Vorige week had ik op twitter een gesprekje met een andere blogger. Zij was een post op facebook tegen gekomen waarom iemand alternatieve behandelingen tegen kanker promoot en was daar door geshockeerd. Ik ook, zeker om de hoeveelheid likes die dat bericht kreeg, maar ik vind het ook ronduit gevaarlijk. Hoe zit dat met de verantwoordelijkheid als blogger?

Toch klikken

Ik heb toch even op de link geklikt, gewoon omdat ik graag wilde weten wat er geschreven werd. Het ging er over dat tumoren komen door teveel suiker in je lichaam en je om het te genezen een ketonisch dieet moet volgen en onder andere koffie klysma’s moet nemen. Tja, ik had toch echt chemokuren en bestraling nodig en ik denk ook dat dit soort alternatieve beweringen gevaarlijk zijn. Wat nou als iemand zoiets gelooft en dan dus overlijd aan kanker terwijl dat niet nodig is? Nog los van het feit dat ik niet snap dat mensen dit zouden kunnen geloven vind ik dat soort dingen dus gewoon ontzettend gevaarlijk.

Maar wat doe ik dan?

Maar ook ik schrijf over vaccineren of behandeling tegen kanker, ook daarin geef ik natuurlijk mijn manier van omgaan met dit soort onderwerpen. Ik denk hierin alleen wel dat er een verschil zit in je eigen ervaringen vertellen en waarom of het als waarheid vertellen. Natuurlijk vertel ik in het artikel over vaccineren waarom ik er absoluut voor ben en het heel belangrijk vind dat kinderen ingeënt worden, maar ik probeer wel duidelijk te maken dat ik geen expert ben en op welke onderzoeken ik me baseer en waarom. Ik denk dat dat al een behoorlijke nuance geeft in een artikel.

Daarnaast zal ik nooit echte adviezen over gezondheid geven in de zin van je bent zo moe, goh, probeer eens kruid x*, dat helpt beter als chemokuren. Misschien vertel ik wel iets over kruid x en dat ik me daardoor beter voelde, maar ik zou als eerste adviseren naar de huisarts te gaan en uit te laten zoeken wat er met je aan de hand is. Ik ben geen arts, ik ken lang niet al mijn lezers, dus daar waag ik me echt niet aan.

[easy-image-collage id=3410]

Verantwoordelijkheid als blogger

Maar ook andere gebieden kan je natuurlijk gevaarlijke of slechte adviezen geven. Een diy die niet goed uitpakt, een opvoedadvies wat misschien wel meer kwaad als goed doet en zo zijn er wel meer dingen. Ik denk dat je als blogger altijd een beetje op die grens zit, maar wat ik net al zei schrijven over eigen ervaringen is denk ik prima, maar je voordoen als expert niet. Daarnaast zal je je moeten verdiepen in een onderwerp als je ergens over schrijft. In het geval van het artikel over vaccineren ben ik ook echt wel literatuur in gedoken, heb ik geprobeerd vaccin vrij te lezen en zo mijn mening goed te vormen. Vaccin vrij lezen vond ik trouwens heel lastig, juist doordat het naar mijn mening een hoop onzin bevatte, maar ik vond wel dat ik dit nodig had om goed te kunnen schrijven over zo’n onderwerp.

Voor mij is het allerbelangrijkste bij het schrijven van blogs, denk na over wat je schrijft. Wees je bewust van het feit dat je geen flauw idee hebt wie je blogs lezen en wat er met de informatie gedaan kan worden die je geeft. Zorg er dus voor dat de informatie klopt of in ieder geval van uit jouw ervaring geschreven is.

Karenz schreef hier overigens ook een artikel over wat ik een mooie aanvulling vind op wat ik schrijf.

Hoe denken jullie hierover? Als blogger of als lezer? Heb je nog een aanvulling of andere mening?

*Geen idee welk kruid hoor, maar het is gewoon een fictief voorbeeld. 

De afbeelding komt van pixabay.

14 reacties

 1. Lodi op december 6, 2017 om 10:54 am

  Ik neem aan dat de geen die dit schreef ook goed na heeft gedacht over was hij of zij schreef. Je vind zoveel dingen op het net. Een als mensen dit willen geloven of lezen dan doen ze het toch wel. Ik schrijf artikelen waar ik achter sta en zal niets publiceren waar geen waarheid in staat. Maar onzin verhalen kan je niet voorkomen en dat word denk ik alleen maar moeilijker.

 2. querine op december 6, 2017 om 10:59 am

  wat een goed stuk is dit zeg!
  ik denk inderdaad dat we een verantwoording hebben
  soms schrijf ik iets uit frustratie en laat ik het toch maar varen

 3. Nicole Orriëns op december 6, 2017 om 11:02 am

  Ik vind dat je als blogger zeker een verantwoordelijkheid hebt. Tegelijkertijd maken mensen ook hun eigen keuzes natuurlijk.

