Ik wil in deze blog aandacht besteden aan de verschillende mogelijkheden om wasbare luiers te gebruiken of vooral aan te schaffen. Dit eigenlijk vooral naar aanleiding van het bericht dat er een webshop is die naast verkoop of kortdurende verhuur ook de mogelijkheid biedt om te leasen. Dus wasbare luiers kopen, huren of leasen?

best bottom luier

Wasbare luiers kopen?

Wat het kopen van wasbare luiers inhoudt lijkt me vrij duidelijk. Je koopt bij een van de vele winkels in wasbare luiers een set luiers en gaat die gebruiken. Er zijn trouwens ook een paar stenen winkels waar je tegenwoordig luiers kunt kopen. Je hebt ook de mogelijkheid om tweedehands luiers te kopen. Op facebook zijn hier een aantal groepen voor, ook staan ze nog wel eens op marktplaats.

Of liever wasbare luiers huren?

Voor een korte periode wat uitproberen of als je kindje nog klein is de newborn maatjes huren kan een voordelige optie zijn. Je huurt luiers en aan de hand daarvan weet je wat je na de eerste periode nodig hebt. Meestal zijn huurperiodes voor ongeveer een maand met mogelijkheid tot verlenging. De kosten hiervan zijn in verhouding relatief hoog.

Een derde mogelijkheid, wasbare luiers leasen

Sinds kort is er nog een mogelijkheid om niet de dure aanschaf van de luiers in een keer te hebben. Bij bamboobaby kan je luiers leasen. Dit houdt in dat je een vast bedrag per maand betaalt wat vergelijkbaar is met wat je kwijt zou zijn aan wegwerpluiers en waarmee je een pakket luiers krijgt wat je kunt gebruiken. Deze luiers blijven eigendom van de webshop, je kunt een aantal keer wisselen, maar je hebt er zelf dus ook minder rompslomp aan. Bij mijn zoektocht naar informatie ontdekte ik een andere winkel waarbij je ook kunt leasen, maar deze ken ik verder niet en heb ik dus geen ervaring mee.

Voor- en nadelen van kopen, huren en leasen van wasbare luiers

Hieronder heb ik een afbeelding gemaakt waarop je de voor en nadelen van kopen, huren en leasen kunt zien. Hiermee kan je dus makkelijk kijken wat past bij jou en wat je nodig hebt.

Als je wilt weten hoe je wasbare luiers gebruikt zou ik in deze blog kijken. Zou jij kiezen voor wasbare luiers kopen, huren of leasen?

wasbare luiers kopen huren of leasen

29 reacties

 1. Merel op december 22, 2017 om 4:50 pm

  Duidelijke blog, goed uiteengezet wat de voor- en nadelen zijn. Ik denk toch dat ik zelf sneller zou gaan voor kopen. Toch vooral vanwege idee dat het dan je eigen luiers zijn…

  • Maaike op december 22, 2017 om 5:03 pm

   Ja ik ook, maar toch denk ik dat het nuttige info kan zijn.

 2. Malou Rouwhof-Beld op december 22, 2017 om 6:09 pm

  Ik denk dat het vooral bij newbornluiers wel heel handig is om ze te huren! Zelf heb ik de luiers gekocht.

 3. Annika Huizinga op december 22, 2017 om 6:53 pm

  Leuke blog Maaike! Leasen/voor langere periode huren is nog redelijk nieuw.
  Misschien kun je wat meer in gaan op het duurzaamheidsaspect achter huren/leasen? Want daar zit de grootste plus naast het investeringsaspect šŸ™‚ .

  Als je meer wilt weten over Luierotheek De Groene BillenBode mag je me contacten.

  Groetjes Annika

  • Maaike op december 22, 2017 om 7:11 pm

   Goed punt! Ga ik aanvullen Ć©Ć©n dezer dagen. En even contact lijkt me zeker interessant!

 4. Jamey op december 23, 2017 om 6:19 am

  Wij hebben er niet eerder over nagedacht maar nu toch maar es kijken!

  • Maaike op december 23, 2017 om 7:11 am

   Ik zou het zeker doen, als je wil dat ik even met je mee denk stuur me vooral een bericht!

 5. Melissa Krijns op december 23, 2017 om 7:30 am

  Wat goed dat je voor en nadelen benoemd. Zelf nog nooit gehoord over leasen hiervan maar dan zit ik ook niet in de kinder wereldje

 6. Nicole Orriƫns op december 23, 2017 om 8:58 am

  Leasen lijkt me bij luiers dan weer niet zo fris. Ik zou mijn ondergoed ook niet willen leasen bijvoorbeeld. Of krijg je wel echt hele nieuwe?

  • Maaike op december 23, 2017 om 9:06 am

   Dat hangt er vanaf wat ze op voorraad hebben liggen. Als ik kijk hoeveel tweedehands luiers er verkocht worden maakt veel mensen het niet uit in ieder geval.

