Ik ben inmiddels toe aan de vierde review van wasbare luiers. Inmiddels was ik mijn eigen variatie wel door maar Lieveluiers was zo lief om mij een proefpakket met BestBottom luiers te sturen. Dankzij hen kan ik de wasbare luier van BestBottom testen en reviewen!

Werking

BestBottom luiers zijn zogenaamde snap in one luiers, net als de eerder gereviewde totsbots peenut. Toch verschilt de werking wel enigszins. BestBottom luiers hebben aan de voor- en achterkant een drukknoopje in de inleggers waardoor ze beter blijven zitten. Ook heb je veel meer keuze in soorten inleggers en zijn er extra boosters die je erbij kunt klikken. In de afbeelding kan je zien hoe de luier in elkaar zit.

Wat heel handig is is dat er verschillende soorten inleggers zijn die je kunt gebruiken naar voorkeur. Je hebt stay dry, hennep/ biologisch katoen en bamboe inlegger. Verder komt er binnenkort een bamboe/stay dry inlegger in de collectie. Die is nog niet voorradig, maar heel binnenkort wel. Deze zijn er in maat s/m/l en een nachtinlegger. Daarnaast is er een microbooster van stay dry materiaal. Deze is bedoeld om bij een andere inlegger te gebruiken. Je kan deze en de nachtlegger aan het overbroekje vastklikken met de drukknopen en met de drukknopen op de inlegger een gewone inlegger vastmaken. Het pakket wordt dan wel dikker, maar het absorptievermogen ook.

Ik heb de luier bij zowel Cas (15 kg) als Ruub (9,5 kg) getest. In beide gevallen met de maat large. Bij Cas zit hij prima, maar wel wat laag op zijn heupen. Dat is overigens gewoon het model broekje en je hebt er geen last van. Ik merk dat ik voor hem snel de nachtinlegger pak of in ieder geval de microbooster erbij, dat is nog steeds vrij slank, maar absorbeert gewoon meer. Ruub past deze luier ook al op de grootste stand. Ook bij hem zit de luier erg mooi en netjes. Ik merk dat ik deze luier het snelst pak en snel weer was. Ik denk dat ik een nieuwe favoriet heb!

[easy-image-collage id=2657]

[easy-image-collage id=2658]

Voordelen

 • Erg dunne luier die heel goed naar behoefte is aan te passen. Een vriendin van me was een tijdje geleden verbaasd dat er een wasbare luier in Ruubs broek zat, hij was zo slank dat zij dacht dat het wegwerp was.
 • Dubbele lekgootjes.
 • Het overbroekje is van erg stevig, maar toch flexibel materiaal dat volgens mij van goede kwaliteit is.
 • De absorptie is erg goed en naar behoefte aan te passen.
 • Het overbroekje past erg goed bij een peuter van 15 kg, maar ik verwacht met de verstelbare drukknopen ook prima bij kleine baby’s. Door de verschillende maten inlegger blijft de luier ook slank en absorberen op een passende manier.
 • Productie is in de USA en worden handgemaakt met lokale producten om de lokale economie te stimuleren.

Nadelen

 • Je moet de luier precies om doen, omdat de inlegger er precies in past.
 • Het is een relatief duur systeem in aanschaf doordat je meerdere inleggers moet kopen naarmate je kindje groeit. Je hebt volgens het advies 8 tot 10 covers nodig en per maat 18 tot 24 inleggers. Dat is op zich niet ontzettend veel, maar omdat je als je hele luierperiode deze luiers wilt gebruiken je wel verschillende maten nodig hebt gaat het redelijk hard. Maat L zit je kindje overigens vrij lang in en is budgettechnisch het gunstigst.
 • Je hebt in Nederland alleen de versie met drukknopen te koop, de versie met klittenband zal voor je besteld moeten worden.

