Net het zomerse weer bedacht ik me dat veel kinderen zullen gaan zwemmen of thuis in het badje gaan. Ik heb een duurzame tip die daar perfect bij past en makkelijk te gebruiken is! Een hele tijd geleden schreef ik veel regelmatiger over wasbare luiers. Nog steeds ben ik er fan van, maar ik schrijf er veel minder over. Maar vandaag heb ik een tip die ook mijn vrienden die absoluut wasbare luiers niet zien zitten erg prettig vinden, namelijk wasbare zwemluiers.

Wasbare zwemluiers

Waarbij je met wasbare luiers versus wegwerpluiers kan discussiëren over wat handiger of prettiger is vind ik dat nauwelijks een discussie bij zwemluiers.

Zwemluiers zijn luiers die alleen poep tegen houden en geen vocht. Niet zo gek, want als je vocht tegen wilt houden zit hij binnen no time vol met zwemwater. Of je nou wasbaar of wegwerp gebruikt, dat is simpelweg niet comfortabel en handig. Zwemluiers zijn dus hoe dan ook handig.

wasbare zwemluier

Poep in het zwemwater

Ik weet niet hoe het met jullie kind zit, maar in al die jaren dat ik zwem met mijn kinderen is het letterlijk één keer gebeurd dat één van beiden in het zwembad had gepoept. En even voor de duidelijkheid, ik heb jarenlang wekelijks gezwommen met één van beiden.

Wat ik zag bij wegwerp zwemluiers was dat veel de poep maar zeer matig tegen hielden. De ene keer dat het mij gebeurde bleef het prima in de luier, geen idee hoe lang, maar ik zag gelukkig niks in het water. Ik was er overigens wel snel bij. Gelukkig wel met een tweede zwemluier, want ondanks uitschudden boven de wc het voelt niet fris om hem weer aan te trekken.

Maar wat je ook gebruikt, vies wordt de zwembroek of de wasbare zwemluier toch wel. Het grote verschil met een zwembroek of wasbare zwemluier is het laagje aan de binnenkant wat zorgt dat poep binnen het broekje blijft en niet zo erg blijft plakken.

binnenkant wasbare zwemluier

Geen zwembroek meer nodig

Een ander groot voordeel is dat je kind eigenlijk maar één broekje aan hoeft, de wasbare zwemluier heeft van zichzelf al een leuk printje dus meer dan prima. Je hebt ze als je wil ook in short of badpak vorm!

Daarbij heb je geen afval, minder gedoe eigenlijk en het werkt perfect. Mijn laatste voordeel is dat deze luiers veel goedkoper zijn. Voor ergens tussen de 10 en 20 euro koop je een wasbare zwemluier en deze kan in principe mee tot zindelijkheid. Tenminste, als je een verstelbaar model koopt, er zijn ook middelen die meer op zwembroeken lijken, deze zijn helaas niet verstelbaar.

Waar koop je wasbare zwemluiers?

Wasbare zwemluiers koop je op verschillende plekken waaronder gewoon bol.com. Ook bij diverse wasbare luierwebshop als LieveLuiers en BambooBaby zijn ze te koop.

Zou jij wasbare zwemluiers willen proberen?

waarom iedereen wasbare zwemluiers zou moeten gebruiken! #duurzaamheid #zwemmen #zomer #wasbareluiers #zwemluiers #eco #duurzaam

4 reacties

 1. […] Er bestaan bijvoorbeeld ook wasbare billendoekjes, maar die gebruik ik zelf niet. Wel bestaan ook wasbare zwemluiers, een laagdrempelige manier om toch duurzamer bezig te zijn. Lees er hier meer […]

 2. Nicole Orriëns op juli 1, 2019 om 8:10 am

  Het lijkt me superhandig en bovendien hygiënisch en milieuvriendelijk. Zo hoef je als ouder ook niet bang te zijn dat je kind per ongeluk in het water poept.

  • Maaike op juli 1, 2019 om 8:12 am

   Ja dat is gewoon een stuk fijner zwemmen!

 3. Windriedaagse dag 3: zwemluier en wetbag | Moe-dig! op september 13, 2019 om 6:00 am

  […] wegwerpluiers hoeft te gebruiken. Je hebt ze in de vorm van een zwembroek of meer een luier. Lees hier er mee […]

Laat een reactie achter