Gisteren was de kapper bij ons thuis. Ze vroeg of onze kinderen veel neefjes en nichtjes hebben, nee dus. Maar toen kreeg ik de vraag of wij broers of zussen hebben. Maar wat zeg je dan als je broer overleden is?

Niet over willen praten

Eigenlijk had ik geen zin om te vertellen dat mijn broer overleden is, maar zijn bestaan ontkennen kon ik ook niet. Het is alleen meteen zo beladen en daar heb ik met een kapper eigenlijk helemaal geen zin in. Ik wist even echt niet wat ik moest antwoorden. Gelukkig zei M als snel dat zijn broer nog geen kinderen heeft en pas een jaar een relatie heeft met een meisje wat een aantal jaar jonger is dan hij. Maar het zette me wel aan het denken.

Maar wat zeg je dan als je broer overleden is?

Meestal zeg ik gewoon dat W overleden is. Ik heb een broer, hij leeft alleen niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat hij geen belangrijk onderdeel van mijn leven meer is. Hij hoort bij mijn jeugd en tot 9 maanden geleden bij mijn leven. Nu is het verdriet er nog een is hij nog steeds een deel van mijn leven. Ik kan en wil dat niet ontkennen door te zeggen dat ik geen broer heb.

Alleen op momenten zoals de kapper gisteren vind ik dat lastig. Ik heb geen zin om dan meteen blikken van medelijden te krijgen of het hele of halve verhaal te moeten vertellen. Dat is gewoon een stukje privacy.

Maar heb ik een broer of had ik een broer?

Ook weer zo’n leuke vraag waar ik tegenaan loop nu mijn broer overleden. Praat ik nou in verleden of heden over hem. Natuurlijk als ik over iets van vroeger vertel praat ik in verleden tijd, maar ik heb voor mijn gevoel nog steeds een broer. En toch ook niet. Maar wat zeg je dan als je broer overleden is? Ik weet het gewoon echt niet.

Wat zouden jullie zeggen in deze situatie? Hoe zou je hier mee om gaan?

2 reacties

  1. Maaike op mei 1, 2018 om 7:27 pm

    Mijn broer is alweer 8 jaar niet meer bij ons. En het gevoel dat je beschrijft heb ik nog steeds wel eens. Vooral omdat ik er zelf met bepaalde mensen niet perse over wil praten. En, voor mezelf heb ik gewoon besloten dat ik zeg dat ik twee broers heb waarvan één is overleden. Hij zit voor altijd in mijn hart dus ik HEB m. Het is best een zoektocht hè, dat rouwproces. Het is zoeken naar wat goed is voor je zelf terwijl je je broer ook niet te kort wil doen. Hij is er niet meer, maar hij is wel heel belangrijk voor. Voor altijd. ❤

    • Maaike op mei 1, 2018 om 7:31 pm

      Dank je wel voor je reactie. Ik vind het inderdaad wel een goede reactie zo.

Laat een reactie achter