Een van de dingen die ik wel eens lastig vind als ik praat met anderen over chronisch ziek zijn zijn de opmerkingen die je krijgt. Vaak ontzettend lieve en goedbedoelde opmerkingen met een advies dat je al vaker hebt gehoord, tegen het advies van een arts in gaat of gewoon niet passend is. Ik heb gemerkt dat er wel dingen zijn hoe je daarmee kan omgaan en wat helpt. Maar het blijven dingen die ik niet meer kan horen als chronisch zieke.

Opmerkingen en ongevraagde adviezen

Heel erg veel mensen leven met je mee als je chronisch ziek bent. Dat is ongelooflijk fijn, maar soms ook lastig. Niet iedereen snapt (gelukkig!) waar jij tegen aan loopt en dat is maar goed ook denk ik. Alleen mensen zijn wel van nature vaak geneigd om advies te geven, om mee te willen denken. Ik betrap mezelf er regelmatig op. Maar heel veel van die opmerkingen zijn niet helpend, ze zijn eerder frustrerend, want je kan er zo weinig mee. Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen dat ik gewoon moet afvallen (zo gewoon en makkelijk tenslotte), of dat simpelweg moest gaan sporten en dat je daar zo veel energie van krijgt wil je niet weten. Andere lastige opmerkingen die ik wel eens heb gehad:

 • Maar wil je dan niet intellectueel uitgedaagd worden? (over het feit dat ik niet werkte)
 • Oh, heerlijk overdag even slapen! Ik ben jaloers!
 • Wat fijn dat je altijd thuis kan zijn bij je kinderen!

Welke ongevraagde adviezen kregen jullie?

Maar dat zijn opmerkingen die ik kreeg. Op instagram en in mijn facebook groep heb ik gevraagd welke opmerkingen andere kregen. Het viel me op dat er echt ontzettend veel op gereageerd werd en dat er echt bijzondere dingen bij zaten. De dingen die je echt niet meer kan horen als chronisch zieke. Een aantal veel voorkomende of opvallende opmerkingen aan chronisch zieke vrouwen heb ik hier verzameld.

 • Wil je dan geen kinderen? Je bent toch al 36!
 • Oh ik heb een nicht/zus/oma/kennis van mijn oma en die heeft het nog veel drukker en die doet het met gemak.
 • Je moet meer eten!
 • Je moet product X eens proberen.
 • Maar de pijn/vermoeidheid valt best mee als je wel een dag weg kan met je kinderen/naar een concert kan/etc.
 • Ik ben ook wel eens moe.
 • Ben je daar niet te jong voor?
 • Je moet wel je grenzen opzoeken (bij iemand die dat juist niet mag ivm spierafbraak)
 • Wat fijn, de hele dag voor jezelf!
 • Je moet ook wel je best doen om werk te vinden anders kom je er echt niet tussen!
 • Je hebt toch werk, dan zal het vast wel meevallen allemaal met hoe ziek je bent.
 • Mevrouw, met 3 kinderen is iedereen wel eens moe of heeft pijntjes. (aldus een arts bij de WIA keuring)
 • Wel fijn hoor, dat je man werkt!
 • Je huis zal wel erg schoon zijn.
 • Maar je ziet er zo goed/gezond uit.

Lief, goedbedoeld en lastig

Ik had de lijst nog vele malen langer kunnen maken, maar ik denk dat deze opmerkingen wel laten zien wat het effect is van onwetendheid. Mensen bedoelen het ongelooflijk goed, natuurlijk, maar het kost bergen energie. Ik merk dat ik vaak zelf heel erg de neiging heb om uit te willen leggen waarom ik iets niet doe of niet kan. Alleen, is dat altijd de beste manier. Ik ben me er eens in gaan verdiepen en heb een do’s en don’t document gemaakt met hoe je het beste met je omgeving kan omgaan en wat helpend kan zijn. Juist om goed om te gaan met de opmerkingen die je niet meer kan horen als je chronisch ziek bent is het handig om na te denken over een strategie en te bedenken hoe je kan reageren. Ik hoop je met dit document op weg te helpen naar relaxter omgaan met je omgeving en deze opmerkingen.

Met een #chronischeziekte #cvs of #vermoeidheid krijg je veel ongevraagde, goedbedoelde adviezen van je omgeving. Hoe kan je hier nou mee omgaan? #chronischvermoeid #tips #download #maarwatzegjedan

1 reactie

 1. […] Lees ook: waarom ik nu niet de moeder ben die ik wil zijn of wat ik niet meer kan horen als chronisch zieke (met gratis download). […]

Laat een reactie achter