In de afgelopen jaren heb ik een hoop zorgkosten gehad. Ik heb nou eenmaal een hoop gezondheidsproblemen gehad. Hierdoor heb ik altijd wel goed gekeken naar de zorgverzekering en wat zij vergoeden. Ik merk wel altijd dat een goede zorgverzekering een flinke kostenpost is. Zeker als je je eigen risico zeker op maakt gaat het gewoon heel hard. Mijn ervaringen met een zorgverzekering als je chronisch ziek bent lees je hier.

Zorg willen en niet vergoed krijgen

Een paar jaar geleden wilde ik een revalidatieprogramma volgen. De huisarts had hele goede ervaringen met een programma vlakbij mijn huis. Het was inhoudelijk precies wat ik zocht en daarbij 3 minuten lopen. Idealer kon niet. Ik heb daar een intake gehad en daar werd gevraagd waar ik verzekerd werd. Toen ik deze noemde keken ze moeilijk. Ik had namelijk de enige verzekeraar waar geen contract mee was. Daardoor kon ik daar niet starten zonder hele hoge kosten. Aangezien het toen oktober was, besloten we dat het daarom verstandiger was om pas te starten in het nieuwe jaar zodat ik eerst kon overstappen van zorgverzekering.

Ik ben toen in januari overgestapt naar een andere verzekeraar en daarmee ook meteen naar vrije keuze zorg. Het grote voordeel daarvan vond ik dat ik weliswaar iets meer betaalde, maar altijd de zorg kon krijgen op de plek waarvan ik vond dat goed voor mij was. Oftewel dat gaf rust, voor mij is die keuzevrijheid gewoon heel belangrijk.

zorgverzekering als je chronisch ziek bent

De kosten van een zorgverzekering

In de afgelopen jaren is de zorgverzekering steeds duurder geworden. Een zorgverzekering als je chronisch ziek bent is alleen maar belangrijker. Niet leuk, maar wel de realiteit, je maakt gewoon meer zorgkosten. Ik heb ook een redelijk ruim aanvullend pakket, juist omdat ik wel eens fysiotherapie nodig heb, een bril draag en sowieso een aantal keer per jaar in het ziekenhuis kom. Wat ik ook heb gedaan is maandelijks mijn eigen risico alvast vooruit betalen. Ik maak het toch wel op, dan heb ik het liever gespreid als elke keer hoge kosten die op een bepaalde manier ook onverwacht komen. Mocht ik het niet opmaken krijg ik het aan het einde van het jaar overigens gewoon terug.

Goed vergelijken van je zorgverzekering kan op independer. Het kan prettig zijn om goed te kijken naar de voorwaarden. Hieronder mijn tips waar je op kan letten.

9 tips bij het kiezen van een zorgverzekering als je chronisch ziek bent

Ik heb na dit verhaal een aantal tips waar je op kan letten als je een zorgverzekering kiest. Juist als je chronisch ziek bent is de keuze erg belangrijk.

 • Kies voor een zorgverzekering waarbij je voldoende keuze hebt in zorgaanbieders.
 • Denk goed na over je aanvullende pakket. Een brilvergoeding is best leuk. Ik heb hem nu ook, maar meer omdat ik toch voor andere zorg een uitgebreider pakket wilde. Je haalt het er vaak niet uit.
 • Er zitten best wat verschillen in de kosten voor alleen de basisverzekering. Kijk goed naar welke kosten je bij wie al maakt.
 • Soms kan je bepaalde aanvullende verzekeringen halverwege het jaar ook nog aanzetten. Dat kan handig zijn om achter de hand te houden als je ineens zwanger bent bijvoorbeeld.
 • Overweeg je eigen risico maandelijks te betalen als je het moeilijk in een keer kan missen.
 • Verhoog je verplicht eigen risico alleen als je het daadwerkelijk kan missen als je die kosten toch moet maken.
 • Per jaar betalen van een zorgverzekering is goedkoper dan per maand.
 • Je hoeft niet dezelfde aanvullende verzekering te hebben als je partner. Als hij of zij andere zorg gebruikt kan dat een handige keuze zijn.
 • Kijk eens bij het NIBUD naar hun artikelen over zorg en ziekte. Ik vond het best verhelderend om te zien wie wat vergoed en welke zorgkosten afgetrokken kunnen worden.

Wat voor keuze heb jij gemaakt wat betreft je zorgverzekering als je chronisch ziek bent?

Hoe kies je een #zorgverzekering als je chronisch ziek bent? #ziek #chronischziek #zorgkosten #verzekering

1 reactie

 1. 10 tips om geld te besparen | Moe-dig! op december 31, 2019 om 12:18 pm

  […] kritisch naar je zorgverzekering. Ik schreef er al eerder een artikel over, maar ik zie wel dat bewust kiezen voor de goede zorgverzekering die niet meer dekt als je […]

Laat een reactie achter