Ken je dat? Dat je eigenlijk niet de moeder bent die je wilt zijn? Ik ken het helaas de laatste tijd maar al te goed. Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor er dingen anders gaan als je graag zou willen. Sowieso natuurlijk, maar als het met je gezondheid minder goed gaat gaat dat vaak ten koste van andere dingen.

Ik ben niet de moeder die ik wil zijn.

Ik ben namelijk simpelweg moe en uitgeput. Ik slaap veel, ik neem veel rust, maar voel me niet beter. Dat gaat ten koste van wat ik met de kinderen onderneem. Vorige week had Cas herfstvakantie en wilde ik dus wat extra’s doen. Ik was uitgenodigd bij het play doh evenement in ballorig locatie Alphen aan de Rijn en dat was echt iets voor mijn zoons. Heel erg leuke ochtend met ze gehad, maar ik was daarna kapot. Eind van de middag zat ik in tranen door de vermoeidheid. 

Play doh met Cas

Wat is er aan de hand?

Mocht je me op instagram volgen, dan heb je er misschien al iets van mee gekregen, zo ook prima. Ik ben de afgelopen weken ontzettend moe. Zo moe, dat ik regelmatig ’s middags op bed ga liggen of ’s avonds om 8 uur besluit te gaan slapen. Niet fijn, maar natuurlijk ook niet goed. Tenminste, als het langer duurt als een paar dagen. Omdat dit dus het geval was en ik extreem veel dorst had een paar weken geleden besloot ik mijn bloedsuikers eens te meten. 

Ik heb zwangerschapsdiabetes gehad bij de zwangerschap van Ruub en daardoor heb ik een glucosemeter in huis. Omdat ik nog genoeg strips had heb ik mijn nuchtere waarde bepaald. Deze bleek inderdaad verhoogd te zijn. Dat was natuurlijk flink balen, want ik had liever niet gehoord bij de 50% die na zwangerschapsdiabetes binnen 10 jaar diabetes type 2 ontwikkeld. Het verbaast me met mijn overgewicht overigens ook niet echt, helaas. Ook daarmee is de kans op diabetes nou eenmaal groter.

Hoe nu verder?

Dinsdagmorgen ben ik bij de internist geweest om te bespreken hoe nu verder. Afgesproken is dat ik ga starten met medicatie. Dat is op korte termijn het beste om nu te doen. Op lange termijn zal ik moeten afvallen en meer moeten gaan sporten. Een flinke uitdaging, maar wel belangrijk. Op dit moment eet ik al stukken beter en ook vooral minder koolhydraten als ik deed. Ik merk ook direct als ik teveel koolhydraten binnen krijg dus dat motiveert zeker om me goed aan een dieet te houden. 

Ik start volgende maand met een traject met een voedingsdeskundige en coach. Ik denk dat me dat beter kan helpen als nu een diëtiste die voornamelijk naar de voeding kijkt. Juist het psychische stuk van eten is denk ik waar nu winst te halen valt. Ik weet na talloze diëtisten en dergelijke best goed hoe ik hoor te eten, nu het nog volhouden. 

Ik merk dat ik flink baal van deze situatie, maar gelukkig ligt er nu een plan om me beter te gaan voelen. Dat ik weer de moeder kan zijn die ik graag wil zijn en weer energieker ben.

Heb jij nog tips voor me tot die tijd?

Waarom ik niet de ben die ik graag wil zijn

23 reacties

 1. Dididesiana op oktober 30, 2018 om 3:09 pm

  Sterkte, ik denk veel wandelen in de buitenlucht. Er zijn ook speciale Diabetes wandelclubs. Een vriendin van mij begeleid zo’n groep. Qua sporten echt tijd voor nemen. Wellicht wilt je paryner s’avonds een keer vaste avond oppassen.

  • Maaike op oktober 30, 2018 om 4:13 pm

   Het probleem is niet dat ik ’s avonds niet weg kan, maar dat ik ’s avonds simpelweg te moe ben om weg te gaan. Ik lig momenteel zelden na half 9 in bed om dit uberhaupt vol te houden. Sporten in de avond is inderdaad wel de meest zinnige optie, hopen dat ik me snel iets beter voel. Die wandelclubs ga ik eens kijken of me dat wat lijkt! Dank je!

 2. Helma op oktober 30, 2018 om 4:30 pm

  Ik weet niet of het de bedoeling is dat ik het lees, maar ik heb er alle vertrouwen in! We gaan ervoor!
  Groetjes van de coach 😉

  • Maaike op oktober 30, 2018 om 4:33 pm

   Oh ja hoor, anders moet ik vooral niet naar je linken toch! Ik deel hier niks wat niet bekend mag zijn. 😉

 3. Stephanie op oktober 30, 2018 om 7:42 pm

  Wat enorm vervelend, heeft zoveel invloed op je hele leven. I feel you- een beetje dan- ben nu ook zó moe, maar dan voor een leuke reden natuurlijk. Ik hoop dat de medicatie snel wat verbetering biedt en alvast veel succes met het traject straks.

