Omdat ik ontzettend veel over mijn kinderen schrijf vind ik het leuk om terug te kijken op mijn laatste zwangerschap. Korte samenvatting, het was een hele zware zwangerschap.

Snel

In tegenstelling tot de eerste keer was ik snel zwanger. In november besloten we dat we gingen kijken of het zou lukken om nog een keer zwanger te raken. Eind december bleken mijn schildklierwaardes niet in orde. Daarmee kan niet of heel moeizaam zwanger raken. Om dit weer goed te krijgen ben je meestal een week tot 4-6 verder (bij kleine schommelingen, grotere duurt als je pech hebt maanden). Ik ging er dus van uit dat ik nu toen niet zwanger zou worden. Maar begin februari bleef mijn menstruatie uit en na een aantal dagen heb ik op 6 februari toch een positieve test in mijn handen. Ongelooflijk, gewoon op een moment dat ik het echt niet verwachtte!

Eerste echo

Op 1 maart heb ik de eerste echo en een afspraak met de gynaecoloog. Een prachtig kindje is te zien en de uitgerekende datum wordt vastgesteld op 14 oktober 2016. Alles is prima, afgezien van verschrikkelijke misselijkheid. Zo erg dat ik medicatie van de gynaecoloog krijg om deze te onderdrukken. Gelukkig helpt dit een beetje en kom ik het eerste trimester zo redelijk door. Overigens ben ik er in deze periode van overtuigd dat ik een meisje krijg. De zwangerschap is zo anders als bij C.

Rond de 11/12 weken kondig ik op facebook aan dat ik weer zwanger ben met deze foto: aankondiging zwangerschap

Vakantie

Half april gaan we een weekje op vakantie. Leuke vakantie en leuk huisje, maar ik krijg ontzettend last van mijn bekken door het bed wat doorzakt. Ik merk echt dat ik veel pijn heb en moet opletten met teveel bewegen en hoe ik beweeg. Na de vakantie start ik dus met fysiotherapie. Daarmee is alles gelukkig nog redelijk onder controle te houden. Erg fijn als je pas 16 weken zwanger bent.

20 weken echo

Een week voor de 20 weken echo ben ik er ineens van overtuigd dat we nog een zoon krijgen en op 19 mei, de verjaardag van mijn man hebben we een prachtige echo waar een gezond kindje te zien is. En inderdaad, we krijgen een tweede zoon!

Suikertest

Vanwege overgewicht moet ik met 24 weken een suikertest doen. Ik heb een verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes dus dat moet gecheckt worden. Helaas blijk ik het ook daadwerkelijk te hebben. 5 keer per dag mezelf prikken en meten of de waardes goed zijn volgt. Daarnaast een dieet om koolhydraten te beperken. Nadeel is alleen dat ik al behoorlijk koolhydraatarm at dus daar viel weinig te winnen. Na een paar weken blijkt dus ook dat zo mijn waardes niet onder controle te houden zijn. Helaas, want dat betekent insuline spuiten.

Gelukkig werk dit wel voldoende en krijg ik hiermee de waardes onder controle. Het is soms wel puzzelen, veel meten, mezelf prikken en spuiten en het vraagt dus een hoop aandacht en energie van me. Gelukkig blijft de baby het goed doen en groeit hij netjes volgens de lijn die hij al groeide.

Bekken

Ondertussen wordt mijn bekken pijnlijker en pijnlijker. Ik kan nauwelijks meer tillen, uiteindelijk is 100 meter lopen al een flinke uitdaging en alles gaat dus steeds moeizamer. Het wordt soms echt een uitdaging om goed voor C te zorgen en het huishouden doen is simpelweg geen optie meer. Ik geniet wel heel erg van de baby in mijn buik en kijk echt uit naar hem, maar zwaar is het wel.

Inleiding

Vanwege de zwangerschapsdiabetes moet ik tussen week 38 en 39 bevallen vanwege het risico op een te grote baby. Ik word dus ingeleid. Op 4 oktober wordt onze zoon geboren! 

 

In een volgend blog zal ik meer vertellen over de bevalling

1 reactie

  1. Mijn week #19 | Maaike schrijft op op december 6, 2018 om 10:20 am

    […] Vandaag keek ik terug op mijn zwangerschap. […]

Laat een reactie achter