Een week geleden was ik nog op vakantie. Een van de dingen die ik dan veel probeer te doen is lekker een boek lezen. Thuis ben ik daar vaak te druk voor, maar ik vind het heerlijk. Uit de bibliotheek neem ik meestal een flinke stapel boeken mee.

Lezen sinds we kinderen hebben

Sinds we kinderen hebben lees ik vele malen minder. Op vakantie zeker, dan lees ik met name in de avond als de heren slapen. Vroeger zaten we voor de tent of op het strand ook regelmatig heerlijk te lezen. Nu dus vooral ’s avonds, tot het te donker wordt. Ik merkte een aantal keer dat ik ging lezen in het donker, maar dan begon ik te knijpen met mijn oge. Ik werd er ook heel erg moe van. Toch probeerde ik met behulp van een zaklamp of kleine lamp door te lezen, maar dat bleef dan wel vaak kort, want het was onprettig.

Lezen in het donker

Toen ik me er in verdiepte waarom lezen in het donker of slecht licht eigenlijk zo slecht is kwam ik er achter dat je oog dan tegenstrijdige signalen krijgt. In het donker worden je pupillen groter zodat ze meer licht opvangen, maar als je leest worden ze juist kleiner om je te kunnen focussen op de letters en woorden in het boek. Daardoor gaan je oogspieren continu van spanning naar ontspanning en dat is zo vermoeiend. Je schijnt er overigens zelfs hoofdpijn, pijn in je nek of jeukende ogen van te kunnen krijgen.

Lezen voor het slapen gaan

Toen ik bovenstaande las realiseerde ik me dat ik eigenlijk thuis in de slaapkamer hier ook regelmatig last van heb. Ik lees graag nog even in bed, even ontspannen en mijn hoofd leeg maken. Alleen heb ik momenteel een klein lampje op mijn nachtkastje staan en dat werkt natuurlijk niet zo fijn. Het is fijn zacht licht om de dag mee af te sluiten, maar eigenlijk niet fel genoeg om lekker bij te lezen. Net zoals we in de keuken hadden, hangt op onze slaapkamer nog steeds een peertje aan het plafond en dat is eigenlijk veel te fel voor in de slaapkamer. Ik overweeg dus eens om een wat meer leeslampje op te hangen boven mijn bed. Ik zag bij lampenzo.nl fijne klemlampen bijvoorbeeld die ik dan alleen gebruik om te lezen. Best kans dat ik dan lekkerder lees en misschien zelfs wel lekkerder ga slapen.

Lees jij vaak in bed? En heb je dan last van slecht licht?

Laat een reactie achter