Alweer een paar weken geleden werd ik door Sandra van mamaplaneet getagd in de tag: de rotklusjes van het ouderschap tag. Hij is oorspronkelijk bedacht door Charlotte van Aukjeswereld. Een tag over de dingen die niet leuk zijn om te doen als ouder, maar die wel nodig zijn, niet meer als noodzakelijk. Maar wie doet die klusjes? En hoe vaak doe je ze? Lees hier mijn antwoorden op de vragen van over de rotklusjes van het ouderschap.

[easy-image-collage id=3607]

Hoe vaak knip je de nagels van je kinderen?

Als me opvalt dat ze lang zijn. Ik gok eens per week tot twee weken. Overigens doe ik het lang niet altijd zelf, maar ook M doet het regelmatig. Cas en vooral Ruub vinden het niet bepaald leuk dus dat motiveert niet. Hoewel Cas laatst zelf vroeg om zijn nagels te knippen, maar niet zijn teennagels want dat was vervelend.

Hoe vaak verschoon je het bed van je kleintjes?

Uitgaande van geen ongelukjes, spugen of heel verkouden kindjes waardoor het bed vies wordt eens per week of eens per twee weken als we heel druk zijn in het weekend en we het vergeten. Eerlijk gezegd doen we ons eigen bed minder vaak als dat van de kinderen, dat is zo veel meer werk als een peuterbed of een ledikant.

[easy-image-collage id=3608]

Hoe vaak maak je de oren schoon?

Uhm, als ik zie dat het nodig is. Met wattenstaafjes is natuurlijk niet zo verstandig, dus ik doe het meestal met een uitgeknepen washandje onder de douche of in bad. Maar heel eerlijk, ik vergeet het regelmatig te checken en dan zie ik bij naar bed brengen met name bij Ruub regelmatig een wat vies oor.

Wie verschoont de vieze luiers (of mag op de wc de vieze billen poetsen)?

Wij beiden als we allebei thuis zijn. Ik denk stiekem dat zeker de luiers M misschien wel iets vaker als ik verschoond, maar ik denk dat ik het potje vaker stond schoon te maken, ook echt een rotklus trouwens. Ik vind nu Cas op de wc poept het een stuk minder irritant om zijn billen af te moeten vegen. Erg fijn dat we dat met de verhuizing meteen voor elkaar hebben gekregen.

Wie staat er ’s nachts op als een van je kinderen wakker wordt?

Meestal M. Op dit moment slapen beide kinderen meestal door (zo fijn!), maar natuurlijk moeten we er wel eens uit voor ze. M slaapt veel makkelijker weer in dus hij vindt het niet zo erg om dan even te lopen. Daar staat wel tegenover dat ik vaker in de avonden voor een niet slapend kind, of eigenlijk Ruub, bij Cas gebeurt dat nooit meer, wakker blijf. M staat in het weekend dan weer regelmatig vroeg op met Ruub, doordeweeks gaat zijn wekker om half 6 dus voor hem voelt tegen 7 uur meestal niet zo vroeg en is hij toch al wakker. Toen ik nog borstvoeding gaf deed ik de nachten overigens vrijwel volledig en toen Ruub vaker wakker werd en ik geen borstvoeding meer gaf ging ik ook bijna de helft van het aantal keren er uit.

Wie mag er naar het consultatiebureau om de inentingen te halen?

Doordat ik (nog) niet werk, of binnenkort parttime werk ik meestal. Als de afspraak aan het eind van de middag is gaat M trouwens vaak wel mee, maar ik ben degene die de afspraken plant en dat betekent dus ook dat ik ze eigenlijk altijd doe. Prima, zonder werk ben je er ook stukken flexibeler in.

Wie regelt de oppas als jullie een avondje uit willen?

Ik! Eigenlijk regel ik bijna alle agenda dingetjes van ons gezin en de administratie. Ik ben gewoon degene die dat soort klusjes het minst vervelend vind en ook doet M al zo veel andere dingen in ons huishouden. Oftewel als hij oppas regelt ben ik ontzettend verbaast.

Als je moest kiezen, wat vond je dan het aller ergste klus waar je enorm tegenop keek?

Spugende kindjes en die troep opruimen. Ik vind het ook echt een verschrikkelijk klusje, dus meestal ben ik degene die onder de douche gaat met het kind dat gespuugd heeft en ruimt M de kamer op. Overigens vond ik mijn gezicht gespuugd worden door een ziek kind echt heel erg rot.

Ik tag Kimberly van beebs and moms om de tag ook in te vullen! Wat vind jij het ergste rotklusjes van het ouderschap?

8 reacties

 1. Nicole Orriëns op januari 24, 2018 om 9:04 am

  Zelf verschoon ik ook altijd 1 keer per week de bedden. Toen de kinderen nog klein waren legde ik soms een hydrofiel luier over het matras als extra bescherming.

 2. Fleur op januari 24, 2018 om 11:17 am

  Leuke tag om te lezen hoe jullie de rotklusjes als ouders onderling verdelen.

 3. ingrid op januari 24, 2018 om 12:54 pm

  leuk he die rotklusjes! Ik heb m ook ingevuld. Maar ja. het hoort erbij

 4. Malou Rouwhof-Beld op januari 24, 2018 om 1:32 pm

  Wat leuk dat je hem ook hebt ingevuld, ik vind dit echt een leuke tag!

 5. MamaMinke op januari 24, 2018 om 7:04 pm

  Leuk om te lezen. Die nagelsknippen. Dat toen Ik meestal maar heb ik vrij weinig zin in. De kinderen vinden het vreselijk. Dus dat schiet er vaak bij in.

 6. Rory op januari 26, 2018 om 2:25 pm

  O ja! Die moet / wil ik ook nog invullen. Goede reminder. Leuk om te lezen hoe andere moeders dat nu doen. Ik verschoon Mila’s bed een keer per week (voorheen twee keer). Haar pyjama soms nog wel twee keer per week trouwens. Elke ochtend en avond een schoon onderbroekje en hemdje. En ook nog weleens tussendoor. Ik heb iets met wassen trouwens. Het geeft mij – gek genoeg – heel veel rust.

  • Maaike op januari 26, 2018 om 2:27 pm

   Pyjama meestal 2 keer per week inderdaad, dagelijks schoon ondergoed hier. Ik vind wassen, of eigenlijk vooral het opvouwen, vooral veel werk.

 7. Charlotte op januari 28, 2018 om 9:57 am

  Leuk dat je hem ook hebt ingevuld. Zo te zien zijn de rotklusjes bij jullie aardig verdeeld, doe je goed haha 😉

Laat een reactie achter