Voor mij is één van de moeilijkste dingen van kinderen hebben met een chronische ziekte omgaan met vermoeidheid. Hoe hou ik de balans? En hoe zorg ik voor mijn kinderen als ik moe ben? Hoe doe ik ze niet te kort? Wat is dat lastig te moe zijn om voor de kinderen te zorgen.

Ongelooflijk moeilijk en ik denk ook dat er geen pasklare oplossing voor is, maar alle beetjes helpen. Voor mij zijn er een aantal dingen die helpen als ik moe ben en toch echt voor mijn kinderen moet zorgen. Wie weet helpen ze jou ook. Ook heb ik in mijn facebook groep (wordt gerust lid) gevraagd wat anderen doen als ze zo moe zijn dat voor de kinderen zorgen moeilijk is. Daarom hieronder een lijstje met alle ideeën die ik heb bedacht en verzameld.

te moe om voor kinderen te zorgen

20 Tips om voor de kinderen te zorgen als je moe bent.

 1. Maak keuzes. Wat is echt belangrijk, is dat dat opgeruimde huis of die wandeling naar de speeltuin? Of moet je echt naar de supermarkt of is voor morgen boodschappen bestellen ook goed?
 2. Zorg voor genoeg mogelijkheid om te rennen en klimmen in de tuin en als je de ruimte hebt ook binnen. Ik merk sinds we een speelhuis met glijbaan in de tuin hebben de kinderen zich nog beter vermaken in de tuin. Als ik echt moe ben heel fijn, want dan hoef ik ze alleen maar in de gaten te houden en niet op pad.
 3. Ga juist wel op pad. Nadat de kinderen lekker hebben kunnen spelen, diertjes geaaid of hebben gewandeld dan zijn ze lekker uitgewaaid en slapen ze lekker of is even een uurtje hangen ook prima.
 4. Bekijk samen een groot boek met afbeeldingen. In het genoemde voorbeeld, een koffietafelboek over kunst. Daar ben je zo een uurtje mee zoet zonder fysiek iets te moeten.
 5. Heb een powernap op de bank terwijl de kinderen tv kijken of om je heen spelen.
 6. Heb niet te hoge eisen aan een schoon huis, soms lukt het huishouden niet.
 7. Ga vroeg naar bed zodat je ieder uurtje slaap kunt pakken.
 8. Zorg voor makkelijke maaltijden om te koken. Simpele maar gezonde recepten heb ik voor je verzameld.
 9. Neem regelmatig even tijd voor jezelf, zorg dat je oplaad door een lekker lang bad, een dag voor jezelf of een boek lezen.
 10. Verdeel de taken wat betreft huishouden en opvoeding goed. Overigens ook niks mis met huishoudelijke hulp inschakelen (betaald).
 11. Laat eens een oppas komen en ga wat leuks met je partner doen. Ook dat levert positieve energie op.
 12. Zet de kinderen in bad en ga er naast zitten lezen.
 13. Lees lekker samen een boekje.
 14. Ga lekker met je kind in bed liggen. Zet zachtjes een filmpje aan op tv of tablet en ga zelf even een beetje slapen.
 15. Kies de spelletjes samen bewust. Puzzelen of een bordspel is vaak beter te doen. Ik vind voor kleuters carcassonne junior erg leuk. Voor peuters ook de haba spelletjes. Ook kleuren is fijn om te doen.
 16. Ga eens liggen op de bank en dan mag je kind je haar vol met knipjes doen of met autootjes over je heen rijden.
 17. Voor wat oudere kinderen: Zet een schaal met snackjes als fruit, kaas of ontbijtkoek op tafel. Bekers en kan limonade er naast. Zet er een stel knutselspullen bij of een bak lego en ze bedienen zichzelf.
 18. Ook voor grotere kinderen: stuur ze samen naar de supermarkt voor een doos ijsjes/pak koekjes die ze dan later samen op mogen eten.
 19. Laat de kinderen lekker boven op hun kamer spelen, dan heb je in de woonkamer even rust zo lang het goed gaat.
 20. Maak een thuisbioscoop in een donkere kamer, popcorn en een mooie film. Feestje voor de kinderen en je bent zo anderhalf uur verder.

Lees ook: waarom ik nu niet de moeder ben die ik wil zijn of wat ik niet meer kan horen als chronisch zieke (met gratis download).

