Toen Cas een maand of 8/9 was kon ik eindelijk weer fietsen. Echter mijn fiets was oud en versleten, vooral doordat hij jaren veel buiten heeft gestaan bij gebrek aan schuur. Dat is niet goed voor de levensduur van je fiets kan ik je vertellen. Ik zocht dus een nieuwe fiets waarbij ik veilig één en wie weet later twee kinderen kon vervoeren. Als je wilt fietsen met je kind heb je toch heel andere keuzes ineens.

En toen de praktijk…

Met Cas alleen heb ik best wel wat gefietst. We hadden destijds nog geen 2 auto’s en fietsen was aanzienlijk sneller als lopen dus ik gebruikte mijn fiets behoorlijk wat. Ook toen ik zwanger was van Ruub fietste ik best veel, juist omdat fietsen veel minder pijn deed als lopen. Toen Ruub geboren was fietste ik weer veel minder, want dat was gewoon niet mogelijk met een kleine baby. Alleen blijf ik fietsen met 2 kinderen best eng vinden dus fiets ik weinig. De tweede auto voor de deur helpt hierin ook niet bepaald.

Maar fietsen is gezond, goed voor milieu en veel goedkoper als autorijden dus eigenlijk wil ik het wel vaker doen, zeker als ik maar 1 kind bij me heb. Wat ik wel overweeg is een elektrische fiets kopen. Ik denk dat ik mezelf daarmee veel makkelijker maak.

Als ik meer zou fietsen is die sportschool ook minder noodzakelijk en hoef ik niet zo snel meer op zondagochtend naar de sportschool.

Welke fiets kies je als je met je kind wilt fietsen?

Maar dan moet ik gaan kiezen. Ik heb als eis dat ik veilig met mijn kinderen kan fietsen op deze fiets. Er zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden om te fietsen met je kind, maar welke keus nou bij mij past weet ik niet zo goed. Hieronder een vergelijking van de verschillende opties.

Een moederfiets of juist niet?

Een van de opties waar ik naar wil kijken is een moederfiets of juist een gewone fiets. Hieronder zie je twee afbeeldingen van fietsen. De bovenste is een moederfiets, de onderste een gewone stadsfiets. Hier zie je dat de opstap ruimer is, het stuur breder en dieper en ook de bagagedrager is langer waardoor er makkelijker een kinderzitje op past. Daarnaast zit er een stuurslot op een moederfiets waardoor je stuur niet om klapt met een kind in het zitje. Het laatste wat standaard op een moederfiets zit is een dubbel standaard waardoor je fiets recht en stevig blijft staan.

Allemaal flinke voordelen, maar is dit echt beter als een gewone fiets? Als je tussen het stuur en het zadel past met een kinderzitje werkt dit prima volgens mij. Een dubbel standaard kan je ook op je fiets laten zetten dus ook dat kan prima. Voordeel is dat normale fietsen vaak minder zwaar zijn, wel opletten of hij het hogere gewicht ook aan kan. Persoonlijk vind ik normale fietsen overigens wel vaak mooier.

Op dit moment zou ik niet zo snel een moederfiets meer kopen. Cas fietst langzamerhand steeds beter zelf en Ruub is groot genoeg om achter op de fiets te zitten. Dus een goed stevig model van een normale fiets heeft mijn voorkeur.

Wil ik dan een elektrische fiets of niet?

Ik heb op dit moment geen elektrische fiets en ook een behoorlijk zware fiets. Dat maakt de drempel om te gaan fietsen hoger. Met beperkte energie heb ik liever een fiets die me wat meer kan ondersteunen. Ik heb wel eens elektrisch gefietst en dat maakte voor mij echt wel verschil in de afstand die ik kon afleggen. Als ik bij de fietsenwinkel ga kijken zit er natuurlijk wel een flink prijskaartje aan een elektrische fiets, maar het gemak weegt wel zwaar. Afhankelijk van de fiets die je kiest zal je overigens wel een soort adapter nodig hebben om een kinderzitje op de bagagedrager te zetten waar ook de accu van de fiets zit.

Keuzes maken

Al met al genoeg om over na te denken. Ik denk dat mijn keuze voor een stevige elektrische fiets wel duidelijk is, maar welke precies? Ik heb nog geen idee. Ik zou vooral bedenken waar je de fiets voor wilt gebruiken en welke eisen je hebt. Ik hoop dat deze blog je heeft geholpen om na te denken over een aantal mogelijkheden waardoor je keuze makkelijker zal worden.

elke fiets kies je als je met je kind wilt fietsen

Deze blog is geschreven in samenwerking met fietsenwinkel.nl.

Laat een reactie achter