 4. Stephanie op december 6, 2017 om 11:18 am

  Zelf zou ik nooit medisch advies aannemen van iemand online en erger me dan ook mateloos aan niet onderbouwde, maar wel ‘overtuigende’ en adviesgevende artikelen. Kan me niet voorstellen dat mensen zich daardoor laten overtuigen. Hoewel een tegengeluid soms ook goed is natuurlijk, kan het inderdaad gevaarlijk zijn. Zelf probeer ik niet al te veel advies te geven en anders een beetje nuance aan te brengen óf het goed te onderbouwen.

 5. Xenia op december 6, 2017 om 11:24 am

  Iedereen maakt een eigen keuze en is daar verantwoordelijk voor. Toch moet je als blogger denk ik ook verantwoordelijkheid nemen. Het blijkt zo vaak dat mensen iets klakkeloos overnemen

 6. MamaMinke op december 6, 2017 om 11:37 am

  Het lastige is dat die mensen het vaak wel echt geloven. Voor hun is het waarheid. Misschien kennen ze zelfs wel iemand waarbij het heeft gewerkt. Ik vertel ook alleen over mijn ervaringen en wat ik hoor van medici. Ik zou nooit zeggen dat je iets moet doen. Die keus is aan iemand zelf denk ik.

 7. kiki hasselton op december 6, 2017 om 12:45 pm

  Ik vind zeer zeker dat je een verantwoordelijk hebt als blogger. Je kunt niet lukraak maar van alles opschrijven. Vooronderzoek doen is erg belangrijk.

 8. Debbythechocoholic op december 6, 2017 om 3:22 pm

  Ik vind het als blogger belangrijk dat de info op je blog juist en correct is. Het bericht over de behandeling van kanker door een “ketonisch dieet” te volgen en koffie klysma’s in te nemen lijkt me echt wel belachelijk. Zoals je zegt: er zijn mensen die dat geloven en er naar gaan leven – met een eventuele dood als gevolg.
  Als je over zo een onderwerpen praat doe je beter research, véél research. Dat is wat ik doe… Ik ga op zoek naar de juiste info dat ik kan verwerken in de blogpost, met de bedoeling mijn lezer correct te informeren. Ja, daar kruipt tijd in, maar van zodra de lezer op een correcte manier geïnformeerd is heb je je doel volbracht.

 9. Rory op december 6, 2017 om 3:44 pm

  Helemaal mee eens. Het zou niet moeten kunnen dat mensen zonder daadwerkelijke wetenschappelijke of medische kennis dingen de wereld in slingeren waar mensen – die daar vatbaar voor zijn – gewoon in mee kunnen gaan. Zeker als het om zaken als gezondheid gaat, zoals vaccinatie en kanker. Gevaarlijk gewoon. Ik moet dan denken aan Sylvia Millecam. Heftig. En nog heftiger vind ik het dat iemand of nog erger – een groep – dan zoveel volgers heeft.

 10. Maaike op december 6, 2017 om 3:55 pm

  Moeilijke discussie. Ik neem zelf niet snel zomaar iets aan. Maar vind het moeilijk te bepalen waar een grens ligt. Ik zou het zelf wel prettig vinden als bloggers wat meer aan bronvermelding zouden doen. En dan niet in de tekst een link maar onder de tekst ook nog een duidelijke literatuurlijst van waar de informatie vandaan komt. Er gaan zoveel verhalen rond over van alles en nog wat dat het moeilijk te bepalen is wat waarheid is en wat gewoon een ervaring is van iemand.

 11. Dyonne Bakker op december 6, 2017 om 4:27 pm

  Ja, hier is nogal over te discussieren. Ik vind wel dat er een verantwoordelijkheid ligt bij de blogger. Waar schrijf je wel en waar schrijf je niet over? Natuurlijk ligt er ook een stukje vrijheid.

 12. Laura Martens op december 6, 2017 om 8:32 pm

  Je zet goed neer hoe je er tegenaan kijkt. Dit is inderdaad wel actueel in de bloggerswereld. Ik denk dat het een kwestie van de juiste balans zoeken is.

 13. Sabine | so far so Sabine op december 6, 2017 om 9:33 pm

  Ik vind inderdaad dat je als blogger wel je mening kan geven, maar als het je expertise niet is, ga dan geen echte adviezen geven zonder hier echt onderzoek naar gedaan te hebben.
  Al vind ik ook wel dat mensen zelf kunnen bedenken dat een blogger niet altijd een ‘betrouwbare bron’ is.

 14. sharona op december 11, 2017 om 11:03 am

  Ik zou niet zo snel het alternatieve opzoeken, maar ik geloof dat prima dat als je ten einde raad bent alles wil proberen. en dat maakt deze berichtjes erg gevaarlijk.

  Ben het dus met je eens dat je duidelijk moet maken dat het om ervaringen gaat. Het is voor iedereen anders

Laat een reactie achter