Het komt weer even zo dichtbij… Zo dichtbij met de herinneringen aan de tijd dat ik ziek was, de afgrijselijke onzekerheid en het verdriet. De nachtmerrie waar je in beland als je kanker krijgt. Maar wat kan je doen als iemand ernstig ziek is?

[easy-image-collage id=3535]

Het komt weer even zo dichtbij

De afgelopen week kreeg ik een bericht dat de partner van een bekende van me kanker heeft. Hoe of wat doet er niet toe voor hier, maar ik lees haar berichten en het herinnert me aan zo veel. Vooral de verschrikkelijke onzekerheid hoe de toekomst er uit gaat zien. Sowieso zie ik nu van een (behoorlijk grote) afstand hoe de rollercoaster van onderzoeken er uit ziet. In een paar dagen tijd van ziek, naar nog geen idee naar chemokuren, operatie en geen idee welke behandelingen nog meer. De week dat mijn diagnose gesteld werd was ook maandag ziekenhuis, dinsdag weer, donderdag operatie en de week erna, vanwege dingen die op kweek moesten de diagnose. Het is zo’n bizarre tijd die zo heftig is.

Ik merk dat het me ontzettend bezig houdt ondanks de drukte rond onze verhuizing en het feit dat ik ze niet heel goed ken.

Wat kan je doen als iemand ernstig ziek is?

Ik zou zo graag iets willen doen, maar doordat de bekende een van mijn online contacten  is weet ik hun adres niet eens. Ook heb ik geen idee of een kaartje überhaupt iets toevoegt van iemand die ze slecht kennen. Ik zat me af te vragen wat je kunt doen als je hoort dat iemand in je omgeving ernstig ziek is.

Heel erg veel kan je in de praktijk vaak niet doen voor iemand denk ik. Maar toch ga ik dingen noemen waar ik in de tijd dat ik ziek was iets aan had. Het lijken misschien kleine dingen, maar toch zijn het dingen die helpen.

