Gisteren was R alweer 9 maanden oud. Mijn kleine baby wordt steeds minder klein. Hij is de afgelopen maand vee ziek geweest en dat merk je wel aan zijn ontwikkeling. Toch heeft hij zeker niet stil gestaan.

Groeien

R was begin van de maand 9310 gram en was 72,6 cm lang. Groeit goed volgens zijn eigen lijn, rond de +1. Hij is nog steeds een stevige baby en dat is prima. Hij draagt voornamelijk maat 74 nog steeds, maar langzamerhand worden er wat dingen te klein en is ook maat 80 al prima. Gaat vlot zo. Donderdag moeten we weer naar het consultatiebureau dus dan weet ik de exacte cijfers rond 9 maanden.

Eten

R eet nog steeds alles wat los en vast zit. Hij is gek op yoghurt, fruit, brood, maar ook warm eten. Zowel van een lepeltje als stukken die je aan hem geeft om op te eten eet hij prima. Overdag krijgt hij 2 tot 3 flessen, een avondfles en in principe in de nacht nog een. De laatste tijd was hij zo vaak onrustig in de nacht dat hij regelmatig een tweede fles kreeg. Zijn flessen zijn overdag 180+6 en in de nacht 120+4, meer drinkt hij dan niet, dus prima.

Nieuwe dingen deze maand

 • R heeft maar liefst 4 tanden gekregen, alle bovenste snijtanden kwamen binnen een week door. Erg heftig, maar wel fijn dat ze nu door zijn.
 • Zelf gaan zitten is ook geen probleem meer. Ik moet echt het zitje op de fiets zetten zodat ik eindelijk weer kan fietsen met hem.
 • Lopen langs randjes lukt inmiddels ook. Je ziet dat R’s voeten nu ook netjes plat op de grond staan en dat hij dat steeds steviger is.
 • R snapt het woordje Nee en zijn naam. Hij stopt daadwerkelijk (heel even) met wat hij aan het doen is bij nee en na een heel aantal keer helemaal als we geluk hebben. Hij reageert ook als hij zijn naam hoort.

R 9 maanden

Het valt me op dat C van 9 maanden en R nu zich vergelijkbaar ontwikkelen, behalve de taal, daar is R sneller mee. Grappig om te zien.

Hoe ontwikkelde jouw kindje zich in het eerste jaar? Een snelle baby of juist niet?

13 reacties

 1. Nicole Orriëns op juli 5, 2017 om 7:49 am

  Die van mij waren heel gewoon. Niet heel langzaam, ook niet heel snel. Als ik heel eerlijk ben weet ik het dan ook niet meer zo goed.

  • Maaike op juli 5, 2017 om 8:05 am

   Het maakt uiteindelijk ook niet zo veel meer uit als ze het eenmaal kunnen 😉

 2. Karlien - Polished Cats op juli 5, 2017 om 10:13 am

  Leuk om te lezen, ik heb zelf geen kinderen dus geen idee hoe snel de ontwikkeling gaat
  maar het lijkt me enorm leuk om te zien hoe je kindjes opgroeien en veel bijleren

  liefs
  Karlien

  • Maaike op juli 5, 2017 om 9:54 am

   Dat is het ook en om het niet te vergeten schrijf ik vanalles op!

 3. Blog & Beauty op juli 5, 2017 om 1:00 pm

  Mijn meisje heeft zich denk ik prima ontwikkeld, niet heel snel maar gewoon. Ik mag natuurlijk ook niet het feit vergeten dat mijn dochtertje 3 maanden te vroeg is geboren, een soort van achterstand is wat dat betreft niet zo vreemd.

  • Maaike op juli 5, 2017 om 1:02 pm

   Nee zeker niet! Uiteindelijk maakt het ook weinig uit als ze het maar gaan leren.

 4. Claudia op juli 5, 2017 om 4:55 pm

  Ik weet dat niet meer zo goed. Is 21 jaar geleden maar wat heb jij een lief ventje!!

 5. Madelon op juli 5, 2017 om 6:59 pm

  Leuk om te lezen! Mijn zoon ontwikkeld zich niet ontzettend snel maar ook niet langzaam. Vrij normaal geloof ik. Mijn dochter daarin tegen loopt wel wat voor op de ‘normale’ ontwikkeling. Liep met 10 maand, sprak met iets meer dan een jaar hele zinnen en was met 2 helemaal zindelijk. In haar gedrag kan je het ook goed merken.

 6. Serafina op juli 5, 2017 om 7:09 pm

  De ontwikkeling van je kindje gaat supergoed.. Altijd leuk om zo een blogs te lezen.. Thanks..

 7. mieke | mieksmind op juli 6, 2017 om 9:11 am

  Ik heb geen kinderen dus ik kan er niet over meepraten, schattige foto van je kindje

 8. Tine op juli 6, 2017 om 9:00 am

  Leuk om de vooruitgang van R te lezen! Heb zelf nog geen kinderen maar vind het wel leerrijk om te horen hoe de ontwikkeling verloopt, dan weet ik het alvast voor later!

 9. Fleur op juli 6, 2017 om 12:33 pm

  Wat worden ze snel weer groot. Nog even en je viert zijn 1e verjaardag. Ik hoop dat hij in de tussentijd niet meer ziek wordt

Laat een reactie achter