Mijn huis is regelmatig veel rommeliger als ik wil. Huishouden kost gewoon veel tijd en energie en die is er niet altijd voldoende. Maar ik vind het niet altijd prettig om mensen te ontvangen in de troep. Als er gepland visite komt komt het wel goed, maar als ik het maar kort van te voren weet mond dat wel eens uit in een hele snelle opruimronde. Snel een netjes huis is gewoon soms nodig.

rommelige woonkamer

Stappenplan voor snel een netjes huis!

Om snel een opgeruimd huis te hebben moet je bedenken wat er in het zicht springt en wat niet. Sommige dingen vallen gewoon veel minder op als andere dingen. Dingen die ik eigenlijk altijd doe (of wil doen) als ik snel resultaat wil is het volgende.

  1. Maak de vloer leeg. Snel het speelgoed in de bakken en losse troep even weg.
  2. Zet de wasmand met was even naar boven zodat die weg is. Boven komt de vistie waarschijnlijk niet.
  3. Maak de tafel en oppervlaktes van kasten zo leeg mogelijk. Losse papieren op één stapel en kleine dingetjes weg
  4. Schoenen die in de gang (of ergens anders) zwerven snel in de kast zetten.
  5. Zet de afwas op z’n minst in de keuken, maar als het lukt direct in de vaatwasser.
  6. Pak een vaatdoek en neem snel alle oppervlaktes af die zichtbaar zijn.
  7. Haal ook even een doekje langs vieze kindervingers op het raam, tv of deur. Ik heb hier een spuitfles met allesreiniger voor.
  8. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar bij ons is de vloer rond de eettafel vaak vies. Kruimels, hagelslag en ander geknoei van de kinderen verdwijnt op de grond. Ik maak dat regelmatig schoon, maar in het kwartiertje rennen voor een schoon huis is hier de stofzuiger of stoffer en blik langs halen meteen resultaat. Eigenlijk zou ik hier nog wel een kruimeldief voor willen, sneller gepakt en opgeruimd.
  9. Snel wat bleek in de wc en de deurklink, wastafel en bril een doekje over geeft ook snel resultaat.
  10. Loop een snel rondje vanaf de voordeur naar de bank, wc en misschien keuken, valt je oog nog op iets storends, haal dat snel weg.

Het huis hoeft ook echt niet perfect schoon!

Wees ook realistisch, het huis hoeft echt niet perfect schoon, maar als ineens je schoonmoeder of een moeder van school langs komt kan dit wel helpen om het wat minder dramatisch te laten lijken. Ik blijf hierbij wel bij dat mijn huis nou eenmaal niet altijd netjes is en het moet toonbaar zijn, perfect mag wel, maar hoeft zeker niet.

Wat ik heel erg merk met energiegebrek is dat het huishouden er snel bij in schiet, hoe vervelend ik het ook vind. Dan zijn dit soort hectische kwartiertjes zo ongeveer de enige manier om het huis toonbaar te houden helaas. Beter zou natuurlijk zijn als ik de huishoudplanner strakker zou gebruiken en ik dit niet meer nodig heb.

Hoe netjes is jouw huis?

In 10 snelle stappen een visiteproof huis. Duurt maar een kwartier! #huishouden #opruimen #schoonmaken #visite

Laat een reactie achter