 4. Wendy op oktober 30, 2018 om 10:07 pm

  Vooral niet te streng zijn voor jezelf meis! Accepteren is super moeilijk maar dat gaat je uiteindelijk wel helpen. Ik heb ook echt een ellendige periode gehad afgelopen jaar met mijn schildklierproblemen- ik was nog maar een schim van mezelf, herkende mezelf gewoon niet meer en had me nog nooit zo lang zo rot gevoeld. Gelukkig super veel steun gehad van mijn man, mijn ouders en vriendinnen. Volgens mijn man hadden de kinderen het echt niet door en alles wat ik voor en met hen deed was goed genoeg maar ik zag dat anders want ik voelde me zo anders! Na bloedonderzoeken, veranderen van medicatie en afspraken bij de internist gaat het eindelijk weer beter!! Zet ‘m op ook voor jou xx

  • Maaike op oktober 31, 2018 om 7:25 am

   Dank je wel voor de bemoedigende woorden. Lief!

 5. lifestylemommys op november 1, 2018 om 5:49 am

  Ik snap je volledig in die zin van het woord dat ik door ms en een cyste in mijn hoofd de energie heb van een fruitvlieg. Wat me de extra vermoeide dagen helpt is Floradix, een drankje bij onder ander Kruidvat. Daar hoef je maar een beetje van te gebruiken. Sporten kan ik niet echt maar wat me wel best goed lukt is zwemmen, aquarobics of wat misschien voor jou ook leuk zou zijn is aquajoggen. Dat lukte mij in de avonden gelukkig goed maar wat voor mij lukt wil niet zeggen dat dat haalbaar is het jouw energie. En… wie weet heb je voor nu iets aan aromatherapie, daar kan je soms ook energie uithalen. In elk geval wil ik je veel succes wensen. Je mag misschien niet de moeder zijn die je nu wil zijn (herkenbaar) maar het feit dat je dat heel graag wil veranderen bewijst maar dat je een topper bent

  • Maaike op november 1, 2018 om 8:00 am

   Dank je wel voor het hart onder de riem. Het is inderdaad zoeken naar wat gaat werken voor mij. Je tips zijn wel zinnig in ieder geval.

 6. Diana op november 17, 2018 om 9:23 pm

  Hoe gaat het nu met je?

  • Maaike op november 17, 2018 om 10:36 pm

   Nu met medicatie gelukkig wel wat beter. Ik ben er nog niet, maar gelukkig stukken minder heftig nu.

 7. […] schreef een maand geleden de blog over waarom ik niet de moeder ben die ik wil zijn. Het bleek dat ik een chronische ziekte, namelijk diabetes heb.  Inmiddels zijn er behoorlijke […]

 8. […] persoonlijke verhalen of leuke tips voor ouders. Recent schreef ik bijvoorbeeld over niet de moeder kunnen zijn die ik wil zijn, het nut van verkleden of tips bij het kiezen van een […]

 9. […] met coaching door een voedingsdeskundige en dat ik hoopte dat ik me beter zou gaan voelen en weer de moeder kan zijn die ik wil zijn. Inmiddels ben ik 2 keer bij haar geweest en hebben we een aantal aanpassingen in mijn eetpatroon […]

 10. […] Lees ook: waarom ik nu niet de moeder ben die ik wil zijn. […]

 11. nienke op juli 4, 2019 om 8:51 am

  Het boek Diabetes type 2? Maak jezelf beter, van Karine Hoenderdos en Hanno Pijl is wellicht een aanrader ook omdat er makkelijke recepten in staan. Beterschap x

  • Maaike op juli 4, 2019 om 9:21 am

   Nee dat ken ik niet. Hanno Pijl trouwens wel, die was ooit mijn endocrinoloog (voor schildklier trouwens, dat was ruim voor diabetes). Dank je.

 12. […] ik schrijf over het leven bij ons thuis. Dat varieert van artikelen over gezondheid, zoals recent waarom ik nu niet de moeder ben die ik wil zijn. Ook schrijf ik regelmatig over leuke dingen voor kinderen, over het nut van verkleden […]

 13. Plan je dag in balans! | Moe-dig! op februari 26, 2020 om 6:02 am

  […] ook: waarom ik niet altijd de moeder ben die ik wil zijn of 20 tips om voor de kinderen te zorgen als je moe bent. Wil je contact met andere moeders die […]

Laat een reactie achter