Van de week las ik op facebook een gesprek waarin iemand aan gaf dat ze niet snapte dat ze nergens kon vinden online hoe ze flesvoeding moest geven aan een pasgeboren baby. Bijna elk artikel gaat over borstvoeding en dat vond ze lastig. Overigens snap ik als jij flesvoeding wilt geven en je continu artikelen tegen komt over borstvoeding dat dat irritant kan zijn. Toch vind ik het eigen wel goed dat er niet zo veel informatie over flesvoeding het eerste half jaar is.

Regels voor reclame

Voor flesvoeding voor het eerste half jaar is reclame maken verboden. De WHO heeft internationaal bepaalt dat borstvoeding zo veel mogelijk gestimuleerd moet worden en dat daarom promotie van alternatieven niet mag. Als je kijkt naar de samenstelling van borstvoeding versus kunstvoeding is dat eigenlijk ook logisch. Op het moment dat je wil dat baby’s minimaal een half jaar, maar liever nog een of twee jaar borstvoeding krijgen zal je het alternatief niet willen promoten.

Dit betekent dus ook dat er bij een verloskundige in de praktijk wel een folder zal liggen over borstvoeding, maar geen over flesvoeding. Eigenlijk wil je gewoon dat borstvoeding de norm is.

Borstvoeding de norm

Voor mij persoonlijk is borstvoeding geven de norm. Het liefst had ik veel langer borstvoeding gegeven, maar desondanks ben ik met 5 1/2 en 7 maanden gestopt. Het ging niet, wat ik ook probeerde. Ook met hulp van een lactatiekundige en alle inzet die ik in me had. Toen werd dus kunstvoeding beter. Het kostte teveel en zowel Cas als Ruub hadden niet genoeg wat ik ook deed. Ik was ontzettend blij dat er een alternatief beschikbaar was dat ik kon gebruiken en waarop mijn kinderen het goed deden. Ik blijf erbij dat borstvoeding nog beter was geweest, maar in de situatie die we hadden was dit het beste.

Als ik kijk hoe moeilijk ik het vond om na ongeveer een half jaar over te stappen op kunstvoeding kan ik me voorstellen dat als je bewust kiest voor flesvoeding vanaf het begin je het heel lastig vindt dat je overal borstvoedingpromotie tegen komt. Maar juist omdat borstvoeding gewoon veel voordelen heeft ten opzichte van flesvoeding vind ik dat ook niet gek.

[easy-image-collage id=3621]

Geen informatie over flesvoeding

Als je op google zoekt over informatie over voeding baby valt me desondanks op dat de vierde link van nutricia is. Natuurlijk zegt nutricia dat borstvoeding de beste voeding is, maar voor daarna nutricia natuurlijk het beste is, logisch ze willen verkopen. Zowel het voedingscentrum als de sites van diverse flesvoeding geven informatie over hoe je kunstvoeding aan je pasgeboren baby kunt geven. Ook staat die informatie gewoon op het pak. Ik heb die informatie eigenlijk nooit gemist.

Er is overigens inderdaad veel meer informatie over borstvoeding te vinden. Niet zo gek, gezien de regels natuurlijk. Maar het is ook een stuk complexer is als het volgen van de verpakking flesvoeding. Ooit een handleiding op je borsten gezien tenslotte? Oftewel, informatie over borstvoeding is er vooral door voorlichting, voorlichting via de verloskundige, kraamzorg en lactatiekundige, maar natuurlijk ook in boeken of op internet. In mijn beleving is informatie over flesvoeding gewoon minder hard nodig.

Gelukkig is er de keuze

Overigens ben ik heel blij dat toen borstvoeding niet goed meer ging ik zonder problemen kon overstappen op flesvoeding. Een nichtje van me zei ooit dat ze er echt niet aan moest denken om borstvoeding te geven. Tja, als je dat gevoel hebt snap ik dat je kiest voor flesvoeding. Ook ken ik iemand die om medische redenen niet (volledig) borstvoeding kon geven. Natuurlijk is dan de optie donormelk er, maar ook flesvoeding is dan een prima keuze.

En toch, denk ik wel dat (uitzonderingen daargelaten) elk beetje borstvoeding wat een baby krijgt goed is. Er zitten gewoon zo veel antistoffen en extra voedingsstoffen in ten opzichte van flesvoeding dat ik denk dat het gewoon belangrijk is dat baby’s zo vaak mogelijk borstvoeding krijgen. Daarom is er maar beperkte informatie beschikbaar over flesvoeding en daarom denk ik ook dat het goed is dat dat zo is.

