slapenBij beide kinderen zijn we begonnen met samen slapen. Bij C een ledikant direct naar ons bed, bij R een cosleeper. Ik vond dat in het begin erg fijn. Inmiddels slapen ze beiden op hun eigen kamer  en ook dat is toch wel heel erg fijn weer.

Borstvoeding

Zeker met borstvoeding vind ik het heel prettig om mijn kindje naast me te hebben zodat je zo zo makkelijk mogelijk kunt voeden en zo min mogelijk slaap verliest. Ik heb ook heel wat nachten sinds R geboren is met hem tegen me aan geslapen of half in de cosleeper bij hem. Hij had zeker in het begin die geborgenheid echt nog nodig. Bij het samen in een bed slapen heb je wel een aantal veiligheidsregels die je het beste kunt volgen om samen te slapen zoals een stevig matras, niet te warm in de kamer, allebei weten dat de baby in bed ligt en zorg dat het kindje nooit uit bed kan vallen of klem kan komen te zitten tussen de muur en het bed. Voor de volledige lijst met adviezen kan je hier kijken.

Bij C was het wel anders, hij werd (en wordt) erg makkelijk wakker en is een onrustige slaper. Hij sliep zelden bij ons in bed, altijd er naast. Met een maand of 4 merkten we dat we elkaar wakker maakten. Ook overdag sliep hij veel minder op ons of in een draagdoek. Heel verschillend dus bij kindjes.

Overgang

Bij C met 4,5 maand en bij R nu heel recent zijn we over gaan stappen op slapen op hun eigen kamers. Ik merkte bij beiden dat ze rustiger sliepen als ze niet naast ons lagen en ze gingen ook beiden meer in de avond slapen. Dan kunnen ze net zo goed op hun eigen kamer liggen. Zeker R is in het begin nog wel halve nachten bij ons geweest. Overigens was dat ook gewoon makkelijker met voeden. Omdat borstvoeding toen al niet geweldig liep moest ik vaak voeden en dan is elke keer op de babykamer gaan zitten geen optie voor mij, dan slaap ik helemaal niet meer.

Nu

R slaapt de laatste week eigenlijk volledig op zijn eigen kamer. Het gaat goed en bevalt ons ook prima zo.

C wil absoluut niet op onze kamer slapen. Als hij ziek is komt hij soms wel even knuffelen, maar na een half uurtje ofzo vraagt hij zelf om weer naar zijn kamer te mogen om te slapen. Dat vindt hij duidelijk het prettigst.

Hoe lang?

Ik vind zo grofweg het eerste half jaar samen slapen echt wel heel erg prettig. Je baby heeft je dan nog zo hard nodig. Langer of korter is natuurlijk ook prima als dat voor jullie beter werkt. Ik volg zelf heel erg mijn gevoel en kijk wat er past bij mijn kindje. Ik had het prima gevonden als een van mijn kinderen langer bij ons had geslapen, maar voor ons werkte dit goed.

 

1 reactie

  1. Mijn week #19 | Maaike schrijft op op december 6, 2018 om 11:19 am

    […] Maandag schreef ik over samen of apart slapen. […]

Laat een reactie achter