Al jaren kijk ik wie is de mol. Ik lees er van allerlei artikelen over en ondertussen geniet ik. Ik vind het concept van het programma gewoon heel erg mooi en leuk. Mooie beelden in een land, uitdagende opdrachten en ondertussen er achter zien te komen wie nou toch die mol is. Dit jaar ga ik jullie meenemen in mijn gedachten over de aflevering en mijn speurtocht naar de mol.

Intro

Zo spectaculair als vorig jaar de introductie van wie is de mol was zal dit jaar niet geëvenaard worden. De aflevering begint met het maken van jokers waarbij zo te zien in een aantal jokers een vrijstelling wordt gestopt. Ik ben heel benieuwd of de kandidaten hier achter komen en vooral hoe. Het maakt jokers natuurlijk nog minder waard.

Daarna verschijnt Rik in beeld die eigenlijk simpelweg vertelt dat wie is de mol 2019 is begonnen. Daarmee start ook de eerste opdracht. Niet spectaculair zo’n start, maar wel mooi. Ik keek zondagavond pas naar wie is de mol en ik spoelde de aflevering vooruit naar het begin, in eerste instantie had ik niet door dat de mol al begonnen was, maar al snel wel toen de joker echt in beeld kwam.

Opdracht 1: Over bruggen

Over bruggen heen, dat is heel letterlijk te nemen. De kandidaten moeten vanaf een brug kisten uit het water hijsen. In 10 van de 15 kisten zit een vrijstelling, een voor iedere kandidaat. De kisten lijken in eerste instantie makkelijk omhoog te komen, maar al snel blijkt dat er ook hele zware kisten zijn.

Merel en Evi denken handig te zijn en verliezen een kist. Een molactie? Zou kunnen, maar waarom zou een mol mollen als er geen geld verdiend kan worden. Voor de mol was het juist interessant om zo veel mogelijk kisten boven te krijgen. Hoe meer kisten hoe groter de kans dat de kandidaten in gaan op het aanbod van Rik om de vrijstellingen blind in te ruilen voor €2500 in de pot. Zou daarom Jamie de mol zijn? Hij haalde erg fanatiek veel kisten naar boven.

Bron foto: https://wieisdemol.avrotros.nl/afleveringen/aflevering-1-2/

Opdracht 2: In zicht

In een Columbiaans dorpje komen de kandidaten aan op een pleintje waar een aantal salsadansers aan het optreden zijn. Heerlijke dans, vrolijk gezicht en ontzettend knap hoe ze dat doen. Nadat Rik hen heeft verteld dat ze goed moeten opletten gaan de dansers weer verder. Maar ineens moeten de kandidaten omstebeurt mee doen. De een doet het wildenthousiast, de ander nogal aarzelend. Ik vond het beeld van de lange Nikkie in een guns ‘n roses shirt die met een kleine man de salsa aan het dansen was hilarisch. Nog grappiger bleek dat zij doordat ze op zijn hoofd kon kijken haar danspartner herkende aan de golf in zijn haar. Alle kandidaten vonden trouwens de goede danspartner terug, dus er werd €1000 voor de pot verdiend.


Bron foto: https://wieisdemol.avrotros.nl/afleveringen/aflevering-1-2/

Opdracht 3: Rondje om de kerk

Tja, de titel van de opdracht is veelzeggend. Op de fiets door een dorpje om op het goede tijdstip, door de goede mensen bij de goede kerk een envelop met geld op het halen. Portofoons erbij en de opdrachten en klok alleen zichtbaar als de fiets beweegt. Oftewel dit wordt chaos. Kandidaten missen een flink deel van de opdrachten, ze letten niet op elkaar en vooral ze schreeuwen door elkaar heen in de portofoons. Met stom geluk wordt er €300 euro verdiend, maar de andere enveloppen worden niet bereikt. Op 1 na dan, maar deze wordt opgehaald zonder 2 van de 2 noodzakelijke personen dus helaas. Zou trouwens het shirt met de fietsjes van Robert slaan op voorkennis van de mol of is het gewoon toeval?


Bron foto: https://wieisdemol.avrotros.nl/afleveringen/aflevering-1-2/

Test en executie

Direct na de derde opdracht is het tijd voor test en executie. Natuurlijk kiest de groep na stemming voor het behoud van de vrijstellingen. Gevoelsmatig zou ik zeggen dat daarmee Nikkie door het oog van de naald is gekropen. Verder vind ik de uitspraken over verdenkingen nog weinig zeggen, de eerste afleveringen is toch echt meer gokken.

De eerste aflevering eindigt met €1300 in de pot.

Wat denk ik?

Ik vind het feit dat er niemand naar huis is gegaan niet echt verrassend. Het gebeurd vaker in de eerste aflevering van wie is de mol. Op de een of andere manier verdenk ik Nikkie echt niet. Ik las ook ergens dat zij eerder naar huis moest. Evi ligt er soms dik bovenop, zou een mol kunnen zijn, maar ook juist daardoor niet. Gevoelsmatig verdenk ik Jamie, Merel en Niels na de eerste aflevering, maar ik kan het niet heel hard onderbouwen. Over Niels gaat trouwens wel deze tweet rond:

Zou daar een kern van waarheid in zitten?

Wist je trouwens dat ik in de wie is de mol app een Maaike schrijft op poule heb gemaakt? Stuur me een berichtje met je gebruikersnaam als je zin hebt om mee te doen.

Wie verdenk jij na de eerste aflevering?

Laat een reactie achter