Wat zijn jouw tips als je te moe bent om voor de kinderen te zorgen? En heb je wat aan onze ideeën. Sommigen zijn kleiner, anderen groter, maar ik hoop je vooral inspiratie te hebben gegeven om je je leven iets makkelijker te maken als je moe bent zonder hopelijk de kinderen veel tekort te doen.

20 tips voor als te moe om voor kinderen te zorgen. #moeder #vermoeidheid #opvoeding #kinderen

15 reacties

 1. […] om een vakantiehuis te hebben waar we vandaan uitstapjes kunnen maken. Zeker met mijn huidige vermoeidheid vind ik een huis wel heel makkelijk. Ik ben bij NOVASOL gaan kijken naar mooie huizen. Al deze […]

 2. […] Energie die ik lang niet altijd heb en die ik toch moet maken. In mijn artikel met tips over zorgen voor de kinderen als je moe bent zeg ik al dat je het beste keuzes moet maken. Een van de keuzes die ik maak is online boodschappen […]

 3. […] hij alleen zou regelen in de praktijk. Het moet soms zo. En soms maar een dagje met het mezelf makkelijk maken als ik te moe ben is ook niet […]

 4. Jet op augustus 7, 2019 om 9:13 pm

  wij hebben een keukentje en veel spulletjes. toen ik zwanger was van de derde en moe op de bank lag, waren de kids aan het koken en brachten mij eten of de knuffels. we hebben ook verloskundige gespeeld. ze waren 2 en 3 en vonden mijn buik mooi en ze gingen voelen als een verloskundige

  • Maaike op augustus 7, 2019 om 9:14 pm

   Werkt ook heel goed inderdaad! Leuke aanvulling

 5. […] Lees ook: tips om met de kinderen te doen als je moe bent. […]

 6. […] (net als ik!) of om een andere reden een beperking hebben. Ik schrijf bijvoorbeeld artikelen over dingen die je met kinderen kan doen als je moe bent of over balans houden. Over dit soort onderwerpen heb ik ook een podcast (te vinden op onder andere […]

 7. Mama in het onderwijs op februari 3, 2020 om 5:55 am

  Kapper spelen! Je neemt een kam en laat je kind jouw haren kammen of anders om. Dit kan ook in bad. Klodder shampoo..

  Scheerschuim van papa stelen en tekeningen maken in bad.

  Of een pizza massage (ontspannings oefening in het onderwijs). Dit kun je ook variëren met pony massage etc. Menige vriendinnen hebben deze oefening overgenomen, ook leuk op vakantie!

  Momenteel ben ik zwanger van de tweede (38 weken). Merk dat ik nu veel heb aan jullie tips zonder me schuldig te voelen.

  • Maaike op februari 3, 2020 om 7:36 am

   Oh super goede tips inderdaad ook!

 8. Yolanda op februari 5, 2020 om 9:01 pm

  Mijn kinderen zijn al groter, zodra ze de deur uit zijn naar school etc, ga ik weer mijn bed in tot eind van de ochtend. Zo ben ik fit als ze weer stuk voor stuk binnen druppelen, en zelfs wat huishoudelijke klusjes gedaan heb,zo houd ik het dagelijks vol.

 9. […] maar zoals het even niet anders lukt. Op deze momenten moet ik toch wat beter luisteren naar de tips als je te moe bent om voor de kids te […]

 10. Tamara op februari 16, 2020 om 9:18 pm

  Plan iets in per dagdeel wat je echt samen met je kinderen doet.
  Dit kan knutselen, lego bouwen, smoothie maken, wat dan ook zijn.

  Na een gedeelte echte aandacht kunnen ze vaak ook weer prima een poos zelfstandig spelen (en ik weer op de bank).

  Ook leg ik uit als ik (echt heel erg) moe ben. Zels aan mijn 2,5 jarige zoontje. Hij + zijn zus zijn dan echt wat rustiger. Spelen dan in mijn buurt met contact (door me wat te brengen wat ze gemaakt hebben, etc.).

  • Maaike op februari 16, 2020 om 9:20 pm

   Dat zijn inderdaad goede tips die zeker werken. Fijne aanvulling, dank je wel!

 11. […] ook: 20 tips als je te moe bent om voor de kinderen te zorgen of een van mijn […]

 12. Hoe belangrijk is slaap? | Moe-dig! op april 21, 2020 om 6:00 am

  […] Mocht je nou moe zijn zijn hier de beste tips om goed voor je kinderen te zorgen als je moe bent. […]

Laat een reactie achter