Zoals in mijn artikel over stoppen met borstvoeding geven al schreef had ik liever nog doorgegaan met het geven van borstvoeding, maar toch heeft flesvoeding ook wel voordelen. Hieronder de voor mij belangrijkste. 

 • Je baby is minder afhankelijk van jou. Ik kan makkelijker even weg zonder na te denken over voedingen. 
 • In mijn geval ben ik van minimaal 10-12 keer per dag voeden naar een keer of 6 gegaan. Gelukkig kan je flesvoeding ook op verzoek geven dus ik volg R hier in. 
 • Je hoeft niet te kolven als weg gaat. Zal nooit mijn hobby worden dat kolven, het is nodig, maar verder. 
 • Je baby slaapt vaak sneller door. In ieder geval is R veel beter gaan slapen sinds hij minder hard hoeft te werken voor zijn voeding. 
 • Je weet zeker dat je baby genoeg binnen krijgt. 
 • Jij kan in ieder geval soms doorslapen! Tenminste als je iemand hebt die de zorg voor de baby doet. 
 • Je hoeft niet meer na te denken over alcohol drinken. Ik dronk nauwelijks toen ik borstvoeding gaf, teveel gedoe en dan is ander drinken ook lekker. Maar toch hè dat kaasplankje met glaasje port laatst was wel heel erg lekker.
 • Geen stuwing, kloven of ontsteking. Gelukkig behalve het eerste weinig last van gehad, maar toch. 
 • Je lichaam is weer van jou. Hoe mooi en intiem borstvoeding ook is het is na bijna anderhalf jaar (zwangerschap plus borstvoeding) in dienst staan van je baby met je lichaam ook wel heel lekker dat de enige die jouw lichaam gebruikt jij zelf bent. 
 • Geen voedingsbh’s of kleding waarbij je makkelijk bij je borst kan meer nodig! 

Natuurlijk zijn de voordelen van borstvoeding ook groot, ik denk voor mij als het goed gaat zelfs groter, maar deze dingen zijn toch wel heel fijn aan de huidige situatie. 

11 reacties

 1. Astrid op mei 24, 2017 om 7:39 am

  Ik heb bij mijn beide jongens geen borstvoeding kunnen geven, dus ik weet niet hoe het is. Maar ik vind het geven van flesjes ook vele voordelen hebben. Vooral dat je in het begin, als je beide erg moe bent, de taken kunt verdelen.

  • Maaike1982 op mei 24, 2017 om 3:15 pm

   Dat is inderdaad wel een voordeel hoor, dat taken verdelen. Het is echt fijn dat ik soms een nachtje kan doorslapen nu. Ik vind voor de gezondheid van mijn baby en voor de hechting borstvoeding echt beter, maar zoals ik hier al schreef, flesvoeding heeft zeker voordelen!

 2. Cindel bantjes op mei 24, 2017 om 7:46 am

  Zelf ben ik na 2 weken borstvoeding geven gestopt! Het deed zo veel pijn… ook al lag mijn kleine goed. Ze had gewoon zo een sterke zuigkracht, dat ik echt moest huilen van de pijn na een hele dag voeden. Ik snap echt wel dat mensen overstappen op flesvoeding of er niet eens aan beginnen hahaha.

  • Maaike1982 op mei 24, 2017 om 9:46 am

   Ik ook hoor! En continu pijn lijkt me heel naar. Ik bleef ondanks alle hulp en hulpmiddelen tekort houden, tja dan is dit fijner.

 3. Shana en Henry op mei 24, 2017 om 10:17 am

  Goed om weten voor als het bij ons ooit zover is. Wat is je persoonlijke voorkeur? Fles- of borstvoeding?

 4. Blog & Beauty op mei 24, 2017 om 12:22 pm

  Ik heb ook borstvoeding gegeven. De eerste 3 maanden dmv kolven voor sonde voeding en daarna een aantal maandjes rechtstreeks. Ik moest gedwongen stoppen omdat we niet konden nagaan hoeveel de baby binnen kreeg.

  • Maaike1982 op mei 24, 2017 om 2:00 pm

   Fulltime kolven lijkt me zwaar. Gedwongen stoppen trouwens nog zwaarder als ik kijk hoe zwaar het mij al viel om te stoppen met mijn gezonde baby waarbij ik mijn productie niet op orde kreeg, laat staan als een ander het zegt.

 5. Hillybillybeauty op mei 24, 2017 om 1:14 pm

  Ik heb 3 kids, de oudste heeft 7 weken borstvoeding gehad. De tweede kwam toen de oudste nét 1 jaar was, die heeft maar 2 dagen borstvoeding gehad, ik kon de rust daarvoor niet vinden. De jongste heeft 14 maanden borstvoeding gehad, daar heb ik ook intens van genoten.

  • Maaike1982 op mei 24, 2017 om 11:39 am

   Wat een verschil. Hier dus 5,5 en 6,5 maand.

 6. Irina op mei 26, 2017 om 10:05 pm

  Zelf heb ik borstvoeding gehad, en verder heb ik nog geen ervaring. Ik denk dat er voor beide kanten wel voors en tegens te noemen zijn.

Laat een reactie achter