 • Ben er voor de zieke, laat hem zijn verhaal doen, knuffel diegene. Zorg dat hij het gevoel krijgt dat je er bent.
 • Vergeet de omgeving van de zieke niet. Ook zijn of haar partner heeft het ongelooflijk zwaar. De eventuele kinderen hebben ineens een zieke papa of mama en begrijpen vaak nog weinig van de situatie. Maar ook goede vrienden, ouders of broers en zussen kunnen vaak wel wat steun gebruiken. Niet zo zeer in praktische zin, maar zeker emotioneel.
 • Wees niet bang of in ieder geval, blijf niet weg omdat je bang bent. Iemand zal kaal worden, iemand zal ongelooflijk beroerd worden, maar je vrienden kwijt raken omdat ze niet durven te komen is zo ontzettend pijnlijk en eenzaam.
 • Zorg ook voor afleiding, ga niet alleen maar huilen omdat het zo verschrikkelijk is, maar neem ook eens een goede film mee, vertel iets leuks of doe een spelletje. Het normale leven gaat ook enigszins door.
 • Kook gewoon eens een paar maaltijden voor in de diepvries. Na een lange dag ziekenhuis is het heel fijn om gewoon wat op te kunnen warmen en je niet druk te maken over wat je gaat eten.
 • Neem de kinderen een dagje mee uit zodat ze afleiding hebben en ouders even rust. Of laat ze een nachtje bij je logeren, zeker bij slechte slapers heel welkom.
 • Maak het huis schoon. Iemand die chemokuren krijgt heeft behoorlijk stricte leefregels vanwege infectiegevaar en daarbij is een schone omgeving echt nodig. Maar energie voor veel schoonmaken ontbreekt regelmatig.
 • Zorg voor simpele dingen om een toilet tussendoor schoon te maken. Toen ik chemokuren kreeg mocht M zonder schoon te maken niet op hetzelfde toilet vanwege gevaar voor zijn gezondheid. Kan je overigens nagaan wat voor troep dat spul is. Maar simpele schoonmaakdoekjes om de toiletbril schoon te maken zijn erg handig.
 • Rijd de zieke eens naar het ziekenhuis als dat nodig is.
 • Doe gewoon sommige dingen, biedt concrete hulp aan. De zin: “Als ik iets voor jullie kan doen hoor ik het wel.”  Hoor je ontzettend vaak als je in zo’n situatie zit, maar dan om hulp vragen is nog steeds moeilijk. Als je vraagt of je de kinderen mee zult nemen naar de speeltuin is daar veel makkelijker ja op te zeggen. Neem die maaltijd die in te vriezen is gewoon mee als je langs komt.
 • Mocht je het idee hebben dat er hulp nodig is met de kinderen en het uitleggen van de ziekte, kijk eens op kankerspoken. Dit is een website die je samen met je kind kan bekijken en waarin uitgelegd wordt, op verschillende niveaus wat kanker inhoudt en wat er mogelijk gaat gebeuren. Ook staan hier boekentips op die mogelijk fijn zijn om te hebben.
 • Voor zieken en hun naasten bestaan er inloophuizen waar je terecht kunt voor steun en hulp. Mogelijk ook fijn voor jezelf of degenen om wie het gaat.
 • Geef een netflix abonnement of een paar simpele tijdschriften cadeau. Als je ziek bent is dat soms het enige wat je kan doen.
 • Na alle behandelingen is iemand nog lang niet beter. Je conditie is verdwenen door de behandelingen en je hebt echt nog tijd om te herstellen nodig. Dat is helaas niet gebeurd met een paar weken, maar dat duurt een hele tijd.
 • Ook zal je door de rollercoaster van ziekenhuisbezoekjes en je ellendig voelen vaak pas na de behandelingen toe komen aan het verwerken. Ben er dan ook, vergeet mensen juist niet na alle behandelingen. Het is dan nog lang niet klaar.

Ik denk niet dat deze lijst helemaal compleet is, vul vooral aan in de reacties of mijn mail als je aanvullingen hebt die zinnig zijn. Wat zou jij doen als iemand in je omgeving kanker had? Wat kan je doen als iemand ernstig ziek is?

 

7 reacties

 1. Maaike op januari 8, 2018 om 5:48 pm

  Ik probeer altijd heel erg mijn gevoel te volgen. Ik weet zelf hoe fijn het is dat in een moeilijke tijd het soms fijn is dat mensen laten weten dat ze meeleven. En ik ben inderdaad het heel erg met je eens dat de zin ‘als ik iets kan doen dan hoor ik het wel’ heel goed bedoeld is, maar je hebt er weinig aan. Een concreet voorstel heeft iemand veel meer aan. Mooi artikel Maaike!

 2. Nicole Orriëns op januari 9, 2018 om 9:14 am

  Ik vind dit een fijne lijst. Ik vraag me namelijk ook altijd af hoe ik het beste kan helpen, want dat wil ik wel graag.

  • Maaike op januari 9, 2018 om 11:21 am

   Fijn als ik je wat ideeën heb kunnen geven.

 3. Linda Engelen op januari 11, 2018 om 10:49 am

  Wat een fijne lijst Maaike! Ik zou ook zeggen “als ik iets kan doen, dan hoor ik ’t graag”, puur omdat ik mezelf dan niet concreet wil opdringen. Maar als ik ’t zo lees zitten er wel mooie ideeën tussen om toch te doen zonder globaal en terughoudend te blijven.

 4. MamaPlaneet op januari 11, 2018 om 7:37 pm

  Kippenvel. Ik heb mijn oudste zus verloren aan baarmoederhalskanker. Ik heb geen tips op dit moment wel dikke tranen.

  • Maaike op januari 11, 2018 om 7:38 pm

   Knuffel voor jou! Het is zo zwaar.

Laat een reactie achter