[easy-image-collage id=2659]

Specificaties

Maatvoering

De cover is verstelbaar en past dus van geboorte tot 16+ kg. Er zijn ook nog extenders waardoor de luier makkelijk tot 20 kg blijft passen. Voor de inleggers geldt de volgende maatvoering:

 • S: geboorte tot 6,5 kg
 • M: 5 tot 10 kg
 • L: 7,3 tot 16+ kg
Materialen
 • Cover: 100% polyester, 2 lagen PUL of een laag PUL met buitenlaag van katoen
 • stay dry inleggers: 80% polyester 20% nylon
 • Bamboe inleggers: 100% bamboeviscose
 • Hennep/biologisch katoen inleggers: 55% hennep 45% biologisch katoen
Prijs
 • Cover €21,-
 • stay dry inlegger €6,15
 • Bamboe inlegger €7,95
 • Hennep/biologisch katoen inlegger €8,15
 • Nachtinlegger stay dry €8,75
 • Nachtinlegger bamboe €9,75
 • Nachtinlegger hennep/ biologisch katoen €11,25
 • Microbooster €5,30

De prijzen van de inleggers zijn in iedere maat hetzelfde.

Waar te koop?

De enige Nederlandse of Belgische webshop die BestBottom verkoopt is Lieveluiers.

Kortingsactie

Zoals jullie kunnen lezen ben ik ontzettend enthousiast over deze luiers. Daarom heb ik in overleg met Lieveluiers een kortingsactie geregeld. De komende week is het proefpakket BestBottom luiers geen €46,- maar €41,-! Wat heel fijn is, is dat in dit pakket allerlei verschillende inleggers zitten in een maat naar keuze waardoor je goed weet wat je koopt als je er meer nodig hebt. Hierin zit 1 cover, 2x stay dry inlegger (dag), 1x hennep/biologisch katoen (dag) en 1x bamboe (dag) in een maat naar keuze. Deze actie is geldig van 26 juli t/m 2 augustus 2017 en vindt je hier.

Gesponsord: Ik heb de luier van Lieveluiers gekregen om te reviewen.

22 reacties

 1. Nicole Orriëns op juli 26, 2017 om 6:45 am

  Fijne review zeg! Ik denk dat veel mensen hier wat aan hebben. En ook eerlijk om te zeggen dat het een relatief duurder systeem is.

 2. Lien op juli 26, 2017 om 6:56 am

  Hoe snoezig met die koeienvlekjes! Ik heb er geen ervaring mee, maar ze zien er inderdaad dun uit! Veel plezier ermee!

 3. Tania op juli 26, 2017 om 2:53 pm

  Heel interessant artikel. Als ik het zo lees is het toch best duur. Denk dat ik bij wegwerpluiers ga blijven.

  • Maaike op juli 26, 2017 om 3:01 pm

   Als je het over de hele luierperiode bekijkt zijn wegwerpluiers een flink stuk duurder. Dit zijn niet de goedkoopste luiers die je kunt kopen, ze zijn alleen wel ook erg fijn. Het is maar net wat je wilt. Ik zal binnenkort eens een algemeen wasbare luiers artikel schrijven, maar kijk vooral ook op http://www.wasbareluierwereld.nl zo veel onafhankelijke informatie….

 4. Karlien - Polished Cats op juli 26, 2017 om 8:21 pm

  oh dit lijkt mij ook wel ontzettend ecologisch!
  en zo’n pampers zijn ook gewoon wel duur en geen idee hoe lang je daarmee doet..
  ieder geval zeker interessant!

  liefs
  karlien

  • Maaike op juli 27, 2017 om 7:37 am

   Het is inderdaad veel beter voor het milieu. Daarnaast bespaar je hier absoluut geld mee (nagerekend door milieucentraal) en het is lang niet zo ingewikkeld als het lijkt soms.

 5. Bianca op juli 26, 2017 om 6:53 pm

  Ik ben allang uit deze fase en er zullen vast veel voordelen aanzitten, maar mocht ik ooit nog een kindje krijgen dan ga ik toch voor de gewone luiers x

 6. Jamey op juli 27, 2017 om 5:11 am

  Dit lijkt me nou echt helemaal niks zeg. Doe mij maar lekker weg gooien Haha.

  • Maaike op juli 27, 2017 om 7:36 am

   Vooral niet aan beginnen dan. 😉 Het valt echt wel mee vind ik, maar als je geen zin hebt in iets meer werk dan is dit niks. Poep schrapen hoeft overigens niet, dat gooi ik ook weg met een inlegvelletje, misschien maakt dat het idee wat minder afstotelijk. 🙂

 7. Liset op juli 27, 2017 om 7:12 am

  Ik heb zelf alleen maar wegwerpluiers gebruikt toen ik kleine baby’s had. Leuk dat je zoveel wasbare luiers reviewt. Dan kun je er een goed oordeel over vellen.