 7. marjolein westerbaan op december 23, 2017 om 9:15 am

  Ik wist het bestaan er niet van, jeetje. Voor het milieu een goede manier van luiers gebruiken Persoonlijk zou ik het never nooit leasen, maar gelijk kopen. Het is toch iets hygiƫnisch en tussen mijn oren

  • Maaike op december 23, 2017 om 9:39 am

   Prima toch, maar dan nog is het fijn om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

 8. Ineke op december 23, 2017 om 9:18 am

  Oh wat bijzonder!!! Wist helemaal niet dat je kon leasen zeg. Hier zijn we er nooit aan begonnen wasbare luiers wel heel lang getwijfeld.

  • Maaike op december 23, 2017 om 9:39 am

   Het is ook nieuw, daarom vind ik het leuk om er even aandacht aan te besteden.

 9. Susan op december 23, 2017 om 4:47 pm

  Ik wist niet eens dat dit kon! Al lijkt het me wel apart. Een beetje viezig ofzo, wat waarschijnlijk nergens op slaat. Haha… heel duidelijk artikel!

 10. Judith op december 24, 2017 om 9:30 am

  Wij hebben bijna altijd wasbare luiers gekocht omdat beide meiden overal allergisch voor zijn. Maar wel gewoon nieuwe, eerder gebruikt vond ik dan weer nee

 11. Stephanie op december 24, 2017 om 10:20 am

  Wat een handig overzicht, wist niet dat je kon huren of leasen. Lijkt mij heel handig als wilt proberen of het wat voor jou is! Vooral omdat kopen best een grote uitgave is in Ć©Ć©n keer.

 12. LivingThaGoodLife op december 25, 2017 om 11:52 am

  Goed artikel.. kende ze wel, heb ze zel echter nooit gebruikt. Maar wel overwogen destijds. Goed dat je dit meer bekendheid wil geven zo!

  • Maaike op december 28, 2017 om 10:10 am

   Ik vind het inderdaad goed om wat meer bekendheid te geven. Natuurlijk is het prima om er niet voor te kiezen, maar als je niet weet dat het bestaat zal je het zeker niet kiezen en dat vind ik eigenlijk zonde.

 13. Linda op december 27, 2017 om 11:10 am

  Ik vind leasen wel een heel fijn idee. Tuurlijk ben je duurder uit, maar als je het zo kan spreiden merk je daar niet heel veel van en ik denk dat je met meerdere kinderen best creatief wordt. Je moet er wat voor over hebben. Groene stroom is ook duurder dan grijze.

  • Maaike op december 28, 2017 om 10:09 am

   Is ook zo hoor. Ik denk dat leasen een hele mooie aanvulling is op de optie kopen. Juist omdat je dan meteen een behoorlijk bedrag moet kunnen investeren. Zo veel duurder is dit niet eens als wegwerp kopen volgens mij (maar ik moet zeggen dat ik eigenlijk alleen kruidvat luiers wel eens koop en met zo weinig wegwerp gebruiken is het ook moeilijk in te schatten soms.)

 14. Nathalie - Volgmama.nl op december 27, 2017 om 11:33 am

  Handig overzichtje. Ik heb zelf nog nooit wasbare luiers geprobeerd bij mijn kinderen.

 15. Marieke op december 27, 2017 om 2:03 pm

  Wat een duidelijk artikel! Ik wist helemaal niet dat je zo ook kon huren of leasen.

  • Maaike op december 28, 2017 om 10:07 am

   Dank je! Stuk makkelijker iets uitproberen als een hoop kosten maken voor een pakket luiers denk ik.

 16. Madelon - Meer met mama op december 28, 2017 om 11:29 pm

  Wat een prettig artikel. Erg duidelijk. Ik ben zelf een vervuiler… Ik gebruik geen wasbare luiers.. Als ik het zou doen zou ik voor kopen gaan.

 17. Fleur op december 29, 2017 om 11:56 am

  Ik had nog nooit gehoord dat je de luiers ook zou kunnen leasen. Wat een goed idee!

  • Maaike op december 29, 2017 om 12:01 pm

   Ja, vind ik ook, vooral omdat dan de grote uitgave in een keer voorkomen wordt.

 18. Fay op juli 31, 2018 om 6:01 am

  Bedankt voor de handige tips. Ik ben toch iemand die liever luiers gaat kopen dan huren of leasen. Gebruikte luiers. Ik moet er niet aan denken! Luiers kunnen best wat centjes kosten, dus om geld te besparen koop ik mijn Pampers altijd op dezelfde webshop.

  • Maaike op juli 31, 2018 om 6:42 am

   Ook met wasbare luiers kan ik me voorstellen dat je je liever nieuw koopt. Wegwerp is natuurlijk sowieso niet her te gebruiken, maar goed dat lijkt me logisch.

Laat een reactie achter