je af. Je trekt kleding aan en daarna ga je ontbijt maken. Bij elke activiteit raakte haar vriendin lepels kwijt. Zo kwam ze er achter hoeveel energie de simpelste dingen eigenlijk kosten. Een lepel stond voor energie en haar vriendin had nog maar 6 lepels over voordat ze naar haar werk moest.

Toen begon haar vriendin iets te dagen. Ze besefte dat zo leven met elke keer keuzes maken structureel is. Om te zorgen dat er energie overblijft voor werk moest er gekozen worden of haren wassen wel kon. Of er niet een simpeler ontbijt gekozen moest worden. Theoretisch moest Christine’s vriendin zelfs kiezen tussen gaan eten of überhaupt naar huis gaan vanaf haar werk.

Lepels lenen van een volgende dag kan soms wel, maar niet structureel. Als je dat doet bouw je roofbouw op je lichaam en wordt je uiteindelijk zieker.

Klopt de lepel theorie voor mij?

Ik vind de lepel theorie een duidelijke manier om uit te leggen hoe je met energie moet omgaan bij chronische vermoeidheid. Over pijn kan ik weinig zeggen, want dat heb ik gelukkig niet. Maar ik moet mijn hele leven keuzes maken. Als ik ’s avonds weg wil moet ik echt zorgen dat ik overdag minder doe en de volgende dag ook rust heb.

Toen ik echt zieker was, tijdens de chemokuren heb ik me wel eens ontzettend vies gevoeld en beseft dat staand gaan douchen geen optie was. Uiteindelijk heeft mijn toen nog vriend geholpen met mijn haar wassen en een stoel in de douche gezet zodat ik kon zitten. Dat was echt heel moeilijk, zo veel lepels had ik al moeten gebruiken.

Ergens zegt Christine ook dat gezonde mensen oneindige energie hebben. Daar geloof ik absoluut niet in, maar ik denk wel dat je als je ziek bent veel bewuster om moet gaan met lepels en dus energie als wanneer je gezond bent.

Maar wat als anderen je lepels wegnemen?

Als ik alleen voor mezelf zou moeten zorgen zou balans houden en mijn lepels goed over de dag verdelen veel makkelijker zijn. Sinds ik kinderen heb is het vaak heel erg zoeken. Soms is er ’s nachts een kind wakker of moeten ze overdag echt er even uit terwijl ik moe ben. Dat kost mij effectief lepels en daar moet ik rekening mee houden. Ik probeer goed in te schatten wat ik wel en niet kan en wat de kinderen nodig hebben. Dat betekent nog steeds wel eens dat ik noodoplossingen moet zoeken zodat we de dag doorkomen. Maar los van zieke kinderen lukt het me best aardig. Sowieso scheelt het daar er ’s nachts weinig onrust meer is. Daarnaast probeer ik bij voorkeur in de ochtend wat te ondernemen en dan ’s middags als ik moeier ben meer thuis te spelen. En ja, soms staat er een extra filmpje op zodat ik even niks hoef, dat is niet anders.

Voor mij staat de lepel theorie voor balans. Balans thuis en voor mezelf. Goed voor mezelf zorgen is hierbij noodzakelijk zodat ik zo veel mogelijk lepels over hou voor dingen die ik belangrijk vind.

Lees ook: tips om met de kinderen te doen als je moe bent.

Kende je de lepel theorie al en wat vind jij er van?

Hoe leg je aan anderen uit hoe het is om chronisch ziek te zijn? #lepeltheorie #chronischziek #chronischvermoeid #spoontheory #cvs

2 reacties

  1. Kool Family op augustus 26, 2019 om 6:21 am

    Dit vind ik echt een hele mooie metafoor die het ook meteen duidelijk maakt.

    • Maaike op augustus 26, 2019 om 7:07 am

      Ja ik ook, daarom vind ik het fijn om hem hier op te schrijven.

Laat een reactie achter