Echt verrassend was het niet, maar toch schrok ik vanmorgen. Ik schrok van de uitslag van de verkiezingen. Forum voor democratie is de grootste partij. Bizar voor mij persoonlijk. Ik ben in dit artikel verre van objectief en ook zeker niet positief over de uitslag van de verkiezingen. Heb je daar moeite mee, lees dan vooral niet verder.

Waar komen de FvD stemmers vandaan?

Als ik de nieuwsberichten zo lees zijn de stemmers op FvD vooral eerdere PVV en VVD stemmers. Ook rechts en in geval van PVV ook echt discriminerend en haatzaaiend. Beide partijen zijn ook flink kleiner geworden, zeker de PVV.

Baudet weet, denk ik, beter als Wilders de boodschap te verpakken. Niet minder Marokkanen zoals Wilders ooit riep, maar dit op twitter:

Ook minder Marokkanen en andere mensen uit het buitenland, maar wat subtieler en netter verpakt. Ondertussen is de boodschap wel hetzelfde.

Verdeling over Nederland

Bijzonder genoeg is de gemeente waar ik woon een gemeente waar Forum voor Democratie helemaal niet zo groot is. Als ik dan vertel dat dat de gemeente is waar afgelopen maandag een man van Turkse komaf 3 mensen dood schoot en meerdere gewonden veroorzaakte. De gemeente Utrecht is absoluut niet overtuigd dat minder immigratie de oplossing is. Sterker nog in deze gemeente is Groen Links de grootste.

Verdeling stemmen gemeente Utrecht
Verdeling stemmen gemeente Utrecht

Als je naar Nederland als geheel kijkt is er Forum voor Democratie het grootste in Zuid Holland en Flevoland. In de eerste kamer wordt deze ook het grootst met 13 zetels. Ik vind de tegenstelling met provincie Utrecht en Noord Holland erg groot. Daar werd Groen Links het grootst. Er lijkt juist minder een middenweg te zijn en meer of links of rechts. Ook willen mensen verandering. Geen meerderheid meer voor het kabinet in de eerste kamer, erg lastig ook.

Waar is welke partij de grootste?

Waarom vind ik het een probleem dat FvD de grootste partij is?

Voor mij zijn er een aantal punten waarop ik het sterk oneens ben met Forum voor Democratie.

Als eerste het feit dat er zo min mogelijk met klimaat gedaan moet worden. Ik denk dat dat slecht is voor ons op de lange termijn. Natuurlijk kost het klimaatakkoord geld en is groen leven soms gedoe, maar ik vind het wel belangrijk. Niet voor niets schrijf ik over duurzame tips.

Verder valt het me op dat Baudet het regelmatig heeft over ongelijkheid. Ongelijkheid qua huidskleur, sekse of seksuele voorkeur. Eigenlijk voor iedereen die anders is. Ik vind het belangrijk dat mensen gelijk zijn ondanks wat voor kleur ze hebben, wat er onder hun kleding zit of met wie ze een relatie willen hebben. Ieder mens is net zo veel waard. Waarom dan toch de verschillen? Hieronder een paar voorbeelden hiervan.

Ik weet wel dat vrouwen het over het algemeen minder excelleren in een heleboel beroepen en minder ambitie hebben. Vaak ook meer interesse hebben in gewoon meer familieachtige dingen enzo.

Bron: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/thierry-baudet-legt-uit-vrouwen-minderwaardig-seksisme

Voor Thierry Baudet is bij de provinciale verkiezingen niets minder dan ‘de eerste grote veldslag gewonnen’. In een overwinningspeech die lang op zich liet wachten, belooft hij zijn kiezer dat “wij eindelijk weer de baas worden in ons eigen land. 

https://www.trouw.nl/home/thierry-baudet-wij-worden-eindelijk-weer-de-baas-in-ons-eigen-land~a4578442/

Verder heeft FvD prima plannen in lastenverlaging, geld naar onderwijs, zorg en veiligheid, maar ik kan niet vinden waar dat geld vandaan moet komen. Natuurlijk scheelt het klimaatakkoord niet naleven wel, maar verder?

Ik wil toch nog even afsluiten met een tweet die ik tegen kwam. Ik hoop ergens dat dat waarheid wordt.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken. Wat vind jij van de opkomst van Forum voor Democratie?

Verkiezingen 2019, wat vind ik van de uitslag waarin Forum voor Democratie de grootste partij werd.

4 reacties

 1. Annika Huizinga op maart 21, 2019 om 4:08 pm

  Gaaf Maaike je blog over de verkiezingsuitslag! Goed dat je er over durft te schrijven. Ik ben me ook wild geschrokken vanochtend. Geef toe dat ik best in een groene bubbel leef, maar ken genoeg mensen die voorheen PVV stemden, en nu dus FVD. Zij zijn de huidige elite zat. Zij zitten aan de verkeerde kant van de medaille, zij profiteren niet van de groei van de economie, kunnen geen werk of koophuis vinden, en vinden troost in zijn woorden. Ik ben maar een klimaatgekkie in hun ogen. Mijn werk is niet afgepakt door immigranten, mijn (huur)huis niet voor m’n ogen weggekaapt door een statushouder. Ik begrijp de woede wel. Maar om nu te gaan vingertjeswijzen… Ik denk dat er een hele grote opgave ligt voor de huidige bestuurders, om te zorgen dat iedereen maar dan ook iedereen profiteert van wonen in dit land. En dan bedoel ik vooral de hardwerkende Nederlander in de minderbetaalde baantjes. Niet alleen de grote graaiers (managers, directeuren, aandeelhouders, rijke blanken met tonnen op de spaarrekening die lekker rentenieren), maar alle Nederlanders.

  • Maaike op maart 21, 2019 om 4:10 pm

   Ik kan het niet anders als met je eens zijn. En herkenbaar die groene bubbel soms.

 2. Jolande op maart 23, 2019 om 8:47 am

  Merk dat ik nog meer dan normaal de behoefte voel om te verbinden met de mensen om me heen, alle mensen. Ik vaar mijn eigen koers en laat me niet bang maken of leiden door deze uitslag. Dat is wat het met mij doet, mijn bubbel❤

  • Maaike op maart 23, 2019 om 8:48 am

   Eigenlijk wel een mooie behoefte. Geniet van deze bubbel, zo fijn om je niet bang te laten maken.

Laat een reactie achter