Een tijdje geleden kwam ik in contact met Mirjam van een goed verhaal. Dat is een blog die ik graag volg vanwege de duurzame en zero waste insteek. Nog leuker vind ik dat Mirjam graag een gastblog wilde schrijven hier. In overleg over zero waste traktaties voor kinderen (of less waste eigenlijk).

Zo veel traktaties

30 traktaties per schooljaar. 30 traktaties per keer. Als ik er zo over nadenk zijn dat nogal wat uitdeel-momenten bij mijn kleuter in de klas. Wat mij vooral opvalt is dat de nadruk wel gelegd wordt op gezonde traktaties (wat ook lang niet iedere ouder nastreeft, maar dat terzijde), maar dat er nauwelijks wordt gelet op de hoeveelheid afval dat ermee gepaard gaat. Wij proberen dit toch iets anders te doen. Alhoewel Pinterest heel wat ideetjes biedt wat betreft uitdeel-ideeën, voorbeelden van zero waste traktaties vind je er nauwelijks. Daarom ben ik zelf maar aan het brainstormen over less waste traktaties die ook nog leuk zijn.

3 keer less waste traktaties

Het liefst maak ik zero waste traktaties. Maar in de praktijk blijkt dit toch moeilijker dan gedacht. Uitdelen zonder afval betekent vaak een stuk fruit of groente zonder opsmuk. En ook al is dit niet eens zo verkeerd, toch wil je dat je kind -en jijzelf ook een beetje- indruk maakt met een feestelijke traktatie. Ik bedacht de volgende lekkernijen om uit te delen, zonder dat de prullenbak in de klas erna overvol zit. Less waste traktaties dus!

Zero waste vlaggetjes

Voor de eerste verjaardag van mijn dochter Filou moest ik een gezonde traktatie bedenken, die ook nog eens makkelijk te eten zou zijn voor de allerkleinsten. Op de babygroep zitten namelijk alleen maar kinderen van 0 tot 2 jaar, dus ook kindjes zonder een compleet gebit moesten hier aan kunnen knabbelen. Soepstengels zijn voor de hand liggend. Ik maakte er vrolijke vlaggetjes van door driehoekjes te snijden uit kokosbrood. Met een koekvormpje maakte ik het getal 1 erin. De vlaggetjes maakte ik vast met een stukje bakkerstouw (niet helemaal zero waste dus). Met het uitdelen haalden we met de leidsters de touwtjes los, voordat we het aan de kinderen gaven.

Om ook iets mee naar huis te geven, haalden we kleine uitdeelboekjes van Gonnie & Gijsje en plakten hier een foto op van de jarige job, zodat de ouders meteen zouden weten wie er die dag haar verjaardag had gevierd. Kijk hier maar eens naar de hele DIY.

traktatie vlaggetje kokosbrood soepstengel zerowaste

Lees ook: dikkie dik traktatie (ook een less waste traktatie)

Yoghurt rijstwafels met cijfer

Dit jaar mocht ik weer een traktatie verzinnen voor de babygroep. Een afscheidstraktatie dit keer, want Filou gaat over naar de peuters.
Omdat het kokosbrood de vorige keer een succes was, besloot ik hier weer iets mee te verzinnen. Ik besloot simpele yoghurt rijstwafels te halen van Zonnatura. Helaas per 3 verpakt in een plastic verpakking, maar wel gemaakt van biologische zilvervliesrijst. Met een koekvormpje maakte ik nu het cijfer 2 in het kokosbrood en smeerde dit met een laagje plantaardige boter op de yoghurtwafel. Wil je hier een vegan variant van maken? Gebruik dan de gewone maiswafels of rijstwafels.

Tractatie rijstwafel met cijfer less waste

Ook deze keer kregen de kindjes iets mee naar huis. Ik maakte van houten gordijnringen en restjes lint vrolijke handvliegers. Bekijk hier de hele traktatie.

handvlieger traktatie

Potten koekjesdeeg

Ook voor onze kleuter heb ik al een paar keer een afscheidstraktatie mogen verzinnen. Voor zijn afscheid op het kinderdagverblijf probeerde ik het ook weer milieubewust aan te pakken.

Al ruim van te voren begon ik met pindakaaspotten sparen. Eigenlijk nadat ik de flinke voorraad zag liggen in de schuur, omdat we al een tijd niet meer langs de glasbak waren geweest. Ik had er niet gelijk een bestemming voor, maar ik wist gelijk dat ik ze moest bewaren voor een traktatie.
Uiteindelijk hebben we de potten gevuld met een mix voor koekdeeg. Op een groot letterbord zetten we de overige ingrediënten die er nog aan toegevoegd moesten worden en daarvan maakte ik een leuke foto met onze kleuter erbij.
De foto bonden wij aan de pindakaaspotten met een touwtje. Voor de sier ging er nog een servetje overheen. Omdat we de kinderen en juffen op het kinderdagverblijf ook wilden laten smullen, bakten we ook koekjes om direct op te eten. Hier zie je hoe de traktatie is geworden:

Potten koekjesdeed traktatie

Zo zie je maar, helemaal zero waste trakteren is echt nog niet gemakkelijk. Maar door er bewust mee bezig te zijn en milieuvriendelijke alternatieven te zoeken, komen we al een heel eind. Ik weiger in ieder geval iets uit te delen wat in plastic folie of zakjes gaat. Het liefst kies ik voor restmaterialen zoals lege potjes.

Heb jij een tip voor een duurzame of less waste traktatie waarmee je een klas kunt verrassen? Ik hoor graag jullie tips!

Liefs, Mirjam

3 leuke zero waste traktaties voor kinderen. #traktaties #kinderen #zerowaste #lesswaste #duurzaamheid #duurzaamgezin #kinderdagverblijf #basisschool

3 reacties

  1. Sanne op augustus 1, 2019 om 7:58 pm

    Zelf heb ik als zero waste traktatie een keer zandbakvormpjes getrakteerd met popcorn erin. Je kunt er ook fruit in doen of wat je maar wilt! Het zandbakvormpje kan mee naar huis als speelgoed: zero waste!

  2. […] voor een peutertje. Niet helemaal wat je zoekt? Maaike heeft ook een aantal leuke ideeën voor low waste traktaties. Kijk ook eens bij mijn ideeën om te trakteren met doosjes rozijnen of tussen mijn lijst met 20 […]

  3. Moedige moeders: Francis | Moe-dig! op januari 3, 2020 om 7:01 pm

    […] pyjama dag. Kinderen hebben niet veel nodig. Het is een trend denk ik, je ziet het ook met de traktaties op school. Steeds meer over de top, dat lijkt nu ook met de weekenden te gebeuren. Alsof het leven draait om […]

Laat een reactie achter