Aanvulling naar aanleiding van de reacties op dit artikel

Een dag na het publiceren van dit artikel heb ik mijn mening enigszins bijgesteld. Het valt me op dat zelfs als er een noodzakelijke reden is om flesvoeding (bij) te geven informatie maar zeer moeizaam gegeven wordt. Op mijn facebook schreef Maranne het volgende als reactie:

“Ik vind het belachelijk, zoals het geregeld is. Bij mijn oudste moest ik van de kinderarts tijdelijk kunstvoeding geven. Ik moest maar naar het consultatiebureau bellen voor informatie en advies daarover. Dat deed ik. Werd heel geheimzinnig over gedaan: waarom ik dan wel kunstvoeding ging geven? Tja, omdat het moest van de kinderarts. Maar al zou het gewoon ‘omdat ik dat wil’ geweest zijn, het is toch raar om daar moeilijk over te doen?
Uiteindelijk bleek op het pak precies te staan wat de mevrouw van het CB mij aan de telefoon verteld had ‘schrijf je het wel goed op want ik vertel dit maar één keer’.
Maar niet iedereen leest het pak even goed. En niet iedereen begrijpt wat de bedoeling is. Uit onderzoek is gebleken dat ouders die kiezen voor kunstvoeding, vaak lager opgeleid zijn dan ouders die borstvoeding geven. En juist die mensen hebben begeleiding en advies nodig! Ik ken gezinnen die hun baby veel te weinig kunstvoeding gaven: de kraamverzorgende had immers gezegd zoveel schepjes? Ja, en er niet bij verteld dat dat aangepast moest worden aan het toenemende gewicht van de baby.”

Als ik dit en andere reacties hierover lees dan merk ik dat ik het stukje informatievoorziening wel tekort vind schieten. Geen reclame voor flesvoeding en borstvoeding promoten is prima. Het is alleen niet prima om mensen noodzakelijke informatie te laten missen. Ook is het niet de bedoeling dat mensen zich schuldig voelen door de manier van communiceren van zorgverleners. Het is gewoon belangrijk dat je een goede keuze kunt maken voor jezelf en je kindje en daarvoor gewoon de informatie nodig is.

Hoe sta jij in hier in? En als je flesvoeding gaf, heb je dan informatie over flesvoeding gemist?  

 

6 reacties

 1. Renate op januari 29, 2018 om 8:26 am

  Door het gebrek aan info over flesvoeding, heb ik het vooral als een taboe ervaren om er al zo snel op over te stappen. Alsof het niet normaal was om te doen, terwijl het gewoon echt niet anders kon. En donormelk van een onbekende vond ik ook geen optie. Dus ik vond het wel vervelend dat er weinig info over was. Natuurlijk is het klaarmaken van een flesje geen rocket science, maar ik had genoeg andere vragen en twijfels waar ik graag meer over had gelezen.

  • Maaike op januari 29, 2018 om 8:29 am

   Ja dat weet ik nog, dat is eigenlijk ook weer niet goed. Ik kreeg op Facebook ook iemand die zo ongeveer heeft moeten bedelen om informatie en dat is gewoon belachelijk. Ik heb de informatie zelf zonder problemen gekregen, maar toen zat ik al rond een half jaar, dat is kennelijk heel anders. Ik ga mijn blog nog wat aanpassen met dit soort dingen, want jullie hebben wel een punt.

 2. Henrike op januari 29, 2018 om 10:23 am

  Ik vond het erg jammer dat borstvoeding niet goed lukte. Ik was te moe, mijn baby te klein en daarbij was ik te gespannen die eerste tijd. Mijn kraamtijd werd overschaduwd door stress. Ik had ook weinig kraamhulp. Ik was heel opgelucht dat flesjes wel gingen. Ik heb mijn best gedaan ook met een elektrische kolf maar het ging gewoon niet.

  • Maaike op januari 29, 2018 om 10:47 am

   Maar dan is het natuurijk ook goed ook!

 3. annika huizinga op januari 29, 2018 om 10:55 am

  De eerste dagen heeft onze kleine kv gehad middels fingerfeeding, ik had ingetrokken tepels en omdat hij zo klein was had hij weinig kracht.
  Gelukkig dmv kolven de bv toch op gang gekregen, en 6 dagen na de geboorte konden we geheel op bv overstappen.
  Vind het heeeeeeel belangrijk dat je van de kraamzorg en omgeving goede ondersteuning krijgt in die eerste dagen. De keuze moet niet zijn of bv of kv, maar wat kunnen we doen om je te helpen de bv op gang te krijgen, en hoe zorgen we ervoor dat de kleine (in de tussentijd) genoeg eten binnenkrijgt. Daar kan kv dus een tijdelijke oplossing zijn, of donormelk van een mama uit de omgeving.
  Bv geven moet je leren, jij en je kleintje! Het is niet vanzelfsprekend dat het gelijk 100% goed gaat. En als het niet gelijk lukt, is het belangrijk dat je goede begeleiding krijgt!
  Goed dat je hier aandacht aan besteed op je blog 🙂

  • Maaike op januari 29, 2018 om 11:11 am

   Mooi verhaal! Ik vind je insteek inderdaad een goede!

Laat een reactie achter