  • Maaike op juli 27, 2017 om 7:34 am

   Dank je! Ik vind het zelf leuk om uit te proberen, maar ook handig voor anderen, soms zijn ervaringen van anderen gewoon nuttig om te weten wat je kiest.

 8. Marieke op juli 27, 2017 om 3:12 pm

  Ik vind ze er erg leuk uitzien! Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik best blij ben met wegwerpluiers. Het idee dat ik poepluiers moet uitwassen vind ik zelf niet zo’n fijne gedachte. Heb jij hier een systeem voor? Of is jouw zoontje al deels zindelijk en poept hij bijvoorbeeld wel op een potje? Alleen voor plasluiers zou ik dit een prima systeem vinden.

  • Maaike op juli 27, 2017 om 6:09 pm

   Je hebt papieren inleggers die je in een luier doet, die vangt de meeste poep op (bij de redelijk vast poep van mijn zoons vrijwel alle eigenlijk). Die inlegger gooi je weg als er poep op zit, als er in een luier alleen geplast is kan je kan mee wassen en nog een keer gebruiken. Je hebt ook fleece inleggers, maar dat is me persoonlijk veel te veel gedoe. 😉 Vind je een keer een blog over hoe ik wasbaar gebruik en hoe dingen werken leuk om te lezen? Kan ik volgende week wel een keer voor gaan zitten.

 9. Marieke op juli 27, 2017 om 9:40 pm

  Ja… Lijkt me zeker interessant om eens te lezen!

 10. Fleur | MizFlurry op juli 28, 2017 om 6:54 am

  Ik heb me nooit aan de wasbare luiers gewaagd (en ik hoop dat we binnenkort helemaal uit de luiers zijn). Deze zien er wel heel fijn uit en die koeienprint is schattig 🙂

 11. Patricia op juli 29, 2017 om 4:36 am

  Soms denk ik: moet ik die ook niet gebruiken. Maar wegwerp is zo makkelijk…

  • Maaike op juli 29, 2017 om 7:46 am

   Ik denk dat je het heel erg mee gaat vallen! Ik wil van de week een blog schrijven over hoe wasbare luiers nou werken en vooral hoe ik ze gebruik. Misschien interessant (je bent niet de eerste die zich dit soort dingen afvraagt). Mocht je het willen uitproberen, verschillende webshops hebben ook huurpakketten waarmee je wat kunt uitproberen voordat je dure luiers koopt. Je kunt ze overigens ook prima tweedehands kopen en verkopen.

 12. Fleur op juli 29, 2017 om 3:00 pm

  Wij zijn gelukkig nu uit de luiers. De wasbare luiers zie je nu veel voorbijkomen, maar een paar jaar terug was dat een stuk minder. Misschien had ik het dan ook wel gedaan

 13. Hoe gebruik je wasbare luiers? | Maaike schrijft op op februari 17, 2019 om 9:19 am

  […] volgt nog) of een snap in one waarbij je het absorberende materiaal in het overbroekje klikt, de bestbottom en totsbots peenut zijn hier voorbeelden van. Een vierde optie zijn pocketluiers zoals de […]

 14. Wasbare luier Imse Vimse | Maaike schrijft op op maart 23, 2019 om 2:50 pm

  […] vimse die ik in huis heb gehad was de snap in one. Dit is een zelfde systeem als bijvoorbeeld de BestBottom of peenut luier. Bij deze luier heb je een overbroekje waar je losse inleggers in klikt en deze kan […]

 15. Dag 2017, hallo 2018! | Maaike schrijft op op juli 22, 2019 om 9:21 am

  […] 5 best gelezen artikelen waren nieuwe lingerie van SuperBra, review van de wasbare luier BestBottom, de sinterklaasbloghop, het artikel over slaapgebrek en het artikel over het overlijden van mijn […]

 16. […] favoriete wasbare luier is nog steeds de BestBottom en van dit merk mag ik een zwemluier in de print black daze weggeven. Een wasbare zwemluier kan je […]

Laat een reactie achter